6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
"Jeśli chodzi o celność systemu AF Sigmy, to spisuje się on bardzo dobrze. Jedyny mankament, który zauważyłem to celność z bardzo bliskich odległości.".
No to super - słabo działa ale "spisuje się bardzo dobrze". To mi przypomina recenzję Obiektywu Roku wg Optyczne.pl gdzie Sigma 50/1.4EX miała również dobrze działający AF z małą tylko wadą "Obecny w teście egzemplarz charakteryzował się niewielką tendencją do ustawiania ostrości tuż przed właściwym obiektem.".
Ale tak poza tym zapowiada się nieźle. LOL.
Bo sigma to zazwyczaj świetne obiektywy, tylko jakby inaczej.
Zawsze znajdzie się jakiś Wacek.K który to kupi.
Dlatego liczymy na Ciebie. O ostrości powiedziano już chyba wszystko.Fajnie, choć szkoda, że porównanie z Lką i starą Sigmą ogranicza się jedynie do oceny ostrości.
Co do AF to po korekcie działa. I elki wymagają korekty. Przecież Canon nie zrobił tej opcji dla obiektywów Sigmy.W dwóch na trzech korpusach Canona 5D Mark II w których to sprawdzałem, w bardzo bliskich odległościach wymagana jest drobna mikrokorekcja AF w body. Trzeci korpus nie miał tu zauważalnych problemów.
I Mietek.K który nie kupi.Zawsze znajdzie się jakiś Wacek.K który to kupi.
Zminimalizowali aberrację podłużną za obiektem. Ta fioletowa przed została. Ta zielona jest zazwyczaj bardziej uporczywa, bo częściej się objawia na zdjęciach z życia.
Jeżeli będzie tak pięknie że wystarczy korekta to ja ten obiektyw kupię. Problemem w przypadku Sigmy jest najczęściej to że AF działa różnie dla różnych odległości ostrzenia (teoretycznie można to skalibrować przez Sigma Dock) albo co gorzej, działa jak loteria i wtedy kalibracja nic nie pomoże bo ostrość jest raz przed, a raz za celem.
Zakładam, że będzie to szkło bliźniacze do 35A (którego notabene prywatnie używam) - czyli obrazek super, AF czasem kaprysi faktycznie, ale idzie się przyzwyczaićOgólnie stosunek jakości do ceny bardzo dobry, tym bardziej, że Canon zaspał ostatnio z premierami a te które były, odstraszają ceną.
O obiektywach wiem prawie wszystko
jak af będzie można wyregulować tak samo jak w sigmie 35mm 1.4 to będzie dobrze![]()
Regulamin pkt 8.