Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    W te rejony co kolega jedzie, to światła akurat chyba nie zabraknie
    Jak nie chcesz brać statywu, to stabilizacja bezcenna, nawet jak znajdziesz podpórkę.
    Rozumiem, że Kolega nie znajdzie się w żadnym wnętrzu, zawsze będzie fotografował słoneczne landszafciki i w ogóle all inclusive. Ehh. Już nawet ruskie przy zenicie wiedzieli, że bez <2.8 to raczej żenada.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 16-03-2014 o 17:00

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Już nawet ruskie przy zenicie wiedzieli, że bez <2.8 to raczej żenada
    Nie przesadzaj przyjacielu.Masz przykład na 3,5 Sigma 10-20
    http://simen.nazwa.pl/zen/upload/201...9-930becd4.jpg
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Rozumiem, że Kolega nie znajdzie się w żadnym wnętrzu, zawsze będzie fotografował słoneczne landszafciki i w ogóle all inclusive. Ehh. Już nawet ruskie przy zenicie wiedzieli, że bez <2.8 to raczej żenada.
    I w takiej sytuacji F/4 z IS sprawdzi się lepiej jak F/2.8 bez stabilizacji.
    ...

Pełne uzależnienie

Jak się jedzie w takie rojony pełne atrakcji i pięknych widoków, to raczej nie po to, aby w nocy po górach śmigać Zresztą jak będzie 6D, to i w trudniejszych warunkach zdjęcie da się zrobić.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    I w takiej sytuacji F/4 z IS sprawdzi się lepiej jak F/2.8 bez stabilizacji.
    Dokładnie o to mi chodziło, lepiej bym tego nie ujął.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Co Wam koledzy ręce się tak trzęsą, że uważacie iż stabilizacja z f/4 będzie górować nad światłem 2.8 w zakresie 24-70mm?? Przypominam też, że stabilizacja nie spowoduje ewentualnego zamrożenia ruchu ewentualnych obiektów...Ja mimo wszystko zdecydowanie - wybierając jak pyta o to autor wątku - jeden obiektyw obstaję przy dobrym 24-70 f/2.8 do tej konkretnej podróży. Gdyby wyjazd był na Karaiby, to radziłbym pewnie 24-105 (z IS :-)). Pomijam sprawę kluczową, czyli klimat zdjęć robionych z małą głębią ostrości. Chyba, że autor celować będzie faktycznie w naświetlanie wszystkiego od 5.6 w górę. Ale jak wspomniałem Azja to nie tylko góry i landszafty i nie tylko słońce i snieg ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Co Wam koledzy ręce się tak trzęsą, że uważacie iż stabilizacja z f/4 będzie górować nad światłem 2.8 w zakresie 24-70mm?? Przypominam też, że stabilizacja nie spowoduje ewentualnego zamrożenia ruchu ewentualnych obiektów...Ja mimo wszystko zdecydowanie - wybierając jak pyta o to autor wątku - jeden obiektyw obstaję przy dobrym 24-70 f/2.8 do tej konkretnej podróży. Gdyby wyjazd był na Karaiby, to radziłbym pewnie 24-105 (z IS :-)). Pomijam sprawę kluczową, czyli klimat zdjęć robionych z małą głębią ostrości. Chyba, że autor celować będzie faktycznie w naświetlanie wszystkiego od 5.6 w górę. Ale jak wspomniałem Azja to nie tylko góry i landszafty i nie tylko słońce i snieg ...

Mam 24-105 IS oraz 24-70.

Przypominam, ze :
    1. aby IS skutecznie zadziałało to trzeba wcisnąć spust do połowy (AF działa) i odczekać około 2 sekundy
    2.oprogramowanie w body w żaden sposób nie uwzględnia istnienia IS, np. przy Auto-ISO

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Co to w ogóle za porównanie jest - jeden obiektyw kosztuje 5 tys. a drugi 2tyś. IMHO przy stabilizacji światło 4,0 spokojnie wystarczy. Nie chodzi tu o to jak się komu ręce trzęsą, tylko zwróć uwagę, że Kolega nie bierze statywu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Bolek02

Twoje argumenty brzmią jak "obrona Częstochowy".
    IMHO przy stabilizacji światło 4,0 spokojnie wystarczy. ... po prostu masz ten obiektyw i nie jesteś ..... obiektywny

Zalety 24-70/2,8 to :
    - lepiej działający AF, szczególnie istotne gdy robi się ciemno
    - lepszej klasy, nowszy, lepsze parametry
    Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Lab Test Report - Analysis
    Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II - Full Format Review / Test Report

Zalety 24-105/4 IS to owa stabilizacja ale niestety :
    - nie wspomagana przez oprogramowanie aparatu, nie zauważa że jest włączona
    - trzeba "odczekać" około 2 sekundy przed dociśnięciem spustu by zadziałała skutecznie.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

- trzeba "odczekać" około 2 sekundy przed dociśnięciem spustu by zadziałała skutecznie.

jp
    Taki sam poważny problem jest ze statywem: przypominam tym co nie zdają sobie z tego sprawy, że statyw nie zatrzyma ruchu!!!
    W dodatku, oprogramowanie aparatu nie zauważa statywu. Więc statyw jest mało przydatny.

A co do tych 2 sekund, to albo nie masz żadnego obiektywu z IS albo zegarka. Z braku zegarka, żeby odmierzyć 2 sekundy - porada: możesz powiedzieć "one Mississippi, two Mississippi" - to są podobnoo dwie sekundy. Ale nie czekaj aż tyle czasu z wyzwoleniem migawki.....
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-03-2014 o 09:44

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Bolek02

Twoje argumenty brzmią jak "obrona Częstochowy".
    IMHO przy stabilizacji światło 4,0 spokojnie wystarczy. ... po prostu masz ten obiektyw i nie jesteś ..... obiektywny

Zalety 24-70/2,8 to :
    - lepiej działający AF, szczególnie istotne gdy robi się ciemno
    - lepszej klasy, nowszy, lepsze parametry
    Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Lab Test Report - Analysis
    Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II - Full Format Review / Test Report

jp
    No zawiodłem się na Koledze z taką opinią
    Posiadam wspomniany obiektyw w zestawie z 6D. Kupiłem jako nowy za 2000PLN
    Nieprawdą jest, że puszka nie wspomaga obiektywu - skąd taki pomysł, proponuję sprawdzić.
    Ja niczego nie bronię, wyraziłem tylko i wyłącznie swoją opinię w temacie.
    Fotografuję w zasadzie wyłącznie krajobraz i architekturę, stąd światło 2,8 nie jest mi potrzebne, za to stabilizacja nie jest mi obojętna.

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów