Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Dopiero zaczyna Awatar Lafar
    Miasto
    Dania, Copenhagen

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Przez lata wyjazdów, ograniczeń bagażowych, masy przewalonego sprzętu oraz związanego z tym bólu kręgosłupa, doszedłem do wniosku ze nie warto tyrać wiele sprzętu lecz dopasować go tak by był w miarę podręczny i uniwersalny. Jeśli masz taka możliwość to bierz 6d + 24-105L 4.0 oraz 70-200L 4.0. Światła ci tam wystarczy. Zestaw w miarę uniwersalny i poręczny, dużo miejsca nie zajmie. Jako ze jestem ze "starej szkoły" zawsze tyram ze sobą statyw i wężyk - taki nawyk. Ostatnio coraz częściej zabieram Joby Gorillapod SLR-ZOOM zamiast mojej ciężkiej Frotki. Mały podręczny, wsadzisz go do bagażu podręcznego. Z zestawem 6d + 70-200 da rade - sprawdzone - sadzam na nim 6d + 70-300L. Pamiętaj o bateriach - czasami ciężko je doładować - oraz karatach. Milej wyprawy.

Początki nałogu

Jeśli naprawdę myślisz o krajobrazach w tych rejonach to chyba najlepiej byłoby jednak zabrać ze sobą jakiś szeroki kąt typu 17-40+ stałka do portretów. . Co do 5dIII w boju w tych warunkach sprawia się świetnie. Zawsze mam ten sam problem co zabrać i z własnego doświadczenia wiem że jeśli weźmiesz tylko jeden obiektyw będzie Ci brakować czegoś. Jeśli zabierzesz zooma będzie Ci łatwiej zrobić zdjęcia bardziej naturalne ludzi i tutaj 70-200 jest nieoceniony. Natomiast krótka stalka pozwoli Ci zbliżyć się do miejscowych i przełamać pewne mosty.Wybór zawsze ciężki ja w chwili obecnej targam szeroki kąt +35 +70-200 zrezygnowałem właściwie z zooma 24-70 który uważam za mało przydatny w podróży. Pomyśl nad szerokim kątem..Tak czy siak miłej owocnej podróży i smacznego Duriana
    CANON Laik

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Przy takim limicie bagazu i takiej trasie, ciezko bedzie dolozyc nawet 100g, wiec pomysl na targanie dwoch aparatow to jakies nieporozumenie

Ja osobiscie bym polecal:
    1. 6D + 24-70f/2.8 + 70-200f/2.8
    tego zestawu nawet jeśli znakomity nie nazwał bym lekkim....

Ja na tego typu eskapady zabieram 17-40/4 + 50/1.4 + 70-200/4 IS i polecam taki zestaw.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Ja zamiast 70-200 na wyjazdy zaczalem zabieram 135L bo bialy zoom po pierwsze dlugi, rzuca sie w oczy i w zasadzie przewaznie nie potrzeba tyle "zoomowac"...... 135tka jest wystarczajaco dluga nawet na krajobrazy a bardziej kompaktowa.

17-40 to na pewno, 50tka sie przyda.

Najlepiej byloby np. same stalki. 20mm albo 24mm, 50mm oraz jakas dluzsza 85mm lub 135 i plecak lekki
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Ja zamiast 70-200 na wyjazdy zaczalem zabieram 135L bo bialy zoom po pierwsze dlugi, rzuca sie w oczy i w zasadzie przeważnie nie potrzeba tyle "zoomowac"...... 135tka
    Ja właśnie z tego powodu kupiłem Lens covera w BH czarnego i 70-200 nie rzuca się już w oczy i wygląda bardziej dziadosko ) no a stalkę używam 35 i sprawia się świetnie. Ale szczerze bez szerokiego nie wyobrażam sobie takiego wyjazdu
    CANON Laik

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mmteam Zobacz posta
    tego zestawu nawet jeśli znakomity nie nazwał bym lekkim....
    Ale lepiej zabrac dwa szkla, niz dwa aparaty.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Ja właśnie z tego powodu kupiłem Lens covera w BH czarnego i 70-200 nie rzuca się już w oczy i wygląda bardziej dziadosko ) no a stalkę używam 35 i sprawia się świetnie.
    Jakos niegdy nie mislem jaks problemow, ani oporow uzywania w Azji bialej L-ki, nie przesadzacie troche z tym kamuflazem?

Miasto
    Scotland

--- Kolejny post ---

Jakos niegdy nie mislem jaks problemow, ani oporow uzywania w Azji bialej L-ki, nie przesadzacie troche z tym kamuflazem?
    kazdy fotograf z biala lufa to paparazzi - pamietaj!

Na kazda moja wyprawe bralem 70-200 f4 non-IS ale.....zawsze uzywalem tego najmniej.

105mm na 24-105 spokojnie wystarczy.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu

--- Kolejny post ---

Kwestia tego gdzie chodzisz , Azja jest spokojniejsza w porównaniu do Ameryki Południowej.

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Na kazda moja wyprawe bralem 70-200 f4 non-IS ale.....zawsze uzywalem tego najmniej.
    No właśnie ja tez targałem 70-200 non is ale tym razem zabieram chyba 2.8 z IS.
    CANON Laik

Miasto
    Scotland

Moja zona byla w Argentynie i na ulicy napadli jej grupe uzbrojeni goscie. Pozbyla sie 5D 17-40 oraz 70-200....Na szczescie nic sie jej nie stalo poza paroma siniakami bo walczyla o torbe, nie widziala ze goscie mieli gnaty.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów