Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Witam;
    To mój pierwszy post , przepraszam za ewentualne błedy.

Wybieram się latem na wyprawę do Afryki Centralnej, oczywiście z aparatem. Mam obecnie dwa obiektywy EFS 15-85 i EF 100-400 . Do tego aparat 600d .Jestem i pozostanę fotografem amatorem. Myślę o zmianie aparatu na lepszy , rozważam 70d lub 6d , Proszę o radę , który wybrać:

-za 70 D przemawia: cena i fakt , że pasują moje obiektywy
    -6d to jednak "mityczna" pełna klatka (lepsza jakość ?) lecz wyższa cena i konieczność wymiany podstawowego obiektywu.

Proszę o radę , co robić. A może zostać przy 600d ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Afryka to dzika zwierzyna,dzika zwierzyna to zoom, zoom to crop
    zatem stawiałbym na 70d,a raczej na 7d

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    Witam;
    To mój pierwszy post , przepraszam za ewentualne błedy.

Wybieram się latem na wyprawę do Afryki Centralnej, oczywiście z aparatem. Mam obecnie dwa obiektywy EFS 15-85 i EF 100-400 . Do tego aparat 600d .Jestem i pozostanę fotografem amatorem. Myślę o zmianie aparatu na lepszy , rozważam 70d lub 6d , Proszę o radę , który wybrać:

-za 70 D przemawia: cena i fakt , że pasują moje obiektywy
    -6d to jednak "mityczna" pełna klatka (lepsza jakość ?) lecz wyższa cena i konieczność wymiany podstawowego obiektywu.

Proszę o radę , co robić. A może zostać przy 600d ?
    Taniej będzie jak kupisz 70D, bo 6D wiąże się z dokupieniem jakiegoś zooma - np Tamron 24-70/2,8 VC USD - to jakieś 3 800zł. Czyli tyle co body 70D. Znam ten ból - sam właśnie rodzę . Mam ten sam dylemat.
    Na wyprawę do Afryki pucha uszczelniona pewnie byłaby wskazana. Wtedy 7D będzie OK. Wojenek typu 7D vs 70D już kilka było na forach . 7D dobre, szybkie, reporterskie body, ale 70D ma plus w postaci ostrzenia na matrycy w LV.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Byłem z 40D. Szkła w kolejności najczęściej używanych 100-400, 10-22, coś do portretu pod palmą Szczelność wystarczająca.
    Problemem było, że zwierz a to za daleko na 400, albo za blisko na 100. To jeśli chodzi o mobilną platformę do fotografii, gdzie trudno zmieniać szkła.
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Witam;

Dziękuje za rady, także bliższe mi było 70d , zwłaszcza cenowo. 7d trochę mnie zaskoczyło. To przecież model schodzący , ale w dobrej cenie. Może jednak warto choć trochę drożej od 70d . Obawiam się jednak różnicy w jakości wynikającej ze starszej technologii. Trochę pocztałem na forach o tych różnicach , ale niewiele mi to dało. Jest tyle samo za co przeciw .

Pełne uzależnienie

7D to ciągle dobry aparat i porządnie wykonany. Nie na miejscu zupełnie stwierdzenie nt. " jakości starszej technologii " bo jakoś następcy ciągle nie ma
    Gdybym miał wybierać między tymi dwiema puszkami, to bez zastanowienia wybrałbym 7D.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Słuchaj, nigdy nie byłem w Afryce, ale.... jakbym miał wybierać to serio, zastanowiłbym się nad czymś pokroju 50d lub 1dmk2n lub mk 3. 50d to aparat bardzo fajny, crop, regulacja AF jest, brak filmowania, ale... za niewielkie pieniążki możesz kupić takie ze 2 szt. Mozesz przyspawać 50d do 100-400 a swoją 600-tkę do ef-s.
    Opcją wg mnie najlepszą ale drogą jest zakup używanego 1dmk3 + TC1,4 do 100-400. do swojej 600d przytwierdzisz 15-85 i masz super hiper zestaw. 6d jest fajne, ale brak mu kropa 1,3, sprawnego serva i pracy na AF przy 100-400+TC1,4.
    A ... i nie szukaj mitycznego obrazka po zakupie 6d, bo możesz się nieco zdziwić. Ta mityczność dotyczy głównie pracy na przesłonach 1,2-1,4-2,0.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Również nie byłem w Afryce, ale... moje dalsze wyprawy i tak były mocno związane z masą bagażu.
    50D w dzisiejszych czasach to już "klamot", ale fajny. Na urlopowe wyjazdy wystarczał mi 1100D z 15-85.

70D znacznie nowszy i lżejszy, super się ostrzy w LV na dotykowym ekranie. Jak kupisz 70D, to "starczy na dłużej".
    Pewnie przeskoku jakości obrazka z 600D, to wielkiego nie będzie, ale zdecydowanie lepsza funkcjonalność i wygoda obsługi.

Zawsze taki wyjazd jest dobrym pretekstem do nowych/nowszych zakupów i sprawdzenia sprzętu...
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 18-03-2014 o 17:56

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Dzięku za dobre rady. To nie jest do końca tak , że ja muszę coś kupić. Zależy mi na jak najlepszych zdjęciach. 600d był ze mną w Kamerunie dwa ata temu i niby wszystsko było OK , ale czegoś zdjęciom brakowało. Stąd myślenie o lepszym korpusie . Ale skoro zmiana z 600d na 70 d nie ma większego znaczenia , to , jak to mówią w reklamie , "po co przepłacać"? Argument LV jest ciekawy , ale ja w zasadzie używam wizjera i dobrze mi z tym.

50d to chyba trochę za radykalne rozwiązanie jak na mnie. Pojechać do Afryki to jeszcze dam radę , ale zmienić 600d na 50 d to chyba już nie. Mozę choć 60d - ma teraz dobrą cenę.
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 18-03-2014 o 18:15

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

popatrz na aukcje, zdarzają się 7d <2500 zeta, a to b dobra cena

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów