Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 120

Wątek: Co na początek?

Domyślnie Odp: Co na początek?

Cytat Zamieszczone przez Joanna K. Zobacz posta
    Dziękuję Ze względów finansowych rezygnuję z 60tki.
    50tka... to mój cel.
    Będziesz zadowolona. Canon 50D jest teraz w dobrej cenie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Nie tylko pisałem o starociach "dziesięcioletnich", bo faktycznie to dla mnie nie jest jeszcze staroć (w moim wieku ), ale od 1987 roku nie tylko canon naprodukował sporo.
    Czy wszystkie obiektywy tak dobrze wspólpracują z nowoczesnymi i gęstymi matrycami APS-C, to już tego nie jestem pewien.

Z fizyki wynika, że upakowane piksele wymagają obiektywów o sporej zdolności rozdzielczej.

Nie uważam się za eksperta w dziedzienie optyki, absolutnie nie. Jestem zwykłym użytkownikiem systemu.

Inżynieria materiałowa pozwoliła na nowczesne powłoki i współczesne napędy, taka była moja intencja, a nie negowanie "starych" obiektywów.
    Do dzisiaj używam i bardzo sobie chwalę "staroć" 70-200/4 L USM, a przecież to urządzenie z 1999 roku, czyli faktycznie 15 lat, ale "dziadka" 28-70 już nie będę tak chwalił.
    Czas nie stoi w miejscu, nie tak dawno plastikowe korpusy były synonimem tandety, teraz już tak nie jest.
    To może jednak kupić coś nowszego, jakiś obiektyw - który lepiej pracuje pod słońce, AF szybko ostrzy napędem STM/USM/HSM ?
    Osobiście wolałbym coś nowszego, może lepszego ze skuteczniejszą stabilizacją np. 5 EV.

Co do staroci non Canon, niedawno był wątek o braku współpracy obiektywu SIGMA 100-300 1:4.5-6.7 DL

http://www.canon-board.info/pierwsza...wizjera-94552/
    Nowe materiały - większy zysk. Tworzywa sztuczne są stosowane tam, gdzie chcemy zminimalizować koszt produkcji. Dlatego tanie lustrzanki to już plastikowy standard.
    Dobry obiektyw - Canon 200/2,8 L II USM w nowym wydaniu 18 lat temu został minimalnie poprawiony, ale nadal jest magnezowy.
    Inny przykład Canon 50/1,8 pomimo całkiem dobrej rozdzielczości osłabia plastikowym wykonaniem.

Stabilizacja 5V powiadasz - a w praktyce pewnie 3V. Ostatnio częściej wyłączam stabilizację niż robię na włączonej.
    Obiektyw ma dobrze rysować i mieć przyzwoite światło. W wielu dziedzinach stabilizacja się nie sprawdza, a nawet przeszkadza.
    A do portretu czasami lepiej podpiąć Takumara 50/1,4. Wiele nowych konstrukcji nie zapewnia takiej rozdzielczości, czy plastyki obrazu. A już na 100% nie w takiej cenie.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Stabilizacja 5V powiadasz - a w praktyce pewnie 3V. Ostatnio częściej wyłączam stabilizację niż robię na włączonej.
    Obiektyw ma dobrze rysować i mieć przyzwoite światło. W wielu dziedzinach stabilizacja się nie sprawdza, a nawet przeszkadza
    Ogólne, ale trafne spostrzeżenie - ma dobrze rysować.
    Ale jak obiektyw ma stabilizację i skorygowane aberracje, tudzież dobre powłoki antyrefleksyjne - to chyba jednak lepiej niż gorzej. Zawsze można IS wyłączyć.
    Osobiście chciałbym mieć 70-200/4 L IS USM niż ten, którym mam, bez tego IS - stabilizacji.

Co do użycia tworzyw, to coraz częściej kompozyty: aluminium i żywica poliwęglanowa, a bywa, że i "włókno szklane".
    Nowoczesne i bardzo wytrzymałe, a przy tym znacznie lżejsze od magnezowej obudowy.
    Przykład korpus 60D, wcale nie jest taki "tandetny".

Każdy ma prawo do swojego zdania i zapewne inne potrzeby używania aparatu.
    Używam stablizację i sobie chwalę.
    Zwykle robię w dziennym świetle zastanym, a najjaśniejszy obiektyw to 2,8 i to mi wystarczy.

Ale tak dalece odbiegłem od tematu wątku...
    Tak jak Kolega @cobalt - kupuj 50D.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-02-2014 o 09:03

Ogólne, ale trafne spostrzeżenie - ma dobrze rysować.
    Ale jak obiektyw ma stabilizację i skorygowane aberracje, tudzież dobre powłoki antyrefleksyjne - to chyba jednak lepiej niż gorzej. Zawsze można IS wyłączyć.
    Osobiście chciałbym mieć 70-200/4 L IS USM niż ten, którym mam, bez tego IS - stabilizacji.

Co do użycia tworzyw, to coraz częściej kompozyty: aluminium i żywica poliwęglanowa, a bywa, że i "włókno szklane".
    Nowoczesne i bardzo wytrzymałe, a przy tym znacznie lżejsze od magnezowej obudowy.
    Przykład korpus 60D, wcale nie jest taki "tandetny".

Każdy ma prawo do swojego zdania i zapewne inne potrzeby używania aparatu.
    Używam stablizację i sobie chwalę.
    Zwykle robię w dziennym świetle zastanym, a najjaśniejszy obiektyw to 2,8 i to mi wystarczy.

Ale tak dalece odbiegłem od tematu wątku...
    Tak jak Kolega @cobalt - kupuj 50D.
    Za dużo zmian sprzętowych poczyniłem ostatnio pod kątem sportu. I przyznam się, że z Canonie 650D w sumie jestem zadowolony z poziomu szumów i AF (z doboru ISO już nie - 1600 i dopiero 3200, a na auto nie chcę robić). Jak ktoś chce filmować, to pewnie jeszcze bardziej go doceni. I tu pewnie obiekty z IS może się przydać, ale niestety nie kręci mnie video.
    Gdybym zdecydował się na Canona 200/2,8 L II USM, a nie 70-200/2,8 L USM, to drugie body byłoby nieodzowne (np z Canonem 85/1,8 USM). A wtedy 50D jest OK. Tylko nie wiem, który aparat po tygodniu byłby jako podstawowy.
    Trochę więcej wyniosłoby mnie to finansowo, ale optyka w 200/2,8 jest lepsza (kontrast, kolory i AF) niż w 70-200/2,8.
    A teraz może przesiądę się na 7D i wystarczy mi jedna pucha.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 12-02-2014 o 09:24
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dla tych, co mają więcej czasu i zacięcia, to pouczająca lektura na temat projektowania obiektywów canona.

Warto przeczytać, co prawda z 2006 roku, q..cze prawie staroć Wiedzy i informacji nigdy dość - popularno-naukowej, mniej więcej:

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

http://software.canon-europe.com/fil...Book_10_PL.pdf

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    A teraz może przesiądę się na 7D i wystarczy mi jedna pucha.
    Również taki aparat mi się podoba, ale moja małżowina może mieć inne zdanie w tej materii... i budżetu domowego nie bardzo mogę tak nadwerężać
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-02-2014 o 10:01

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

10 letni obiektyw raczej nie chodzilo o dzien powstania projektu ale o... realne tyranie go przez 10 lat.

Zla wiadomosc jest taka, ze czesto nawet micro regulacja w takich przypadkach da ciala.

Obudowa 60d jest ok ale 40 nigdy nie macalem wiec nie wiem co stracilem.

Osobiscie nie wybralbym matrycy mniejszwj niz 15m.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 12-02-2014 o 10:13

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    10 letni obiektyw raczej nie chodzilo o dzien powstania projektu ale o... realne tyranie go przez 10 lat.

Zla wiadomosc jest taka, ze czesto nawet micro regulacja w takich przypadkach da ciala.

Obudowa 60d jest ok ale 40 nigdy nie macalem wiec nie wiem co stracilem.

Osobiscie nie wybralbym matrycy mniejszwj niz 15m.
    Stare Takumary 50/1,4 mają po 30 lat i kosztują tyle co nowy Canon 50/1,8. A że trochę już pożółkły i dają czasem lekko "obsikany" kolorek to zasługa radioaktywnych materiałów na soczewki.
    Matryca 15Mpx jest dobra dla amatora i nie tylko. Dla mnie 18Mpx to max i wyścig megapikseli nie ma już większego znaczenia. Gdyby Canon 650D miał 15Mpx byłbym tak samo zadowolony. A że producenci lubią zmiany i duże liczby, może niedługo nikt się na to już nie złapie. Wszak pełniklatkowy 1DX też ma "zaledwie" 18,1Mpx.

--- Kolejny post ---

Dla tych, co mają więcej czasu i zacięcia, to pouczająca lektura na temat projektowania obiektywów canona.

Warto przeczytać, co prawda z 2006 roku, q..cze prawie staroć Wiedzy i informacji nigdy dość - popularno-naukowej, mniej więcej:

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

http://software.canon-europe.com/fil...Book_10_PL.pdf

Również taki aparat mi się podoba, ale moja małżowina może mieć inne zdanie w tej materii... i budżetu domowego nie bardzo mogę tak nadwerężać
    Dobre .pdfy - można się z nich dowiedzieć np:
    - pierwszy silnik USM został włożony do Canona 300/2,8 L USM w roku 1987
    - fluoryt - szkła UD w teleobiektywach - wynalazek z drugiej połowy lat 70-tych.
    Nad czy teraz pracuje Canon tego pewnie nie wie nikt. A dlaczego Tamron, Sigma czy inni producenci mają pod górkę. Bo Canon nie ma obowiązku o informowaniu w zmianach w systemie.

Sprzedaj 1100D i 50D i spokojnie kupisz sobie Canona 7D. Widzę, że masz 50 lat. Nie wiem jak długo jesteś szczęśliwym małżonkiem, ale po upływie 25 lat w związku małżeńskim taki aparat po prostu Ci się należy .
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Rozważam trzy pierwsze propozycje,tzn.40,50 lub 60d. Dwa ostatnie są świeże,40d musiałby być w dobrym stanie. Tak jak pisałem istotna jest dla mnie jakość obrazu,szybkość af i niezawodność. Cena również. Jeżeli chodzi obiektywy to czytałem o niezawodnych elkach i kapryśnych sigmach,prawda o tych drugich jest pewnie gdzieś po środku. Mam pytanie odnośnie komisu interfoto- robił ktoś tam zakupy? Sprzedają sprzęt z gwarancją.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

40D nie nagrywa filmów, więc przebiegi ma bardziej wiarygodne. Sporo ich ostatnio w dobrych pieniądzach (allegro, tablica, to forum).
    Poszukaj na początek sprzętu w okolicy i umów się na testy. Po pierwsze łatwiej się będzie zdecydować, po drugie jak się paroma pobawisz, będziesz miał punkt odniesienia, który jest OK. Miałem parę przypadków, że sprzęt według sprzedającego "jak nowy" wyglądał według mnie jak po wojnie.
    Interfoto parę razy brałem pod uwagę, ale ostatecznie zawsze udawało mi się znaleźć sprzęt w rozsądnym stanie od osób prywatnych sporo taniej.

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Rozważam trzy pierwsze propozycje,tzn.40,50 lub 60d. Dwa ostatnie są świeże,40d musiałby być w dobrym stanie. Tak jak pisałem istotna jest dla mnie jakość obrazu,szybkość af i niezawodność. Cena również. Jeżeli chodzi obiektywy to czytałem o niezawodnych elkach i kapryśnych sigmach,prawda o tych drugich jest pewnie gdzieś po środku. Mam pytanie odnośnie komisu interfoto- robił ktoś tam zakupy? Sprzedają sprzęt z gwarancją.
    Powiem szczerze, ze 60D mi jakoś nie leży i chyba nie tylko mi. Ktoś napisał, że po 50D Canonowi ciężko będzie przebić ten model.
    A Interfoto osobiście nie polecam:
    - polowałem na Canona 70-200/2,8 L USM i za cenę jaką proponowali to 12-letni obiektyw był drogi i w kiepskim stanie technicznym. Ale miał gwarancję - po telefonie okazało się, że w sumie to nic nie gwarantują. Można było przyjechać do komisu sprawdzić sprzęt i "jelenie w terenie",
    - drugi przypadek to zamiana obiektywu na inny. I tu już wtopa jest większa, bo tracisz na swoim, a z komisowego nic Ci nie opuszczą.
    Znacznie lepszym rozwiązaniem jest szukanie ofert w ogłoszeniach forów optycznych, czy nawet na Allegro. Canon 50D ma gwarantowany przebieg migawki bez względu na wiek.
    W niektórych cywilizowanych krajach sprzedający wysyła sprzęt do serwisu. Dostaje potwierdzenie, że aparat, czy obiektyw jest wolny od wad i obie strony są zadowolone.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 12-02-2014 o 12:45
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez cobalt
    Sprzedaj 1100D i 50D i spokojnie kupisz sobie Canona 7D
    Kompletnie nie widzę sensu w takiej wymianie... jakieś argumenty? 7D to taki "dopasiony" 50D z lepszym wizjerem i 2 klatkami na sekundę więcej w serii zresztą w linupie canona to ten sam segment (60D niższy).
    Ostatnio edytowane przez haze ; 12-02-2014 o 12:56
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów