Nie tylko pisałem o starociach "dziesięcioletnich", bo faktycznie to dla mnie nie jest jeszcze staroć (w moim wieku

), ale od 1987 roku nie tylko canon naprodukował sporo.
Czy wszystkie obiektywy tak dobrze wspólpracują z nowoczesnymi i gęstymi matrycami APS-C, to już tego nie jestem pewien.
Z fizyki wynika, że upakowane piksele wymagają obiektywów o sporej zdolności rozdzielczej.
Nie uważam się za eksperta w dziedzienie optyki, absolutnie nie. Jestem zwykłym użytkownikiem systemu.
Inżynieria materiałowa pozwoliła na nowczesne powłoki i współczesne napędy, taka była moja intencja, a nie negowanie "starych" obiektywów.
Do dzisiaj używam i bardzo sobie chwalę "staroć" 70-200/4 L USM, a przecież to urządzenie z 1999 roku, czyli faktycznie 15 lat, ale "dziadka" 28-70 już nie będę tak chwalił.
Czas nie stoi w miejscu, nie tak dawno plastikowe korpusy były synonimem tandety, teraz już tak nie jest.
To może jednak kupić coś nowszego, jakiś obiektyw - który lepiej pracuje pod słońce, AF szybko ostrzy napędem STM/USM/HSM ?
Osobiście wolałbym coś nowszego, może lepszego ze skuteczniejszą stabilizacją np. 5 EV.
Co do staroci non Canon, niedawno był wątek o braku współpracy obiektywu SIGMA 100-300 1:4.5-6.7 DL
http://www.canon-board.info/pierwsza...wizjera-94552/