Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 120

Wątek: Co na początek?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Co na początek?

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Canon 50D ma gwarantowany przebieg migawki bez względu na wiek.
    Z innych wątków na forum wynika, że wszystkie xxD i xD tak mają. Inną sprawą jest ile dla danego modelu ten przebieg wynosi.

Do 60D też podchodzę sceptycznie. Pewnie ta niechęć wynika z faktu, że nie jest to wprost następca 50D, tylko nowa, zubożona linia z mylącą nazwą. Bardziej naturalnym następcą 50D (ergonomia) jest 7D.

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Kompletnie nie widzę sensu w takiej wymianie... jakieś argumenty? 7D to taki "dopasiony" 50D z lepszym wizjerem i 2 klatkami na sekundę więcej w serii zresztą w linupie canona to ten sam segment (60D niższy).
    7D - bardziej precyzyjny 19-pktowy AF, lepsza praca przy małej ilości światła, 63-strefowy pomiar światła (a nie 25). Pomiar punktowy to 2,3% kadru (nie 3,8%). Uszczelniony korpus, przebieg migawki 150 000 strzałów (50D - 100 000). Szybszy w serii i o lepszych parametrach zapisywania danych. W stosunku do 50D w serii ma lepszy zapis, bo pierwsze 3 zdjęcia są robione błyskawicznie, a następne już trochę wolniej. Canon 50D robi całą serię ze stałym interwałem tak długo na ile pozwoli bufor aparatu. Co ma na to wpływ nie wiem może 2 procesory, a nie jeden.
    2 klatki na sekundę w przypadku sporu to duża różnica.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez wender Zobacz posta
    Z innych wątków na forum wynika, że wszystkie xxD i xD tak mają. Inną sprawą jest ile dla danego modelu ten przebieg wynosi.

Do 60D też podchodzę sceptycznie. Pewnie ta niechęć wynika z faktu, że nie jest to wprost następca 50D, tylko nowa, zubożona linia z mylącą nazwą. Bardziej naturalnym następcą 50D (ergonomia) jest 7D.
    Limit przebiegu migawki jest ustalany indywidualnie dla każdego modelu lustrzanek.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Kompletnie nie widzę sensu w takiej wymianie... jakieś argumenty? 7D to taki "dopasiony" 50D z lepszym wizjerem i 2 klatkami na sekundę więcej w serii .
    w ten sposób rozumując to 1000d wystarczy, każdy kolejny jest po prostu bardziej "dopasiony" wiec po co przeplacac?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Sprzedaj 1100D i 50D i spokojnie kupisz sobie Canona 7D. Widzę, że masz 50 lat. Nie wiem jak długo jesteś szczęśliwym małżonkiem, ale po upływie 25 lat w związku małżeńskim taki aparat po prostu Ci się należy
    Dzięki Ci serdecznie za dobre słowo
    Niestety muszę mieć dwa aparaty, a moja małżowina je odróźnia i wie który jest który, więc nie mogę ściemniać, ale też nie chcę.
    Tego argumentu, że się należy niedawno użyłem jak kupiłem kolejne auto.

Jeszcze poczekam, do wakacji niedaleko, może to być dobre uzasadnienie dla 7D.
    Myślę, że to najlepszy crop w tej chwili, taka reporterska "super puszka" i nowe może być lepsze od starego EOS-a 50D.
    Muszę pożyczyć od kogoś na dzień, dwa i spróbować jak działa.

Dobre .pdfy - można się z nich dowiedzieć np:
    - pierwszy silnik USM został włożony do Canona 300/2,8 L USM w roku 1987
    - fluoryt - szkła UD w teleobiektywach - wynalazek z drugiej połowy lat 70-tych.
    Nad czy teraz pracuje Canon tego pewnie nie wie nikt. A dlaczego Tamron, Sigma czy inni producenci mają pod górkę. Bo Canon nie ma obowiązku o informowaniu w zmianach w systemie.

Cieszę się, że PDF-y na coś się przydały, może jeszcze ktoś poczyta, bo naprawdę warto.

Jeszcze raz zapodam:

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

http://software.canon-europe.com/fil...Book_10_PL.pdf
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-02-2014 o 15:05

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Cieszę się, że PDF-y na coś się przydały, może jeszcze ktoś poczyta, bo naprawdę warto.

Jeszcze raz zapodam:

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

http://software.canon-europe.com/fil...Book_10_PL.pdf
    Oczywiście ściągnięcie pozostałych części też nie zaszkodzi. Wystarczy tylko zmienić cyferkę przed "_PL.pdf". Nr 11 to tylko zestawienie obiektywów, ale przed 9 też można poczytać.
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Również na to niegdyś wpadłem, ale na tych innych, to raczej wiecej reklamy niż wiedzy, nieco historii - plików jest od 1 do 11.

Dziwię się, że nigdy wcześniej te pliki nie "wypłynęły", albo nie dopatrzyłem na forum CB.

P.S. Canon powinien nam "coś odpalić", za propagowanie wiedzy o ich firmie i produkcji, może długopis reklamowy...
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-02-2014 o 15:21

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Może kubek w kształcie obiektywu z mocowaniem bagnetowym do stolika ? Jestem właśnie po lekturze testów 50 i 60d,wynika z nich że 50d stoi o oczko wyżej i chyba (90%) na niego padnie wybór. Na co uważać kupując używaną lustrzankę żeby nie wpuścić się w maliny?

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Wszyscy sprawdzają przebieg migawki. Jest soft do tego, a nawet to pokazuje Magic Lantern zainstalowany na osobnej karcie.
    Ogólnie to poogladać, wyświetlacze, włączyć, ponaciskać wszystko, zrobić parę fotek, podłączyć do kompa i uruchomić funkcje przez EOS Utility, ale to jak już kupisz.

Nie kupować z allegro bez oglądania, chyba, że ktoś znajomy i zaznajomiony z materią foto zrobi to za Ciebie.
    Aparat to nie samochód, ale podobne zasady można zastosować - w duuuużym przybliżeniu oczywiście
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-02-2014 o 23:37

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Może kubek w kształcie obiektywu z mocowaniem bagnetowym do stolika ? Jestem właśnie po lekturze testów 50 i 60d,wynika z nich że 50d stoi o oczko wyżej i chyba (90%) na niego padnie wybór. Na co uważać kupując używaną lustrzankę żeby nie wpuścić się w maliny?
    Oprócz przebiegu migawki (shutter count), która może być wymieniona po 120 000 strzałów, można dodatkowo sprawdzić:
    - dokumenty zakupu aparatu. Jak nie ma faktury, czy paragonu i gwarancji z data sprzedaży, to można sporządzić umowę kupna sprzedaży.
    - stan powłok gumowych, czy nie są powycierane, lekko białe i nie odklejają się,
    - uchwyt w miejscu spustu migawki też sporo nam powie o przebiegu aparatu,
    - ikonki funkcji apartu, czy nie są powycierane,
    - stan obudowy, czy nie ma na niej głębokich śladów świadczących o uderzeniu aparatu w coś twardego. Małe ryski pewnie będą, ale to normalna sprawa.
    - można zrobić sobie fotkę nieba w słoneczny dzień na np f/27 - czy matryca jest czysta,
    - warto przyjrzeć się dokładnie wizjerowi (tzn matówce), czy patrząc przez niego nie ma zarysowań i pyłków. Czasami serwis twierdzi, że nie można takiego zabrudzenia usunąć i wymienia matówkę. A czasami młody fotoamator coś próbuje sam wyczyścić i dokładnie matówkę porysuje,
    - podnieść lustro, jak do czyszczenia, czy sensor matrycy nie jest porysowany. Czytałem na tym forum post speca, który czyści matrycę patyczkami z bawełną. Od tego typu fachowców nic nie kupujemy.
    - no i standardowo gniazdo karty pamięci i wszystkie pozostałe,
    - czy po włączeniu wyświetlacza górnego i ekranu LCD jest on równomiernie podświetlony.
    - czy aparat nie śmierdzi stęchlizna i grzybem, bo może ostatni gdzieś zanurkował.
    Oraz 100 innych szczegółów w/g własnego uznania. Najlepiej wybrać się na sprawdzenie aparatu z kimś, kto siedzi w tym już od kilku lat i przemielił kilka lustrzanek.
    A jak sprzedający robi się już czerwony i zaczyna toczyć pianę to znaczy, że należy zrobić przerwę w sprawdzaniu, a może nawet już zakończyć .
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Oraz 100 innych szczegółów w/g własnego uznania. Najlepiej wybrać się na sprawdzenie aparatu z kimś, kto siedzi w tym już od kilku lat i przemielił kilka lustrzanek.
    A jak sprzedający robi się już czerwony i zaczyna toczyć pianę to znaczy, że należy zrobić przerwę w sprawdzaniu, a może nawet już zakończyć .
    No właśnie, to najlepsze i później szybko zwiewać, bo można oberwać tym aparatem.

Na poważnie to dobry samouczek kupującego, gratuluję.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-02-2014 o 08:43

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów