Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: 24-105 f/4 L IS USM - cena

Może to i off top, może i niepopularne będzie co napiszę, ale uważam, że z nadmiaru sprzętu na rynku ceny z drugiej ręki, a dokładnie oczekiwania cenowe kupujących są często aż niemoralne. Jeżeli ktoś kupił szkło rok wcześniej za powiedzmy 3 000 PLN, ok - jego cena spadła do ok. 2700, a sam przedmiot nie jest sfatygowany - rozumiem redukcję ceny o powiedzmy 15-20%, ale o 30-40%?! Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji. Wiem, że to nie te czasy, gdy się dostawało talon na nowego malucha, to sprzedając na giełdzie starego starczało na nowe auto i kolorowy telewizor, lecz mimo wszystko - obiektyw to nie super delikatna i szybko starzejąca się elektronika, więc swoją pełną wartość użytkową jest w stanie w pełni zachować przez dłuuugie lata.

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Może to i off top, może i niepopularne będzie co napiszę, ale uważam, że z nadmiaru sprzętu na rynku ceny z drugiej ręki, a dokładnie oczekiwania cenowe kupujących są często aż niemoralne. Jeżeli ktoś kupił szkło rok wcześniej za powiedzmy 3 000 PLN, ok - jego cena spadła do ok. 2700, a sam przedmiot nie jest sfatygowany - rozumiem redukcję ceny o powiedzmy 15-20%, ale o 30-40%?! Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji. Wiem, że to nie te czasy, gdy się dostawało talon na nowego malucha, to sprzedając na giełdzie starego starczało na nowe auto i kolorowy telewizor, lecz mimo wszystko - obiektyw to nie super delikatna i szybko starzejąca się elektronika, więc swoją pełną wartość użytkową jest w stanie w pełni zachować przez dłuuugie lata.
    Jeśli tylko wszystko odbywa się bez żadnego przymusu, obowiązku czy też bez nieświadomości sprzedającego to nie widzę nic złego w takim zapytaniu o cenę, a nuż ktoś okazyjnie coś kupił, dodatkowo tylko pod jakieś zlecenie, wszystko mu się zwróciło a teraz nie chce się bujać nie wiadomo ile czasu sprzedawać...

Ostatnio szukałem czegoś w czeluściach historii gmaila i doszukałem się zapytań, ofert na sprzedawanego wtedy Capture NX2. Jeden z pytających ostatecznie kupił soft w cenie lepszej niż "kup teraz" ale sporo wyższej niż pierwotnie oferował. On zapytał, ja odpowiedziałem ostatecznie się dogadaliśmy.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 26-12-2013 o 18:52

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji.
    socjalizm wiecznie żywy

Pełne uzależnienie

23% ceny pierwotnej to podatek vat, a reszta to brak gwarancji producenta, utrata wartości która zawsze można jakoś wyliczyć nawet formalnie i ryzyko zakupienia jakiejś paści. Wydaje się że jest wręcz przeciwnie to sprzedającemu wydaje się ze po kilku latach użytkowania sprzeda za cenę zakupu i żeby było śmieszniej jeśli zakupił w jakimś dołku cenowym to numer rzeczywiście może się udać - dwa kryzysy znacząco podniosły ceny sprzętu .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ...żeby było śmieszniej jeśli zakupił w jakimś dołku cenowym to numer rzeczywiście może się udać - dwa kryzysy znacząco podniosły ceny sprzętu .
    Kupiłem swego czasu nowe D700 za bodaj 5700 zł, 24-70/2.8 za 4600 zł a po dwóch latach kiedy przesiadałem się na Canon, sprzedałem w cenie jak za nowe

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Dlatego ceny używanych obiektywów powinny być regulowane przez Państwo

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Dlatego ceny używanych obiektywów powinny być regulowane przez Państwo
    Bzdura. I nie o regulacje mi chodzi, ale o sytuację, nadmiar. I skończmy z tego typu wycieczkami, ok?

Bywalec

Domyślnie

Ale napisałeś bzdurę, a teraz się irytujesz. Nikt Ci przecież nie narzuca ceny. Sprzedawaj za ile chcesz. Zupełnie inną sprawą jest czy sprzedasz. Ceny używanych produktów reguluje rynek. I to jest ok. A obiektywy faktycznie są trwałe i nie tracą wartości użytkowej... Użytkowej.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 28-12-2013 o 14:48

Domyślnie Odp: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

Bardziej chyba chodziło o to że jak wystawiasz coś na sprzedaż w cenie 3000 zł, (nowe 4000 zł), to zaraz masz maila z propozycją że za 2000 zł to biorę od ręki albo z informacją jakim to jesteś imbecylem że chcesz zedrzeć za używkę prawie jak za nowe.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Bzdura. I nie o regulacje mi chodzi, ale o sytuację, nadmiar. I skończmy z tego typu wycieczkami, ok?
    Kto decyduje o tym, że obiektyw w 2 dni po zakupie jest warty 90 czy 60% ceny pierwotnej ?? Kupujący czy sprzedający ? Oczywiście sprzedający. A to czy go sprzeda czy nie to inna sprawa. Osobiste sprawy sprzedającego mnie nie interesują. Rozumiem, że wszystko co kupiłem taniej to było zerowanie na czyjejś trudnej sytuacji. Nie bardzo wiem o jakie ci wycieczki osobiste chodzi, ale pomińmy to, jeżeli cię uraziłem to nie miałem takiego zamiaru.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Bardziej chyba chodziło o to że jak wystawiasz coś na sprzedaż w cenie 3000 zł, (nowe 4000 zł), to zaraz masz maila z propozycją że za 2000 zł to biorę od ręki albo z informacją jakim to jesteś imbecylem że chcesz zedrzeć za używkę prawie jak za nowe.
    To już inna sprawa. Każdy ma prawo złożyć propozycję. Ja też takie składam i mi takie składają. Jak chce to odpowiadam.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów