Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

A zacząłem od tego, że mój OT może się okazać niepopularny . Dlaczego podjąłem temat? Bo równo rok temu kupiłem 24-105, za ok. 3K PLN. Ok, staniał trochę, ale jak widzę, że oczekiwania cenowe kupujących zmierzają do 1,5K to trochę mnie trafia - bo gdybym musiał teraz ten obiektyw sprzedać, to po roku, zresztą w moim przypadku, z różnych powodów, wyjątkowo ubogim fotograficznie, za niemalże nówkę straciłbym blisko połowę. Uważam, że korpusy się starzeją, są wrażliwsze, delikatniejsze, często wychodzą nowsze - ok, tu zrozumiały jest szybszy spadek wartości. Ale nie w obiektywach. To tak jak sprzęt HI-FI - odtwarzacz CD się zużywa, brudzi itp, więc powinien tanieć szybciej. Zadbany wzmacniacz już wolniej, a kolumny, które nie były narażane na maksymalne obciążenia - czy są nowe, czy mają kilka lat - to praktycznie to samo.
    Teraz opinia Kolegi Tom77, który pisze: "Kto decyduje o tym, że obiektyw w 2 dni po zakupie jest warty 90 czy 60% ceny pierwotnej ?? Kupujący czy sprzedający ? Oczywiście sprzedający. ..." Niestety, błąd. Wartość jest najbardziej prawdopodobną ceną, jaką kupujący jest skłonny zapłacić za towar. Cenę ustala sprzedający, ale w odniesieniu do oczekiwań/możliwości kupującego, bez którego akceptacji cena nie będzie wartością. Gdyby Canon teraz ustalił cenę 24-105 na 5K PLN - byłaby to TYLKO cena, bo prawie nikt by tego nie kupował, więc nie byłoby to wartością.
    I o tym nadmiernym, IMO, spadku wartości mówiłem...
    A skąd wcześniejsza irytacja - bo tylko wyraziłem swoją opinię, a spotkałem się z odpowiedziami typu socjalizm czy podobny mu regulator państwowy. Sorry, ale to była (znowu: IMO) przesada. Nie będę tego rozwijał, bo Regulamin zabrania...
    Pozdrawiam

Domyślnie Odp: 24-105 f/4 L IS USM - cena

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    To już inna sprawa. Każdy ma prawo złożyć propozycję. Ja też takie składam i mi takie składają. Jak chce to odpowiadam.
    Pobieżnie na to patrząc niby tak, tylko jest małe ale... Jak sądzisz, na co liczy potencjalny kupiec oferując 50% ceny za jaką chcesz sprzedać sprzęt, jeśli to cena rynkowa? Na naiwność, niewiedzę, to że może ktoś nie ma wyjścia? Jak by nie patrzeć to albo działa na granicy prawa albo etyki. Jak ktoś świadomie chce sprzedać coś za 50% rynkowej ceny to wystawia ofertę z ceną 50 czy 60% dla targujących.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

na naukę nigdy nie jest za późno
    Popyt i podaż - Sciaga.pl

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    na naukę nigdy nie jest za późno
    Popyt i podaż - Sciaga.pl
    Nie wiem czy to było do mnie ale jeśli tak to wyłożę sprawę dość obrazowo.

Jeśli sprzedajesz nowego Canona 5D Mark III za 10.000 zł a ktoś oferuje ci 5.000 zł to na co liczy?

Miasto
    wawa

na to ze go za tyle oddasz, bo się spieszysz, bo ci nie zależy na forsie, bo się nie znasz , bo masz deadline
    milion powodów

na to ze go za tyle oddasz, bo się spieszysz, bo ci nie zależy na forsie, bo się nie znasz , bo masz deadline
    milion powodów
    Jak się spieszysz czy nie zależy ci na forsie to od razu sprzedajesz w adekwatnej cenie...
    I jak zawęzisz to do realnych i prawdopodobnych powodów, czyli nie znasz się, masz problem z głową, masz nóż na gardle itp. to tak jak pisałem, może się okazać że to na granicy prawa czy etyki.

Miasto
    wawa

zawsze możesz płacić pełną cenę by było etycznie i pełno prawnie
    ale jak znam życie takie bajdurzenie to tylko w necie
    ale przykladzik
    jak ktoś odda 5dmk3 za 5 k bo musi w ciągu godziny zapłacić za 1dx 15k (tak mega okazja)i te 5k mu brakuje to jest(niepotrzebne skreślić)
    -na granicy prawa
    -nie etyczne
    -nóż na gardle
    -problem z glowa

zawsze możesz płacić pełną cenę by było etycznie i pełno prawnie
    ale jak znam życie takie bajdurzenie to tylko w necie
    ale przykladzik
    jak ktoś odda 5dmk3 za 5 k bo musi w ciągu godziny zapłacić za 1dx 15k (tak mega okazja)i te 5k mu brakuje to jest(niepotrzebne skreślić)
    -na granicy prawa
    -nie etyczne
    -nóż na gardle
    -problem z glowa
    Najprawdopodobniej problem z głową bo myślę że nówkę to bez łaski w godzinę za 8 tys. sprzeda.

Miasto
    wawa

proponuje żebyś nie zaglądał na allegro co by twoja prawa i etyczna postawa nie była narażana na pokusy

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    , może się okazać że to na granicy prawa czy etyki.
    To znaczy, nie jest wykluczone, że w Polsce, po złożeniu nieprzyzwoicie niskiej oferty kupna na giełdzie, można będzie spodziewać się nad ranem aresztowamia?

Obiektyw, który jest przedmiotem dyskusji to nie jest złoto, beczka ropy, czy nawet tusza wieprzowa. Jest on ciagle produkowany bez ograniczeń przez firmę Canon, która dowolnie ustala jego cenę. Jeżeli Camon dodaje ten obiektyw do bardzo popularnych korpusów sprzedawanych w dużych ilościach za cenę tak jakby około $500, to nie ma cudów, żeby to nie odbiło się na rynku uzywanego sprzętu. Może należałoby ścigać tych, co próbuja go sprzedać za -3000 PLN nie baczac na realia rynku.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-12-2013 o 13:14

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów