Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

Domyślnie Odp: Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    To znaczy, nie jest wykluczone, że w Polsce, po złożeniu nieprzyzwoicie niskiej oferty kupna na giełdzie, można będzie spodziewać się nad ranem aresztowamia?

Obiektyw, który jest przedmiotem dyskusji to nie jest złoto, beczka ropy, czy nawet tusza wieprzowa. Jest on ciagle produkowany bez ograniczeń przez firmę Canon, która dowolnie ustala jego cenę. Jeżeli Camon dodaje ten obiektyw do bardzo popularnych korpusów sprzedawanych w dużych ilościach za cenę tak jakby około $500, to nie ma cudów, żeby to nie odbiło się na rynku uzywanego sprzętu. Może należałoby ścigać tych, co próbuja go sprzedać za -3000 PLN nie baczac na realia rynku.
    Przeczytaj dokładnie co napisałem. Sprawdź co znaczy cena rynkowa i ile to jest 50% ceny rynkowej. Jak widzę prościej jest naciągnąć znacznie tego co napisałem tak aby mieć rację w dyskusji.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

tak,tak panie Kolego, to się nazywa Nowy Współczesny Komunizm tzn Wielka Socjaldemokracja
    chcesz za drogo-kulak, lichwiarz i krwiopijca
    chcesz za tanio-zerujesz na biedzie, nie etyczny i krwiopijca

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Dlatego ceny używanych obiektywów powinny być regulowane przez Państwo
    true

Dopiero zaczyna

Myślę, że nie ma celu przekonywać się wzajemnie kto lepiej zna się na ekonomii, na czym polega prawo popytu i podaży. Czy chcemy, czy nie ono decyduje o cenie. Mnie natomiast zdenerwowała „kalkulacja” którą przedstawił jeden z „chętnych” do zakupu obiektywu. Cena nówki minus VAT minus ubytek wartości – no i wyszło 50% za kilkumiesięczną L-kę. Jeśli gość jest VAT-owcem to dlaczego nie idzie do sklepu, czyżby liczył że mam problem z głową.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

kilkomiesięczna elka traci 20% ale nic nie stoi na przeszkodzie by ja sprzedać za 50%
    co komu pasuje

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Takie zawodowe stwierdzenia z mojego punktu widzenia

WARTOŚĆ RYNKOWA: jest definiowana jako racjonalnie określona ilość pieniędzy, którą chętny kupujący będzie skłonny zaoferować chętnemu sprzedającemu w zamian za przedmiot transakcji przy założeniu równości stron przy uwzględnieniu poniższych warunków:

- transakcja zachodzi na wolnym i konkurencyjnym rynku, bez irracjonalnych zakłóceń
    - znajduje się chętny sprzedawca i nabywca, którzy nie działają w sytuacji przymusowej
    znane są wady i zalety...urządzenia
    - czas niezbędnego wyeksponowania ..... na rynku uwzględniający jej rodzaj i stan rynku

Pełne uzależnienie

Nie wiem w czym problem. Wystawia się na allegro i się czeka. Można ustalić cenę wywoławczą. Można minmalną. I albo się kupiec znajdzie, albo nie. Nie ma tu żadnego oszustwa. Być może poza takim, że ktoś kupuje to szkło za prawie 3k PLN. Ale nikt przecież nikogo nie zmuszał do zakupu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Mnie się koncepcja regulowania przez Państwo cen używanych obiektywów ogromnie podoba .
    I nie wiem czy bym jeszcze nie poszedł dalej mianowicie; na zakup tego typu sprzętu czy to nowego czy używanego powinno być wydawane zezwolenie. W przypadku szkieł otrzymanie takiego zezwolenia powinno być tym trudniejsze im jasność szkła większa .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    A zacząłem od tego, że mój OT może się okazać niepopularny . Dlaczego podjąłem temat? Bo równo rok temu kupiłem 24-105, za ok. 3K PLN. Ok, staniał trochę, ale jak widzę, że oczekiwania cenowe kupujących zmierzają do 1,5K to trochę mnie trafia - bo gdybym musiał teraz ten obiektyw sprzedać, to po roku, zresztą w moim przypadku, z różnych powodów, wyjątkowo ubogim fotograficznie, za niemalże nówkę straciłbym blisko połowę. Uważam, że korpusy się starzeją, są wrażliwsze, delikatniejsze, często wychodzą nowsze - ok, tu zrozumiały jest szybszy spadek wartości. Ale nie w obiektywach.
    Po pierwsze kupując nowy obiektyw na rok czasu trzeba się liczyć ze spora stratą. Po drugie różnie ludzie podchodzą do używanego sprzętu. ja zawsze wolałem nowe i oszczędność 500zł przy zakupie obiektywu za 3000zl to dla mnie żadna oszczędność bo mam nowe niemacane szkło z gwarancja itd. po trzecie to w aparatach można zazwyczaj sprawdzić przebieg i mnie więcej wiemy na czy stoimy, natomiast obiektyw to zagadka. Może mieć 500tys zdjęć na koncie a to tez pod znakiem zapytania stawia jego dalszą żywotność o ile w ogóle tyle wytrzyma.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    kilkomiesięczna elka traci 20% ale nic nie stoi na przeszkodzie by ja sprzedać za 50%
    co komu pasuje
    Pewnie że można za 50%, a za ile można 2-3 letnią L-kę? za ile 2-3 letnie body, które szybciej starzeją się moralnie bo nowe wersje mają znacznie więcej ulepszeń niż w przypadku szklarni. Chyba trzeba będzie dopłacić aby ktoś zainteresował się ofertą.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie się koncepcja regulowania przez Państwo cen używanych obiektywów ogromnie podoba .
    I nie wiem czy bym jeszcze nie poszedł dalej mianowicie; na zakup tego typu sprzętu czy to nowego czy używanego powinno być wydawane zezwolenie. W przypadku szkieł otrzymanie takiego zezwolenia powinno być tym trudniejsze im jasność szkła większa .
    A stałki z jasnością 1.2 tylko dla magistrów sztuki , ewentualnie komisja przy ministrze kultury - trzy podpisy i kontrasygnata podsekretarza stanu. to samo dla małego obrazka czyli pełnej klatki 6D licencjat, 5D magisterium, jedynki komisja jak wyżej.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów