Nie wiem czy było?
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
Było.
Tymczasem puszka nam się opóźnia. Wygląda na to, że będę zmuszony ją nabyć, bo potrzebuję do pewnego projektu możliwie mały korpus z Wi-Fi. Idealny byłby Rebel albo EOS M...
--- Kolejny post ---
To może zamiast kolegi, który słusznie zauważył, że zamiast całej tej ogłupiającej dyskusji o cropach (w której niewielu tak naprawdę dokładnie wie o co chodzi - dziękujemy Ci Olympusie za ogłupianie tłumów "ekwiwalentem" 140-600mm), najistotniejsze jest upakowanie matrycy czy też wielkość fotodiody, jak kto woli.
Innymi słowy z korpusu 5d II czy 6d (20MPix) możemy sobie wyciąć obrazek równoważny puszce (abstrahując od dyskusji o szumach, filtrach AA itp.) 20d czy 30d (8Mpix). Podobnie moglibyśmy zrobić w przypadku 70d (20MPix), gdyby tylko Canon oferował FF z matrycą ca. 50MPix (pewnie już niedługo). Wtedy APS-C staje się zbędne, oczywiście przy założeniu, że mamy odpowiednio gruby portfel
![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 20-08-2013 o 12:29
jotes25
1.
Gdyby abstrahować od dynamiki, szumów itd. to również można by uznać, że FF jest na zbędne, bo przecież są już APS-C które mają tyle samo pikseli (albo nawet więcej) niż FF, no i są tańsze, możemy mieć cieńszy portfel
2.
Wykadrowywanie z FF rozmiaru APS-C powoduje (na ogół) potrzebę 1,6 razy "silniejszego" powiększania ze wszystkimi tego skutkami.
jp
Nie.
W drugą stronę to nie działa z oczywistych względów - większy sensor daje większy kąt widzenia. Wyciąć się da, "pogrubasić" już nie... Konsekwencje są wielorakie - ot, choćby konieczność stosowania innych ogniskowych i wynikająca stąd osławiona inna głębia ostrości.
Nie rozumiem. Co i dlaczego chcesz powiększać?? Przez powiększenie nie uzyskasz przecież tego samego kadru.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 20-08-2013 o 13:38
z tym ze nie zapominajmy ze
1. crop ma szerzej rozlozone punkty tego samego ukladu AF. co w zasadzie jest zaleta
2. FF ma duzo wiekszy celownik optycznyi mam na mysli naprawde duzo wiekszy. dla robienia zdjec ma to ogromne znaczenie!
3. od dynamiki i szumow, przynajmniej mnie osobiscie, nie udaje sie abstrahowac. cropowe 18Mpix urywa tylek poziomem detalu, ale tylko na ISO 100 i ISO 200. a pelnoklatkowe 21Mpix jakies tam ISO 1600 zauwaza, ale nie przejmuje sie nim zanadto. o wywolywaniu swiatel i poteznym zapasie pelnej klatki w jasnych partiach nie wspominam - crop pod tym wzgledem co najmniej kuleje.
4. nie widze sensu rozwazania roznic czy ich braku miedzy 20Mpix cropa z 50Mpix pelnej klatki. poki co mozna sobie kupic 22Mpix w FF i 20Mpix w APS-C, jesli mnie pamiec nie myli. a to zupelnie inne porownanie...
Owszem, ale za chwilę FF będzie mieć EVF i APS-C straci przewagę
Owszem, ale za chwilę APS-C będzie mieć EVF i FF straci przewagę
Owszem, tyle, że nie chodziło o to, żeby porównywać zupełnie różne matryce, ale o tym samym upakowaniu. Wtedy będzie prawdopodobnie identycznie.
No właśnie, patrz pkt 3.
Tak sobie tutaj tylko teoretyzujemy![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 20-08-2013 o 13:58
wlozenie EVF w ogole niweluje cala przewage. jesli o mnie chodziprzynajmniej o ile to nie jest naprawde, ale to naprawde dobrze zrobione.
i mam na mysli rowniez do zdjec nie w dzien...
niewatpliwie
zapewne tak, chociaz w FF w rogach pewnie gorzej.
do tego tez juz doszedlem... tylko nie wiem czemu w tym temacie![]()
akustyk
zgoda pełna, ale mowa była o zasadzie :
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować
a Ty mówisz o polityce producentów aby nie konkurowały produkty pomiędzy sobą
--- Kolejny post ---
ad. 1
W obu przypadkach zmieni się głębia ostrości, zarówno gdy wykadrowywujesz z klatki FF rozmiar APS-C jak i gdy zrobisz zdjęcie APS-C ten sam kadr jak FF
ad.2
Zdjęcia rejestruje sią na matrycach/klatkach ale ogląda na monitorze/wydruku, trzeba więc powiększać.
jp
Tak, to prawda, ale ma zastosowanie do robienia zdjęć obiektywami ekwiwalentnymi na różnych rozmiarach klatki.
Tutaj mowa o zdjęciach zrobionych kropem albo FF tym samym obiektywem i wyciętych tak, że sa taki same rozmiary klatki. Powiększenie identyczne, wszystko absolutnie i totalnie identycxne z wyjatkiem jednego nomen omen detalu: a mianowicie UWAGA! gęstości pkseli.
Niestety po tylu latach kropów i "pełnych klatek" ten temat zawsze pozostanie dla wielu tajemniczy, bo widocznie jest to po prostu trudne do pojęcia.