kolego, za 9,6 k kupujesz nowiutki i zacny zestaw 6d + 24-105 L nie mówiąc juz o używanych słoikach czy szkłach od T czy S, po prostu uważam ze FF jest bardziej twórcza, jest jakby sensowniejszy wybór szkieł, bardzo wysokie użyteczne ISO itd... jak już się wydaję tak dużą kasę na sprzęt to myślę że 1 czy 1,5 k nie stanowi większej różnicy bo wielu cropowców prędzej czy póżniej przechodzi na FF wyprzedając za grosze sprzęt natomiast migracja w odwrotną stronę jest raczej rzadko spotykana...
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Amator fotografii co lata po ślubach jako asystent, ale swojego sprzętu nie ma. Najarany na FF tylko kasy brak. Więc zaproponowałeś mu cropa za 4,5K a swojego nie możesz sprzedać za 1K ( pisałeś o tym wielokrotnie) Jeśli Twój "kolega" naprawdę chce się bawić w fotografię to niech weźmie 5D classica za 2K i do tego 35f 2.0 Polata sobie do przyszłego roku i sprzeda z niewielką startą. Uważam, że w jego przypadku ten cropowy zestaw 70D plus Sigma wcześniej czy później i tak powędruje na allegro z dużą stratą a jakościowo będzie daleko w tyle za 5D. No chyba, że priorytetem jest wysokie ISO.
Za 8k to on ma 5D C i do tego Sigmę 35. Sigma zostanie na dłużej. Jeszcze na C85 starczy...
Ale jak chce cropa, którego główną zaletą jest filmowanie, to niech kupuje. Kto mu zabroni?
Ja proponuję 6D + jakaś 35-ka. Może być canonowska f2 bądź sigma f1.4 w zależności od budżetu. Do tego jak wyżej kolega pisze 85/1.8 i zestaw taki da bardzo fajne efekty. 24-105 może i ciekawy do FF, ale raczej na wycieczki - uniwersalnie, ale strasznie ciemno.
Ładowanie sie w cropa, tylko po to żeby go sprzedać za jakiś czas moim zdaniem jest totalnie bez sensu.
Trochę dziwi fakt, że kolega jest "starym wyjadaczem fotografii" a sam nie bardzo jest w stanie powiedzieć czego chce. To tak jak kiedyś ktoś zadał pytanie na forum subaru co wybrać: imprezę STI czy WRX? Dostał odpowiedź, że jak nie wie, to niech kupi WRX, bo ci co wybierają STI, wiedzą czego chcę.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jakbyś poprzestał robić zdjęcia na analogu, i później latami się tym nie interesował to wątpię żebyś z dnia na dzień dowiedział się wszystkiego o nowościach:-) Teraz wyjdzie jedno body, a zapowiadają już następne :-)
Poszła decyzjaBędzie kupiony 5d classic do 2tyś. + sigma 35 1.4 a w trakcie zabawy, będzie zbierał na 6D a piątka znów do żyda
dzięki wielkie za wszelką pomoc.
Do 2tys? To taki zajechany moze byc
Sent from my iPad using Tapatalk
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Technika fotografowania zmieniła się i to bardzo. Swego czasu biegałem z zenitem i m42 w piwnicy z kumplem wołaliśmy klisze, raz wychodziło raz nie - kwestia wprawy. W każdym razie żeby zrobić zdjęcie trzeba było się namęczyć, bo technicznie nie było takiej technologii jak teraz. Teraz bierze ktoś aparat w mediamarkcie, robi pstryk zerka na wyświetlacz i jest ok, robi następne 1000zdjeć - To jest właśnie też technika :-) Nie wliczając pamięciówy, takiej jak ustawianie przysłony,czasu itp... To fakt się pamięta.
Ja sam jak miałem pentaxa k100D przez 4lata kupę szkieł manualnych z wcześniejszym zenitem, łaziłem robiłem zdjęcia, nie interesowały mnie fora fotograficzne, nie rozglądałem się za nowym sprzętem. Aż w końcu postanowiłem zmienić body, nie będąc w temacie, zacząłem werbować nowości fotograficzne w każdej z firm i byłem w szoku jak widziałem ile to aparatów w tym czasie na rynek wyszło, od koloru do wyboru " który to wybrać" o jednym się naczytałem, chciałem zakupić a tu wychodzi następny model tego aparatu :-) a jak ktoś się nie interesuje przez 10 - 12 lat i zakończył na analogach zabawę to może się teraz pogubić z tymi gadżetami :-)
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 08-08-2013 o 09:55