Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Technika fotografowania zmieniła się i to bardzo. Swego czasu biegałem z zenitem i m42 w piwnicy z kumplem wołaliśmy klisze, raz wychodziło raz nie - kwestia wprawy. W każdym razie żeby zrobić zdjęcie trzeba było się namęczyć, bo technicznie nie było takiej technologii jak teraz.
    Technika robienia zdjęć się nie zmieniła. Pomiar światła, przysłona, czas - wszystko jest takie samo. Zmienialne ISO zastąpiło wymienne filmy światłoczułe - jedyna różnica, nie mająca żadnego znaczenia, to tak jakby na 30 klatek zblokować sobie ISO w puszce.
    Obróbka owszem, ale tego nie zalicza się do samego robienia zdjęcia, to tzw. postprodukcja. Nie ma też wpływu na wybór aparatu, bo zdjęcia robi się tak samo. Wszystkie lustrzanki działają na tej samej zasadzie co kiedyś zenit i practica od kórych też zaczynałem. Oczywiście jak się weźmie do ręki inne pstrykacze typu kompakt i coś co można włożyć do kieszeni wybór jest ogromny - ale tu w 99% wybiera się na zasadzie ilości pikseli na matrycy i zoomu - takie są oczekiwania klienta, bo o niczym więcej przeciętny pstrykacz nie ma pojęcia i też niczego więcej od sprzętu nie oczekuje.
    Więcej, posiadacze lustrzanek w znacznej większości nie korzystają z ich możliwości tylko bezmyślnie (to słowo nie ma kogoś obrazić a jedynie oddać sposób ułatwienia sobie obsługi sprzętu z wieloma dziwnymi przyciskami i pokrętłami) ustawiają zielony prostokącik i w ten sposób fotografują. Ktoś kto kiedyś używał wcześniej wspomnianych aparatów pewnie na to nie wpadnie, bo zasady fotografowania zna i wie jak z tego korzystać i co to powoduje.
    Więc moje zdanie jest takie samo - jak ktoś 30 lat temu jeździł na rowerze to i na dzisiejszych też bez problemu pojedzie mając kilka gadżetów więcej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

ostatnio sprzedalem moje stare 5D mkI z przebiegiem okolo 30000 za 2200zl. Body bylo jak nowka bo bylo uzywane amatorsko na wlasne potrzeby.

Mysle ze przy obecnych cenach uzywanych FF (mkI np.) to takie body jakoscia obrazka miazdzy 50D kilka razy. Oczywiscie ze technologicznie jest to stary sprzet, ale....ze stalkami, chocby nawet 50tka (ja sam uzywam 50tki w 90%), nawet ta najtansza 1.8, twoje kolega bedzie bardzo zadowolony.

Ja bym polowal na uzywane 5D w dobrym stanie
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów