Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

Panowie, piszę bardziej w imieniu swojego dobrego znajomego niż w swoim Zacznijmy od tego że znajomy jest starym wyjadaczem fotografii, zaraził się od swojego ojca który dawniej focił, znajomy biegał z analogowymi aparatami i miał styczność tylko z fotografią "ciemniową" później kończył studium fotograficzne, mając mało wspólnego z lustrzankami cyfrowymi i w sumie gdy ja się zaraziłem fotografią, to on się wyleczył, ale teraz znów się napalił i szuka sprzętu ... :-)

Naczytał się o lustrzankach FF - odpowiednikach analogowej pełnej klatki. Ale zraził się cenami - jak to bywa :-) i tu pytanie się nasuwa ...
    Mam z sentymentu 50D z przebiegiem + Canona 17-55 2.8 zaproponowałem mu ten zestaw za 3000zł (Canon już ma około 80tyś przebiegu, widać ślady używania, a 17-55 jest w bdb stanie) ale on jednak uparł się na pełną klatkę. Ale że nie ma tyle kasy na FF to chce zrobić coś takiego, kupić mój zestaw, porobić nim zdjęcia, i powolutku kupować szkła pod FF które będzie mógł używać z już nie moim 50D :-) na początek pomyśleliśmy że że mógłby kupić sigme 35 która będzie działać dobrze z apsc a jak dozbiera sobie fundusze, to sprzeda 50D/17-55 i zakupi sobie 6D zostanie mu sigma 35. Dobry pomysł ? ale jest też myśl żeby przeczekał do następnego roku, nie kupował tego ode mnie i zrobił zakupy jak już na wszystko uzbiera :-) Bo może być taka możliwość że jednak nie dozbiera do tego 6D i czy jest sens wtedy kupowac sigme 35 1.4 pod apsc - jak ma się tą ogniskową w 17-55 ? (tylko z gorszym światłem)

Jeśli macie jakieś propozycje, to piszcie, stawiam piwko za lepsze rozwiązania :-)
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 31-07-2013 o 09:59

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: Prośba znajomego o zakup 50D + 17-55 w wymianą na FF

Uważam, że zaproponowałeś dobrą cenę za wspomniany zestaw, ja bym na miejscu znajomego zdecydował się. Mam taki zestaw i myślę, że znajomy będzie zadowolony. 80 tyś przebiegu dla 50D to jeszcze nie tragedia. Na razie bym sigmy nie kupował tylko polatał z z tym zestawem jakiś czas, naprawdę da on sporo uciechy z fotografowania.

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Bono74 Zobacz posta
    Uważam, że zaproponowałeś dobrą cenę za wspomniany zestaw, ja bym na miejscu znajomego zdecydował się. Mam taki zestaw i myślę, że znajomy będzie zadowolony. 80 tyś przebiegu dla 50D to jeszcze nie tragedia. Na razie bym sigmy nie kupował tylko polatał z z tym zestawem jakiś czas, naprawdę da on sporo uciechy z fotografowania.
    Pewnie więcej bym wziął za ten zestaw :-) ale nie chcę od znajomego wyciągać...

z tym że on jest przekonany na 100procent że chcę FF i odpowiednik 35 - dlatego żeby nie został bez sprzętu, może powolutku zbierać sobie szklarnie do FF tylko ciężko mi go przekonać do nowej sigmy 35 która później wyśmienicie działa z FF

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    tylko ciężko mi go przekonać do nowej sigmy 35 która później wyśmienicie działa z FF
    Na cropie wspomniana simga da 56 mm chyba nie o to chodzi. Standard 35 mm na cropie najszybciej wyjdzie z 24 mm, więc może takiej ogniskowej szukać?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Trochę to przeciw Tobie ale ja bym jednak na jego miejscu od razu szedł w FF. Nie ma sensu takie kupowanie czegoś na chwilę - później sprzedawanie - cały czas niedosyt .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-07-2013 o 13:01
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

za Kolekcjonerem

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Za 3 tys kupi 5d + 50/1.8 a może nawet jakieś lepsze szkło (przez ostatni rok mocno staniały te aparaty).
    Pewnie też ma trochę szkieł m42, które bardzo fajne efekty dają na cyfrze (helios ^^)

Jednego żałuję w mojej drodze foto -- że tak późno weszłam w FF.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Wrocław

Następne rozwiązanie, to po 50D żeby zakupił 5dmk2 (ale jak spadną ceny używanych, bo teraz nie ma sensu) ja jadę na systemie Nikona widzę że d600 można już kupić za 6000zł - dlatego też mu proponuję tą puchę na poczatek zabawy, z tym ze bedzie problem ze szklami:-)

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

No tak, ale jakbym miała na początek wydać 3k na cropa a 3k na starą pełną klatkę, to bym wolała starą pełną klatkę ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Za tą cenę również proponuje 5D MK I + 50/1.4 ..... będzie zadowolony ;-)

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów