"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
System m4/3 ma już prawie pięć lat. I podobnie jak system 4/3 ma pewne braki w optyce. Pewnie te braki pozostaną. I pewnie lada moment pojawi się znacznie lepszy system makro lub podobny 4/3 aby sprzedać jeszcze raz od początku to samo zostawiając w d... swoich własnych klientów. Chociaż Leica nie przegonią. Ale są na dobrej drodze.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Dzięki takim a nie innym losom 4/3 czy m4/3, większość onanistów sprzętowych zdecydowanie przerzuciło się na inne marki fotograficzne, by co 6 miesięcy wymienić sprzęt na nowy jeszcze lepszy, by móc wymądrzać się na forum, tym czy innym ...
Ci co zostali w systemie zamiast paplać na forum po prostu robią zdjęcia ....
PS
Z wielkim zdziwieniem stwierdzam empirycznie, że E-1 w duecie z ZD 14-54 dalej robi zdjęcia
PPS
Quadrifoglio - kryzys wieku średniego?
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 29-04-2013 o 14:49
No to dobrze wiedzieć, że to jest sprzęt wyłącznie dla wybitnych fotografów co to tylko o światło się martwią.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nowy PEN E-P5 na horyzoncie (oficjalna premiera około 10 maja)
(FT5) The full E-P5 specs! | 43 Rumors
W skrócie: OMD E-M5 w nowej obudowie, bez wbudowanego wizjera, z WiFi i peakingiem.
Kolejna premiera w systemie w tym roku, bo modelach od Panasonica i Blackmagic, Olek popełnił kolejne wcielenie PEN-a.
To jego czwarte body z matrycą od Sony, po OMD, EPL5 i EPM2.
Ewolucja, bez rewolucji.
Pod niektórymi względami lepszy od droższego OMD (choć nie uszczelniany i nie ma wbudowanego wizjera, a tylko opcję podpięcia różnych wizjerów na gorącą stopkę - optycznego VF-1, lub elektronicznych VF-2, VF-3 i nowego VF-4).
Dodano: Wi-Fi (zrzucanie zdjęć na komórkę, zdalna kontrola z komórki - wyzwalacz po Wi-Fi, geotagowanie zdjęć korzystając z GPS w komórce), focus peaking, interwałometr, bardzo cicha migawka, lepszy cieńszy i bardziej ruchomy LCD (wrócili do LCD po używaniu OLED), dodali 1/8000 i poszerzyli zakres ISO w dół, poprawili jeszcze (w stosunku do OMD gdzie był bardzo wydajny IS) stabilizację matrycy.
Dali za to ciała, bo nie zamontowali na stałe EVF. Jest opcja co prawda podpięcia takowego, ale po pierwsze - nie jest na stałe połączony z body, po drugie - zajmuje gorącą stopkę, po trzecie - jest nieproporjonalnie wielki (szczególnie nowy model VF-4). Gdy Sony ma NEX-6, Fuji tez ma wizjery w swoich bezlusterkowcach, to w micro43 wbudowane ma tylko OMD i seria G oraz GH Panasonica.
Olympus PEN E-P5 Hands-on Preview: Digital Photography Review
Olympus E-P5 - pierwsze wrażenia - Rozdział 1 - Optyczne.pl
premiera nowego OM-D też bedzie lada chwilatj we wrześniu
Nie sądzę.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.