Strona 193 z 194 PierwszyPierwszy ... 93143183191192193194 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 921 do 1 930 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

eleroo o jakich szkłach 0.95 olympusa piszesz? canon też ma bezlustra eos m m2 i m3.Nowy olek pen-f wygląda fajnie tylko ma problem z AF-C

https://www.youtube.com/user/TheCameraStoreTV/videos

https://www.youtube.com/watch?v=rHp0PyBu2CQ

Początki nałogu Awatar eleroo

Canon nie ma bezluster No nie ma i już. Aparat musi mieć wizjer. Ja nie umiem bez.

Piszę o szkłach nie tyle samego Olympusa, co do Olympusa (a właściwie to one do każdego mikro 4/3 pasują, ale że ja wybrałam sobie jedno m4/3 i jedno aps-c no to tylko Olek może z nich korzystać) i mam na myśli Voigtlandery. Wiem, że nie mają autofocusa, ale ja go nie potrzebuję. Umiem bez. No i mamy też zestaw fajnych stałek Rokinona (to akurat w obu systemach), co prawda nie tak jasnych, ale też nie tak kosztownych. Do tego fajne szkła Olympusa w 1/3 ceny ich Canonkowych odpowiedników. Żyć nie umierać. No ale Fuji tez ma kilka fajnych szkieł jak 56mm f1.2 czy 23mm f1.4 no ale mam wrażenie, że jest ich mniej niż u Olka.

Dotarłam to takiego materiału: https://www.youtube.com/watch?v=J2RUz-Hyy1E

W Fujiku kurde jakoś dziwnie, że pośrednie wartości ustawia się podwójnie, bo i kółkiem i pokrętłem. Obsługa AF też jakaś dziwne jest. Nie ma stabilizacji w korpusie. No nie wiem już sama, bo gdzieś tam z tyłu głowy mi się jednak kołacze, że większa matryca to lepiej, ale w tym przypadku to już sama nie wiem i jakoś ten Olek mi lepiej wygląda. No ale ja nie użytkowałam tych aparatów, więc może mają jakieś takie no pozamierzalne właściwości?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    O, znalazłam temat

Od jakiegoś czasu swędzi mnie na zakupy. No coś bym sobie kupiła fotograficznego. Do luster za bardzo nie mam co, bo do pracy wszystko mam, do zabawy wszystko mam... no zwyczajnie nie mam powodów, żeby cokolwiek zmieniać w torbie z lustrami cyfrowymi. Systemu zmieniać nie będę, bo przez 20 lat tak się z nim zżyłam, że nie umiem bez niego, no i mogę używać tych samych szkiełek na puchach filmowych i cyfrowych. No więc Canon zostaje. No ale nie mam pretekstu, żeby coś tam do tego Canona dokupić. Wymyśliłam więc bezlustra! Ha!
    U Canona będą wkrótce fajne zabawki, nie warto się rozglądać gdzie indziej. Tylko składać kasę. Na razie warto wydać na 1DX mark II. Wkrótce 600/4 L IS BR DO (dla kobiety jak znalazł, pewnie będzie ważyć tylko 3kg, cena ok. $15000). Potem będą następne (bezlustra na jesieni, może ciut wcześniej).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-02-2016 o 18:09

Ale o co Ci chodzi, jotes25? Weź kurde zluzuj i zachowaj swoje złośliwości dla siebie Nie chce mi się pisać tu całej historii dlaczego padło na bezlustra a nie na jakieś kompakty na przykład czy inne hybrydy, mają kupę atutów dla mnie i tyle. Nie wiem co Cię boli w tym, że chcę sobie kupić nowy aparat i pytam o opinie bardziej doświadczonych ode mnie w tym segmencie. W Canonie mam wszystko czego potrzebuję. 1DX jest mi po nic, bo ani do pracy, ani do moich rzeczy nie jest mi potrzebna taka maszyna, gdyby była potrzebna, to już bym ją miała zamówioną
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 16-02-2016 o 18:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ale o co Ci chodzi, jotes25? Weź kurde zluzuj i zachowaj swoje złośliwości dla siebie Nie chce mi się pisać tu całej historii dlaczego padło na bezlustra a nie na jakieś kompakty na przykład czy inne hybrydy, mają kupę atutów dla mnie i tyle. Nie wiem co Cię boli w tym, że chcę sobie kupić nowy aparat i pytam o opinie bardziej doświadczonych ode mnie w tym segmencie. W Canonie mam wszystko czego potrzebuję. 1DX jest mi po nic, bo ani do pracy, ani do moich rzeczy nie jest mi potrzebna taka maszyna, gdyby była potrzebna, to już bym ją miała zamówioną
    Grass is always greener... (jest nawet po polsku odpowiednik ). Mnie nic nie boli, to jest dobra rada. Po prostu uważam, że patrząc ma m43 czy fuji tylko narobisz sobie kłopotów i tak w końcu wrócisz do Canona.

Ale ja nie odchodzę od Canona. Chyba wyraźnie o tym napisałam No co Ty W życiu ani mi się śni To ma być dodatek - uzupełniacz, a nie że sprzedaję wszystko i kupuję sobie inne. Tak naprawdę, to to bezlustro jest efektem potrzeby zredukowania ilości popierdółkowatych aparatów w domu, których nazbierało się przez lata i leżą i nikt ich nie chce używać, bo niby są okej, ale coś tam im zawsze brakuje I tak pomyślałam sobie, że w sytuacjach, w których nie potrzebuję dużych wydruków takie bezlustro srawdzi się świetnie, no i mniejsze jest i lżejsze, zachowując przy tym funkcjonalność lustrzanki. Dlatego na placu boju zostały dwa aparaty, bo moim zdaniem one najlepiej spełnią moje potrzeby i są najlepszym kompromisem pomiędzy wielkim lustrem a kompaktem. O, tak wymyśliłam.

Tylko właśnie nie do końca chyba rozumiem o co chodzi z tym elektronicznym zoomem w niektórych obiektywach, tym się wtedy steruje z poziomu aparatu, czy jak?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Miałem okazję porobić OMD, bardzo fajny aparat. EPL-1 nie przypadł mi do gustu, kupiłem go w sumie dla żony ale ta po 3 miesiącach wróciła do lustra. Po podpięciu do Olka większego obiektywu robiło się już niewygodnie. Teraz nabyłem A3000 głównie pod kątem współpracy ze starymi szkłami np bagnetem Minolta MD czy Canon FD. Chcę sprawdzić Focus Peaking z manualnymi szkłami. I to w sumie tyle mojego doświadczenia

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Wyszło mi na to, że bezlustra to coś więcej niż kompakty z wymnienną optyką Skłaniam się albo ku Olkowi omd em-1 albo ku fuji x-t1.
    Jako użyszkodnik X-T1 i X-E1 mówię ci - bierz X-E2

PS: Też mam teraz rozterkę - trafia mi się używany XF 23/1.4. Mój GAS wrzeszczy: BIERZ!, ale rozsądek (czytaj: strach przed żoną ) mówi - przecież co dopiero kupiłeś XF 27/2.8 jako ersatz 23-tki.
    Zastanawiam się, czy sobie go po prostu nie "wypożyczyć", tj. kupić z myślą o odsprzedaży z niewielką stratą za parę miesięcy, jak się już z nim lepiej zapoznam.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Im więcej czytam o Fuji tym mniej mi się ten system podoba

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Czyli Fuji to gnioty? Chciałbym zredukować trochę wielkość sprzętu, bo stare 5D+grip i 70-200 troche miejsca i zajmuje i wazy. Filmów nie nagrywa a to mnie kusi. Z sentymentu chciałbym wziąć Olympusa Olympus OM-D E-M10 Mark II prawdopodobnie, jednak boję się przeskoku z FF nagle na micro4/3

Strona 193 z 194 PierwszyPierwszy ... 93143183191192193194 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów