Strona 173 z 194 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Coś już napisał

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Dokładnie. Nabyłem ostatnio OM-D i małe stałki. Rewelacja, gabaryty i waga - żadna lustrzanka tu nie dorówna. A swoje FF wyprzedaję... OMD mi wystarczy, a mam go dużo częściej ze sobą.

Ale pożyczyłem od znajomego na parę dni Panasonica 100-300mm f/4-5.6 (ekw. 600mm na długim końcu). Owszem, kompatybilne, działa, itp. ale gabaryty już nie te. Raz - niewygodnie się to trzyma z tym body (bez dokręconego gripa), średnica za duża (filtr 67mm, podczas gdy na stałkach mam albo 37mm, albo 46mm, 75/1.8 ma 58mm i to górna granica).
    Inna sprawa że ogniskowe już dla moich potrzeb niepraktyczne, trudno było mi zaleźć zastosowanie dla ekwiwalentu FF ogniskowych 200-600mm.

Za to taki OM-D ze stałkami typu 12/2, 25/1.4, 45/1.8... miód i malina. Jeszcze nieźle jest z obiektywami typu 12-50 czy 60/2.8 macro (ten sam mniej więcej rozmiar) - dłuższe, ale średnica obiektywu nieduża i jakoś to razem się komponuje.

Do 100-300 to już co najmniej body rozmiarów G1, G2, GH1, GH2... zmniejszone G3, G5 będą już chyba za małe. No i nowy GH3 może pasować.

ciekawe jak by pasował Panasonic 35-100 f/2.8 do OM-D. Ten obiektyw jest mniejszy od 100-300mm. Może byłoby znośnie.

A podpinanie do OM-D przez jakieś adaptery obiektywów od luster, np. tych z 4/3, szczególnie dużych 12-35/2, 35-100/2, 150/2, a nawet 12-60/2.8-4... pomyłka. No, może z gripem byłoby lepiej, ale nie mam takowego (i nie chcę, bo micro43 ma być małe).

Ogólnie w micro43 jest wybór. Skoro są szkła gabarytów 100-300mm f/4-5.6, to są też stosownie większe body - GH2, GH3... A do małych szkieł - 12/2, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, itp... - są body mniejsze jak OMD, GX1, EP3, G3, G5... A jak ktoś chce zmieścić aparat w większej kieszeni - są obiektywy naleśniki i body typu EPM1, EPM2, EPL3, GF3... Jak komu odpowiada, a i tak zawsze zestaw mniejszy od lustrzankowego.
    Miesiąc temu zrobiłem podobny manewr. Sprzedałem 5D MKII z obiektywami: 50/1.4, 17-40/4 i 70-200/f4 oraz 85/1.8. Dlaczego tak zrobiłem? Ze względu na wagę, która mnie ograniczała. Fotogafuję głównie w plenerze, wyjazdy, wyprawy rowerowe, czasem po prostu idąc do pracy. Dźwiganie na co dzień 5D MK II z choćby 50/1.4 stało się męczące. OM-D mam teraz prawie zawsze ze sobą w plecaku. Nie będę się rozpisywał o samym aparacie OM-D, uważam, że możliwości ma naprawdę duże. AF jest duuuużo szybszy niż w 5D. Póki co obiektywy z Canona zastępuję powoli tymi z m4/3. Zamiast 17-40 mam 9-18, 50mm to teraz PL 25 oraz bardzo dobry obiektyw Olympusa 45mm 1.8. Robiłem ostatnio zdjęcia na maratonie w Warszawie obiektywem Olympusa 45/1.8 z AF ustawionym na trakking. Świetnie dał sobie radę! Problem mam z baaardzo dobrym 70-200/f4, który świetnie sprawdzał się jako tele w krajobrazach.. Na nowego Panasonic-a 35-100/2.8 chyba żal mi kasy. Zapewne będzie kosztował w okolicach 4500-5000zł. Myślałem nawet nad Olympusem 75/1.8 ale ... sam nie wiem co zrobić.

Poza tym w Olympusie jak Ci się coś popsuje na gwarancji po prostu dostajesz nowe od ręki Podobną politykę serwisową ma Garmin.

Pełne uzależnienie

70-200/f4L podpinam do GH2 przez przejściówkę i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Oczywiście AF nie działa ale do krajobrazów można się bez niego obejść.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez bartmika Zobacz posta
    Miesiąc temu zrobiłem podobny manewr. Sprzedałem 5D MKII z obiektywami: 50/1.4, 17-40/4 i 70-200/f4 oraz 85/1.8.
    A ja już też wyprzedałem ostatnie graty FF. Szczerze mówiąc, nie żałuję.
    Ostatnie moje fotki z OM-D przekonują, że nie ustępuje staremu 5DmkI, z którego byłem bardzo zadowolony. A gabaryty teraz - mniejsze. Cały zestaw mieszczę w małej torbie Think Tank Retrospevtive 5, która wygląda jak chlebak a nie torba foto (a jest świetna i bardzo solidna).

Na razie mama OMD plus 12/2 i 45/1.8, ale czekam na dostawę 75/1.8 i używanej FL-36R. Wszystko w torbie się zmieści i jeszcze zostanie miejsce na 25/1.4 lub potencjalny 17/1.8, a może i drugą lampę. Może jeszcze 9-18 kupię albo 60/2.8 macro.

W FF miałem podobnie - Sigmę 50/1.4, 70-200/4 IS, 17-40/4, 85/1.8, lampę. Teraz 45/1.8 daje wystarczająco płytką GO, a z 75/1.8 będzie jeszcze płyciej. Najbardziej będzie żal 70-200/4, ale myślę że komplet 45/1.8 i 75/1.8 zastąpi go, a czasy bedą krótsze, oba też będą stabilizowane (matryca z IS), GO nawet płytsza przy tych samych kątach widzenia. Na 35-100/2.8 raczej nie wymienię, bo gabaryty nie są dużo mniejsze niż 100-300 (choć jednak mniejsze) a ten z OM-D ergonomiczny nie był.

Jakość zdjęć nie odbiega od 5DmkI, co potwierdzają testy DxOMark:
    DxOMark - Compare cameras side by side

A takiego Canona 7D nawet przewyższa, a od 5DmkII tak znowu na minus nie odstaje.

Na plus (do 5DmkI) dochodzi odchylany dotykowy OLED, pełna kontrola nad ekspozycją na wizjerze elektronicznym przed zrobieniem zdjęcia, abrdzo dobra stabilizacja WSZYSTKICH obiektywów, opcja filmów (mkI ich nie robił), opcja obsługi z menu kart z Wi-Fi i przerzucanie zdjęć do smartfona, i inne drobne wynalazki. A przede wszystkim - waga i gabaryty, nie tylko body, ale przede wszystkim obiektywów.
    Co straciłem - optyczny wizjer miał swoje zalety, ergonomia w 5D nieco jednak lepsza (może kwestia przyzwyczajenia) no i bateria starczała na dłużej.

Jest tu jeszcze jeden aspekt - łatwiej wymienić za parę lat body na nowe. Skoro po paru latach matryca rozmiarów micro43 dogoniła starszą matrycę FF, to za parę następnych lat następna generacja dogoni osiągi obecnych matryc FF. A już te z 5DmkI mi wystarczały. Na nowe FF mnie nie stać, by wydać taką kasę na body, na nowe body micro43 za kilka lat będzie mnie stać.
    Ale przede wszystkim gabaryty...

Pełne uzależnienie

kolejny test 75mm f/1.8 (ekwiwalent 150mm f/1.8)

Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8 Lens Review

VERDICT

"Micro Four Thirds system camera owners who are already looking at this lens probably don't need any more convincing of it's worth, but those who hadn't yet considered it may be interested to see just how well this optic performs. It's amongst the sharpest lenses currently available for any camera system, it's well built and a pleasure to use.

The price is actually quite good value when such high optical performance is delivered. It can certainly give the Zeiss' and Leica's a run for their money."

Pełne uzależnienie

I kolejny test Optycznych - tym razem macro 60mm f/2.8.
    Jak zwykle w wykonaniu Olka, po 12/2, 45/1.8, 75/1.8 - kolejny bardzo dobry obiektyw do systemu.
    Maleńkie makro - jest tam porównanie do Canona 85/1.8, który wygląda przy nim jak grubas (długość praktycznie ta sama).

Test Olympus M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 ED Macro - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl

z podsumowania:

"Zalety:
    - zgrabny i ciekawie zaprojektowany korpus obiektywu,
    - rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
    - dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
    - niewielka aberracja chromatyczna,
    - zerowa dystorsja,
    - świetnie korygowana koma,
    - umiarkowane winietowanie,
    - cichy i bardzo celny autofokus.

Wady:
    - skromne wyposażenie standardowe,
    - zauważalny astygmatyzm na maksymalnym otworze względnym. "

"Kolejny test sprzętu firmy Olympus pokazuje, że stałoogniskowe obiektywy tej firmy można kupować praktycznie w ciemno. Firma trzyma wysoki poziom swojej optyki i nie pozwala sobie na wypuszczanie bubli. W ogóle odnoszę wrażenie, że z zalewu ostatnich wpadek, not serwisowych, aktualizacji oprogramowań itp., to właśnie Olympus wychodzi obronną ręką. Jego produkty są dopracowane, a firma nie robi z pierwszych klientów beta-testerów. W dzisiejszych czasach to naprawdę godne pochwały i podkreślenia.

Nie piszę za dużo o obiektywie, bo nie ma się tutaj nad czym rozwodzić. Po pierwsze, w systemie Mikro 4/3 nie ma on konkurencji, po drugie, jest na tyle dobry, że spokojnie można każdemu polecić jego zakup, co niniejszym czynimy."

Cytat Zamieszczone przez bartmika Zobacz posta
    Poza tym w Olympusie jak Ci się coś popsuje na gwarancji po prostu dostajesz nowe od ręki Podobną politykę serwisową ma Garmin.
    Obsługa serwisowa w Olympusie jest świetna i bardzo "user friendly", niemniej nie ma zasady ani praktyki o jakiej piszesz - nowe od ręki w przypadku popsucia.

Pełne uzależnienie

Oficjalna premiera odpowiednika 35mm na FF - Olympus 17mm f/1.8.

Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8 - Optyczne.pl

Robin Wong: Olympus M.Zuiko 17mm F1.8 Review: Street Shooting

Teraz w micro43 jest już komplet świetnych optycznie stałek:
    Olympus 12mm f/2, Olympus 17mm f/1.8, Panasonic-Leica 25mm f/1.4, Olympus 45mm f/1.8 oraz Olympuys 75mm 1/.8. Pokryty ekwiwalent FF od 24mm do 150mm.
    To bezkompromisowy zestaw jeśli chodzi o jakość optyczną, bo wybór stałek jest większy:

- 7,5mm f/3.5 manualne rybie oko (Saymang)
    - 8mm f/3.5 rybie oko z AF (Panasonic)
    - 12mm f/2 z AF (Olympus)
    - 14mm f/2 z AF (Schneider-Kreuznach) - ale bardzo drogo, jak Zeiss
    - 14mm f/2.5 "naleśnik" z AF (Panasonic)
    - 17mm f/2.8 "naleśnik" z AF (Olympus)
    - 17mm f/1.8 z AF (Olympus)
    - 17,5mm f/0.95 manualny (Voigtlander)
    - 19mm f/2.8 z AF (Sigma)
    - 20mm f/1.7 "naleśnikk) z AF (Panasonic)
    - 25mm f/1.4 z AF (Panasonic-Leica)
    - 25mm f/0.95 manualny (Voightlander)
    - 30mm f/2.8 z AF (Sigma)
    - 30mm f/1.4 z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
    - 45mm f/1.8 z AF (Olympus)
    - 45mm f/2.8 macro z AF (Panasonic-Leica)
    - 60mm f/2.8 macro z AF (Olympus)
    - 60mm f/2.4 macro z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
    - 75mm f/1.8 z AF (Olympus)
    - 300mm f/6.3 manualny lustrzany (Tokina)

Na 2013-2014 Panasonic zapowiada 42,5mm f/1.2 oraz 150mm f/2.8.

Do tego jeszcze jasne zoomy od Panasonica 12-35mm f/2.8 oraz 35-100mm f/2.8, oraz masa różnych ciemnych zoomów (f/3.5-5.6, f/4-5.6, f/4, f/4.3-6.7, f/3.4-6.3) z zakresami od 7mm do 300mm. A w 2013 następne...

Trudno narzekać na wybór obiektywów...

Pełne uzależnienie

Do standardu micro43 dołączyło niedawno kilka firm:

1) Blackmagic Design Ltd to australijska firma, która w zeszłym roku zaprezentowała kamerę wideo wyposażoną w bagnet dla obiektywów Mikro Cztery Trzecie.

2) JK Imaging Ltd to amerykańska firma, która wykupiła licencję na sprzedaż aparatów pod marką Kodak i zapowiedziała, iż jeszcze w tym roku poszerzy swoją ofertę o bezlusterkowca z mocowaniem Mikro Cztery Trzecie.

3) Photron Ltd to firma założona w 1968 roku w Japonii, która specjalizuje się w produkcji kamer wideo rejestrujących obraz z szybkością nawet 1.5 mln klatek na sekundę.

4) SVS-VISTEK GmbH to firma pochodząca z Niemiec, która specjalizuje się w produkcji kamer przemysłowych.

5) View Plus Inc to japoński producent, który posiada w swojej ofercie specjalistyczne aparaty cyfrowe wykorzystywane w przemyśle.

Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl

Będzie 3-ci producent aparatów fotograficznych do systemu (ze znaczkiem Kodak), nie licząc Blackmagic które już swoje body wypuściło (ale to profesjonalna kamera a nie aparat fotograficzny). I producenci kamer do przemysłu przechodzą z bagnetu C i M42 na micro43, co potencjalnie daje duży (przemysłowy, nie amatorski) rynek systemowi.

ciekawie to podsumował Thom Hogan

m4/3 Expands | Sans Mirror ? mirrorless, interchangeable lens cameras | Thom Hogan

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Do standardu micro43 dołączyło niedawno kilka firm:

1) Blackmagic Design Ltd to australijska firma, która w zeszłym roku zaprezentowała kamerę wideo wyposażoną w bagnet dla obiektywów Mikro Cztery Trzecie.

2) JK Imaging Ltd to amerykańska firma, która wykupiła licencję na sprzedaż aparatów pod marką Kodak i zapowiedziała, iż jeszcze w tym roku poszerzy swoją ofertę o bezlusterkowca z mocowaniem Mikro Cztery Trzecie.

3) Photron Ltd to firma założona w 1968 roku w Japonii, która specjalizuje się w produkcji kamer wideo rejestrujących obraz z szybkością nawet 1.5 mln klatek na sekundę.

4) SVS-VISTEK GmbH to firma pochodząca z Niemiec, która specjalizuje się w produkcji kamer przemysłowych.

5) View Plus Inc to japoński producent, który posiada w swojej ofercie specjalistyczne aparaty cyfrowe wykorzystywane w przemyśle.

Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl

Będzie 3-ci producent aparatów fotograficznych do systemu (ze znaczkiem Kodak), nie licząc Blackmagic które już swoje body wypuściło (ale to profesjonalna kamera a nie aparat fotograficzny). I producenci kamer do przemysłu przechodzą z bagnetu C i M42 na micro43, co potencjalnie daje duży (przemysłowy, nie amatorski) rynek systemowi.

ciekawie to podsumował Thom Hogan

m4/3 Expands | Sans Mirror ? mirrorless, interchangeable lens cameras | Thom Hogan

Wydaje mi się, czy ty juz robisz tu codzienna prasówkę nt systemu olympusa?
    To jest wątek o olympusie ale nie nachalna reklama. Ciągłe podbijanie byle tylko temat był na górze jest mało przyzwoite.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Wydaje mi się, czy ty juz robisz tu codzienna prasówkę nt systemu olympusa?
    To jest wątek o olympusie ale nie nachalna reklama. Ciągłe podbijanie byle tylko temat był na górze jest mało przyzwoite.
    1) poprzedni mój post w tym wątku był w listopadzie
    2) coś się wydarzyło nietypowego (łącznie z reaktywacją marki Kodak, było nie było, zasłużonej dla fotografii) więc skrobnęłem post
    3) gdzie w ostatnim moim poście pada słowo "Olympus"?

Strona 173 z 194 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów