Pokaż wyniki od 1 do 10 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Witam, planuje zakup heliosa 44M-6 MC i chciałbym kupić adapter z potwierdzeniem ostrości, znalazłem takie coś czy ktoś kupował może u tego sprzedawcy? Warto kupić właśnie ten adapter?

PS
    Witam, serdecznie wszystkich na forum!

Cytat Zamieszczone przez jamada202 Zobacz posta
    Witam, planuje zakup heliosa 44M-6 MC i chciałbym kupić adapter z potwierdzeniem ostrości, znalazłem takie coś czy ktoś kupował może u tego sprzedawcy? Warto kupić właśnie ten adapter?

PS
    Ja swój kupowałem na ebay'u poniważ jakość podobna a cena o niebo niższa. Mam takie coś i dziala bez zarzutów z 50D. http://www.ebay.pl/itm/AF-Confirm-M4...#ht_2319wt_922

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez el_mazurro Zobacz posta
    Ja swój kupowałem na ebay'u poniważ jakość podobna a cena o niebo niższa. Mam takie coś i dziala bez zarzutów z 50D. AF Confirm M42 Lens to Canon 40D 30D 450D 500D 5D + Cap | eBay
    pewny sprzedawca? jak kupiłeś na ebay'u to jak długo czekałeś na przesyłkę? niby na aukcji pisze 15-30 dni

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Zamiast 44M-6, rozważ 77M-4 wspomniany przeze mnie wyżej, wygląda bardzo podobnie ale ma skróconą ogniskową do 50mm i światło 1.8, jest ostrzejszy ma lepsze powłoki i daje ładniejszy bokeh, wielu stawia go na równi z Zenitarem 1.7/50mm.
    Dendeliony działają dobrze, problem moze być przy jasnych szkłach ostrząc na dalsze odległości bliżej nieskończoności, zdarza się wtedy spory FF lub BF.
    Ale to nic dziwnego, nawet firmowe jasne szersze szkła potrafią mieć problem z ostrzeniem na dalszych dystansach.
    w planach mam zakup Super-Multi-Coated TAKUMAR 50mm 1:1.4 a tego heliosa, chce po prostu kupić do nauki ostrzenia, dlatego wydaje mi się że ten 77M-4 jest mi zbędny bo takumar 50 lepiej się sprawdzi, co o tym sądzisz?
    Ostatnio edytowane przez jamada202 ; 31-03-2013 o 22:53

pewny sprzedawca? jak kupiłeś na ebay'u to jak długo czekałeś na przesyłkę? niby na aukcji pisze 15-30 dni
    Odszukalem maila z aukcją i nadal po kliknięciu w odnośnik jest aktualna (odnawiana)
    Zakupu dokonałem w lutym 2011.Czekałem raczej ok 30dni. Najczęściej tak to czasowo wygląda, ale w mojej ocenie warto:
    http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...#ht_2968wt_890

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez el_mazurro Zobacz posta
    Odszukalem maila z aukcją i nadal po kliknięciu w odnośnik jest aktualna (odnawiana)
    Zakupu dokonałem w lutym 2011.Czekałem raczej ok 30dni. Najczęściej tak to czasowo wygląda, ale w mojej ocenie warto:
    http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...#ht_2968wt_890
    problem jest w tym, że nie widzę nigdzie dopłaty za rejestrowaną przesyłkę, czyli mogą wysłać nie muszą, taka prawda, a szkoda mimo tego kasy ;] wolałbym dopłacić i mieć pewniaka

PoulN

No tak pare miesięcy temu to były trochę inne ceny, to wiele osób już pisało no ale jest bum, może coś spadnie, spróbuje pochodzić po lombardach, komisach może coś znajdę za niedużą kwotę, śliczne dzięki za porównania, sam mogę się przekonać, co mi się bardziej podoba i gdzie jest lepsza plastyka czy kontrast, masz jeszcze jakiś ciekawy sprzęt na m42? Którym mógłbyś się podzielić, lub polecić?

Uzależniony Awatar PoulN

problem jest w tym, że nie widzę nigdzie dopłaty za rejestrowaną przesyłkę, czyli mogą wysłać nie muszą, taka prawda, a szkoda mimo tego kasy ;] wolałbym dopłacić i mieć pewniaka

PoulN

No tak pare miesięcy temu to były trochę inne ceny, to wiele osób już pisało no ale jest bum, może coś spadnie, spróbuje pochodzić po lombardach, komisach może coś znajdę za niedużą kwotę, śliczne dzięki za porównania, sam mogę się przekonać, co mi się bardziej podoba i gdzie jest lepsza plastyka czy kontrast, masz jeszcze jakiś ciekawy sprzęt na m42? Którym mógłbyś się podzielić, lub polecić?
    Moge wrzucić jeszcze porównanie Takumara 1.4/50mm z Yashinonem DX 1.7/50mm
    (procedura taka sama jak we wcześniej)

Takumar @1.4

Takumar @1.4 100% crop

Takumar @1.4 pod światło

Yashinon @1.7

Yashinon @1.7 100% crop

Yashinon @1.7 100% pod światlo

Ogólnie posiadam SMC Takumar 1.4/50mm, Helsios 77M-4, Vivitar 200mm f3.5, Vivitar 2.5/28mm (Kiron), Pentacon 29mm f2.8, Helios 44M (8 listków), Pentacon 500mm f5.6 (tu parę sampli z niego http://www.canon-board.info/testy-sp...00/index2.html)

dostęp mam do w/w Yashinon 1.7/50mm, Takumar S.M.C 1.4/50mm, Vivitar 2.5/28mm (Komine), Pentacon 1.8/50mm, Kenlock 2.8/135mm, Vivitar 1.9/50mm, Hanimex 2.8/28mm, Panagor 80-205mm f3.9, Helsiosy 44M-X, i jeszcze parę innych ale nie pamiętam wszystkich.

Jak mówie jak odpuści tej wiosny zima - zrobie ze znajomym porzadny test na świeżym powietrzu

Z tych wszystkich moge najbardziej polecić:

- Vivitar 2.5/28mm
    Zarówno Komine (filtr 67mm SN z nr 28 na początku) jak i Kiron( filtr 62mm SN z nr 22 na początku) - bardzo zacne szkła na pełnej klatce dają fajny
    szeroki obrazek od pełnej dziury.

- Takumary 1.4/50mm
    Starszy S.M.C jak i nowszy SMC z gumowym pierścieniem - legendarne 50`tki z magiczną (podobno) głębią i żółtaczką - łatwą do
    korekty.

- Yashinon DX 1.7/50mm
    Jakością zbytnio nie ustępuje Takumarom, a jest od nich tańszy, trzeba tylko uważac na FF bo wersje DX mocno wysuwają
    tylną soczewkę.

- Helios 77M-4 - 1.8/50mm
    Bardzo dobry sowiet! z charakterystycznym bokehem i świetną ostrością
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 02-04-2013 o 13:17

Uzależniony Awatar PoulN

PS
    Zamiast 44M-6, rozważ 77M-4 wspomniany przeze mnie wyżej, wygląda bardzo podobnie ale ma skróconą ogniskową do 50mm i światło 1.8, jest ostrzejszy ma lepsze powłoki i daje ładniejszy bokeh, wielu stawia go na równi z Zenitarem 1.7/50mm.
    Dendeliony działają dobrze, problem moze być przy jasnych szkłach ostrząc na dalsze odległości bliżej nieskończoności, zdarza się wtedy spory FF lub BF.
    Ale to nic dziwnego, nawet firmowe jasne szersze szkła potrafią mieć problem z ostrzeniem na dalszych dystansach.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 31-03-2013 o 21:40

Początki nałogu Awatar maciek12ss

PS
    ja kupiłem u tego pana i ten adapter ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF WYSOKA JAKOŚĆ (3115639261) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    I działa bardzo dobrze potwierdzenie ostrości . A nawet pomiar światła z obiektywami z mojej stopki.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Uprawnienia umieszczania postów