Strona 45 z 49 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

może ktoś coś powiedzieć na temat PENTACON 29/2.8 MC ? warto ? opłaca się ? ...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 02-04-2013 o 22:50 Powód: zapraszam na Giełdę

Uzależniony Awatar PoulN

Yashinon nie prześwietlił, jest nawet ciemniejszy 1.7 vs. 1.4 z tym że nieporadził sobie tak dobrze pod światło - stracił bardziej konotrast i zaflarował.

Nie, ten zalinkowany przez Ciebie to prawdziwy unikat "Vivitar 2/28mm" jest to oprócz "Series 1 Vivitara" najlepsza wersja 28`ki - w dobrym stanie w pełni sprawne chodzą po ~250$ lub więcej, vivitar 28mm f2 | eBay
    na Allegro żadko się pojawiają, ten z linka mimo niesprawnej przysłony i tak pewnie osiągnie ciekawą cenę

Mi chodzi o 2.5/28mm mam dokładnie tą wersję (Kiron) - sportretowałem go

Jego cena wacha się w granicach 200pln przynajmniej ja za tyle kupiłem.

Wystempuje też w takiej wersji z gwintem 67mm (Komine)
    http://forum.mflenses.com/userpix/20...83604544_1.jpg

Adapter kupiłem pierwszy lepszy z brzegu z allegro, z wyglądu bardzo podobny, jak pisałem na bliższe odległości potwierdza w punkt, na dalszych jest już spory BF. Co ciekawe najlepiej pracuje podłączony do Pentacona 5.6/500mm - link z samplami w poście wcześniej.

Pentacon 2.8/29mm?
    Nie warto
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 03-04-2013 o 11:52

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Pentacon 2.8/29mm?
    Nie warto
    A co z nim nie tak? Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony i nigdy go nie oddam!

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

no właśnie nie dużo brakło a bym kupił za 100 zł tego Pentacona 2.8/29mm ale zamiast niego kupie sobie portretówkę myślę, że dobra PENTACON Electric 1.8 / 50 MC (3136291270) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w sumie opinie są różne ale myślę, że za 100zł to nie dużo, gadałem z gościem i niby zapewnia, że ze szkłem wszystko ok, zobaczymy, będę miał wtedy do porównania z heliosem 44M-6 MC ;]

Uzależniony Awatar PoulN

Miałem do czynienia z dwoma i strasznie mydliły - może miałem pecha

Miasto
    Łódź

Można spokojnie kupić adapter do Canona na obiektywy M42 ? Ma to jakieś wady ?

Uzależniony Awatar PoulN

Na pełnej klarce trzeba uważać na obiektywy które wysuwają mocno tylny element przy focusowaniu blisko nieskończoności lustro może uderzyć w tylny zestaw soczewek.
    Wcześniej w wątku więcej na temat.

Na APS-C żadnych problemów.

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Na APS-C żadnych problemów.
    350D + SMC Takumar 50mm f/1.4
    Nie da się ostrzyć na nieskończoność i przy ogniskowych bliskich nieskończoności lustro uderza w blok optyczny.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    350D + SMC Takumar 50mm f/1.4
    Nie da się ostrzyć na nieskończoność i przy ogniskowych bliskich nieskończoności lustro uderza w blok optyczny.
    U mnie na 350D + SMC Takumar 1.4/50mm nic nie haczy, mam wersje SMC z gumowym pierścieniem, nie Super-Multi-Coated jest to ważne, bo nieraz ludzie używają skrótu SMC do obu tych modeli przy czym w drugim wypadki winno się pisać S-M-C.

Jeśli masz SMC i haczy to sprawa ma się podobnie do 5D gdzie u jednych wersja SMC Takumara wadzi a innych już nie - na tym samym modelu aparatu, wydaje mi się że za te sprzeczne informacje odpowiadają różnej grubości przelotki EOS - M42.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 19-04-2013 o 16:42

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Witam ponownie, zakupiłem sobie obiektyw felios 44M-6 MC jaki filtr polecacie mi do tego obiektywu? Opłaca się w ogóle zakładać do niego filtr?

Strona 45 z 49 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów