Tak to cudo wygląda, jakieś pomysły kto to wyprodukował?
Tak to cudo wygląda, jakieś pomysły kto to wyprodukował?
Ostatnio edytowane przez mmick ; 26-02-2013 o 23:28
Re-brand 35mm f/2.8
np podobne :
Ifbagon: Ifbagon 35mm f2.8 Automatic - M42 Lens Reviews - Miscellaneous Lenses - Pentax Lens Review Database
Hanimar: Hanimar Auto "S" 35mm. f2,8 innesto vite M42. Garanzia | eBay
Ifoco: Ifoco Automatic 35mm f2,8 m42 -1 | Flickr - Photo Sharing!
był też tamron
Ostatnio edytowane przez gavin ; 26-02-2013 o 23:43
O faktycznie, szukałem po nazwie i nic nie znalazłem. Mam takiego Heliosa made in Japan o tych samych parametrach, ten jest kumpla. Ciekawa rzecz, że ten POLAR zachowuje się tak jak ktoś wcześniej pisał - jest ciemniejszy na tym samym adapterze niż inne moje obiektywy na M42. Tak się zastanawiam czym to jest spowodowane - może ten Polar wcale nie światła 2.8![]()
macałem kiedyś ten obiektyw na giełdzie, sprawdził by się bardziej jako patyk dla psa, albo podpórka stołu. Ja to chyba po raz trzeci zapoluje sobie na Takumara SMC 50mm/1.4
Fakt, szału nie ma. Obiektyw pożyczyłem do testów. Mam też 35mm 2.8 marki Helios - made in japan, ogólnie są porównywalne a dodatkowo ten Polar jakiś ciemny się wydaje. Takumar 50mm - super, też o nim myślałem ale na razie radzę sobie Heliosem 44-2 - dla mnie bokeh niepowtarzalny![]()
Helios made in Japan ??
Hehe, tak, może wrzucę jakieś foto wieczorem - z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem to chyba jakiś samyang, więc nie ma nic wspólnego z obiektywami zza wschodniej granicy.
Takumar bdb jak wiadomo, żółta legendaale proponuje jeszcze heliosa 77m-4 (1.8/50mm) - świetny swirlo`wy bokeh rodem z Biotara, bardzo ostry od pełnej dziury, robiłem "syntetyczne" porównanie-test z canonem 1.4/50, takumarem 1.4/50 - helios miażdży oba pod względem ostrości i aberracji, być może trafiłem na bardzo dobrą sztukę - ale warto się rozglądnąć za tym szkłem.
Niebawem zamieszcze test jasnych 50`tek na gwint, oprócz w/w znajdą się jeszcze w nim Yashinon, Pentacon i Vivitar.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-03-2013 o 19:41
Rozważam właśnie kupno zenitara 16. Co wy na to?? Miałem go kiedyś na 350d i się spisywał. Kupiłem za 250zł nowego. Potem był bum i sprzedałem za 350zł. Ale teraz to dopiero jest bum bo są po 600zł. Powariowali ludzie. Nie wiem czy nie warto za tą kasę zastanowić się nad czymś innym.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58