Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Czy 50 jest potrzebna ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Domyślnie Odp: Czy 50 jest potrzebna ?

Uwielbiam fotografować 35 f/1,4 Canona. Mam też 50 f/1,8 II. Ta mała pięćdziesiątka nie ustępuje trzem egzemplarzom 50 f/1,4, będących w posiadaniu moich kolegów, dlatego jej nie zmieniam. Jeśli chodzi o 35, to jest niezwykle uniwersalna. Doskonale sprawdza się w kościele, na ślubnym plenerze i w wielu innych miejscach. Najczęściej używam jej w zakresie 1,6-2,8. Wspaniale odcina pierwszy plan od tła. Nie rezygnowałby z 50 mm. Dla wielu motywów daje najbardziej naturalną perspektywę, zbliżoną do tego jak postrzegamy oczyma otaczający nas świat.
    Bardzo interesująca jest nowa Sigma 35 f/1,4. Sporo o niej na forum.
    Poniżej zdjęcie z 35 na f/2,0.
    https://www.dropbox.com/s/jcc5tz6dpxk1zk9/_MGX_3128.jpg

Pełne uzależnienie

Urzekło mnie.

(nawiązanie do wątku z Sigmy).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Urzekło mnie.

(nawiązanie do wątku z Sigmy).
    Ta fotka oczywiście z 35/1,4 L USM, ale z Sigmy nie była by gorsza, a może nawet ostrzejsza w oparciu o testy jakie czytałem.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

dzięki za foto na szybko- chociaż oglądałem mase fotek z 35 canona i sigmy.
    zobaczymy jak uzbieram
    dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    Koraf przyznam, że 85 mi zdecydowanie lepiej pasuje. Bardzo mi się podoba to, że jestem w bliskim kontakcie z modelką.
    100 to już 2.8 a w ciemniejszych pomieszczeniach, będzie ciemno.
    Duda, koraf dysponuje 100/2,0 na rzecz której zrezygnował z 85/1,2 i 135/2,0 :-)

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Jak się robi tylko portrety to 85 jest najważniejsze. 50 jest najbardziej uniwersalne. Wg mnie szkło podstawowe.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Jak się robi tylko portrety to 85 jest najważniejsze. 50 jest najbardziej uniwersalne. Wg mnie szkło podstawowe.
    Zależy o jakim portrecie mówisz. 85 może być zbyt wąskie lub zbyt szerokie... To samo ma się do 50tki

Ta cała dyskusja ma sens tylko zaznaczając, że mówimy o własnych preferencjach. Przecież nie ma lepszej lub gorszej ogniskowej. Można zrobić widokówkę z 200mm i portret z 24mm a nawet fishem. Wszystko zależy od perspektywy jaką chcemy uzyskać.
    Osobiście popełniałem dwa duże błędy na początku mojej fotografii. Po pierwsze to próbowałem robić wszystkie możliwe rodzaje zdjęć. A drugi, to aż wstyd się przyznać. Po cichu wierzyłem że potrzeba mi lepszego sprzętu i zamiast robić zdjęcia, zastanawiałem się co będę mógł zrobić z nowym obiektywem na który muszę uzbierać... A jak ktoś mnie zatrudnia do zdjęć okolicznościowych to i tak biorę 24-70 bo nikt nie widzi "lepszej jakości" wynikającej ze stałek. Szczerze ja też specjalnie nie widzę. Można powiększać zdjęcia do 200% ale kto tak robi?

Jeżeli ktoś nie wie jakie ogniskowe mu najbardziej pasują to przecież mamy duży wybór w zoomach.

5 powodów, dla których potrzebujesz 50mm...
    Filmik po angielsku ale Chińczyki z HK podlegali brytyjskiemu szkolnictwu i ten brytyjski akcent jest jak muzyka, do tego ułatwia zrozumienie tekstu...

Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 24-02-2013 o 23:09
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu

Też miałem, a właściwie i nadal mam dylemat czy nie zamienić 28/1.8 i 50/1.4 na 35/1.4. Właśnie najbardziej ze względu na ograniczone zadowolenie z efektów uzyskiwanych 50tką. No i dochodzę do wniosku, że problem tkwi we mnie ;-) wybór 35tki to trochę pójście na łatwiznę ( w moim przypadku ), nadzieja że zamknę 2 szkła w jednym, chociaż 28/1.8 bardzo lubię. Ze zdjęć z 50tki nie do końca jestem zadowolony bo nie opanowałem jej na tyle (na FF) żebym powiedział sobie - "tak, zrobiłem co mogłem lecz to nadal nie to". 50tka jest z jednej strony bardzo "normalna" i może czasem przez to nudna, z drugiej jednak strony właśnie chyba dlatego wymaga sporo - jeżeli się nie postarasz, nie wniesiesz chociaż trochę kreatywności (zmniejszanie GO nie jest jednak właściwą ścieżką...;-) ) to fotografie będą po prostu ładne, poprawne i nic poza tym. Jasny szeroki kąt zawsze wniesie wrażenie przestrzenności, trójwymiarowości, teleszkło spłaszczy plany i/lub bardzo ładnie odseparuje a 50tka... chyba muszę się bardziej postarać ;-) Więc pomimo, że strasznie kusi mnie 35tka jednak dam sobie szansę...skupienia się na zdjęciach a nie na sprzęcie??:
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Dla mnie niestety ale 50mm nie istnieje. Robilem kilka podejsc ale jest to dla mnie ogniskowa na FF nijaka.
    24mm mam jak trzeba szerzej, 85 i 135, to piekne portreto-zoomiki a na kazdy inny dzien i okolicznosc 35mm. 50 w pomieszczeniach za waska a ja najczesciej zdjecia robie ludziom i sytuacjom tak do 3-4 metrow, dlatego piecdziesiatka mnie zupelnie nie kreci/interesuje ;-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 25-02-2013 o 10:06

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów