Strona 35 z 82 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Domyślnie Re: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    raczej bardzo ruchliwe dziecko :-)
    Jak masz możliwość fotografowania małych szkrabów to wiesz że nawet przez pół sekundy nie ustoją w miejscu :-)
    a przy przesłonie 2.2 głębia jest bardzo płytka :-)
    dobra szkoda pisać bez sensu AF zdecydowanie lepszy od MKII i trafiają wszystkie punkty jeśli nie popełnimy błędu albo obiekt się nie poruszy.
    A możesz to ruchliwe dziecko spróbować zrobić na servo ? Też mam dzieci :-) ale zdarza mi się robić zdjęcia nawet sporo szybszym obiektom. Wiem, że 6d nie jest do sportu, ale przy spottingu kolega z 5dmk2 miał chyba więcej trafionych niż ja z 7d.
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Wszystko się da. Skoro starym 5D można fotografowac sport to dlaczego nie nowym 6D gdzie rzekomo AF jest szybszy i dokładniejszy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Ja wybrałem 6d nie żałuję, ale też miałem dylemat. Wcześniej miałem a właściwe jaszesze mam 50d który dawał radę. Po 2tygodniach zabawy wiem że była to dobra decyzja. Wysokie ISO to wielka wygoda.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    [...[ dobra szkoda pisać bez sensu AF zdecydowanie lepszy od MKII i trafiają wszystkie punkty jeśli nie popełnimy błędu albo obiekt się nie poruszy.
    Dokładnie. Widać, że ładnie działa każdy punkt. Nie ma co szukać dziury w całym :wink:

A ja mam pytanie do fotografujących sport. Obecnie używam 7d i jedyną jego wadą jest brak FF, robiłem troszkę 5dMkII i nie byłem zadowolony, największym problemem o dziwo nie okazał się ten osławiony już słaby AF ale nieakceptowalny Shutter Lag. Jak wygląda w praktyce sprawa AF, SL i szybkość zdjęć w serii w 6d, którym jestem mocno zainteresowany. Interesują mnie informacje od użytkowników, a nie spekulacje. Głównym miejscem mojej pracy są hale sportowe, ciemne ale oświetlone dosyć równomiernie. Z góry dziękuję za pomoc
    Eos 7d : Canon 70-200L f/4 : Tamron 17-50 f/2.8 : Canon 50 f/1.4 : Samyang 8mm f/3.5

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez rakuu Zobacz posta
    A ja mam pytanie do fotografujących sport. Obecnie używam 7d i jedyną jego wadą jest brak FF, robiłem troszkę 5dMkII i nie byłem zadowolony, największym problemem o dziwo nie okazał się ten osławiony już słaby AF ale nieakceptowalny Shutter Lag. Jak wygląda w praktyce sprawa AF, SL i szybkość zdjęć w serii w 6d, którym jestem mocno zainteresowany. Interesują mnie informacje od użytkowników, a nie spekulacje. Głównym miejscem mojej pracy są hale sportowe, ciemne ale oświetlone dosyć równomiernie. Z góry dziękuję za pomoc
    shutter lag jest dużo mniejszy, zdjęcia w serii lepsze o 50%, AF powinien być lepszy, bo to ciemne hale chyba
    poza tym już wszystko to w tym wątku napisałem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Nie wiem czy to jest duży OT, ale zaryzykuję...
    Mnie zamiast 5d MKII coraz częściej chodzi po głowie pentax k-5IIs (koniecznie wersja z "s").
    IMHO z tego co widziałem w necie i sam analizowałem w ściągniętych raw z obu puszek, matryca+brak filtra AA w pentaxie vs canon 5d MKII to pentax wygrywa jak dla mnie w sposób oczywisty.
    Mniejsze szumy dla wysokich ISO, wyciąganie szczegółw z cieni to bajka w porównaniu z canonem.
    Puszka jest mniejsza, ma wbudowaną lampę, uszczelnienia i b.dobrze przemyślaną ergonomię. Jeśli komuś nie zależy aż na takiej kontroli GO to myślę, że warto rozważyć tego pentaxa (nowego) zamiast używki 5dMKII.
    Z canona obecnie brałbym 6d gdyby cena była trochę niższa. Przy rozważanym budżecie ok. 5000 zł wspomniany pentax przynajmniej dla mnie jest poważną alternatywą do rozważenia.

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

A szkła?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    A szkła?
    Za spacer zooma pewnie wziąłbym smc DA 16-45 mm f/4 ED AL lub smc DA 17-70 mm f/4.0 AL [IF] .
    Do tego jakieś ze 2 jaśniejsze stałki.
    Generalnie w porównaniu do wyboru z Canonem jest gorzej ale IMHO z tego co czytam po forach to nie ma dramatu. Cenna jest możliwość podpięcia czegoś manualnego z pełną kontrolą ostrości i stabilizacją w body.
    Na początek myślę, że nawet z kitem dałbym radę (18-135) :-) . Jedyne co mnie tak naprawdę powstrzymuje to posiadane 2 szkła do Canona (C70-200f4 i tamron 28-75) i lampa 550ex, pewnie sprzedałbym to ze sporą stratą.
    Ponieważ nie jestem z tych co muszą często zmieniać body... aktualnie jadę na canonie 20d i myślę że z tym pentaxem zostałbym na długo.
    Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 07-02-2013 o 14:07
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
    No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 35 z 82 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów