Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX
Wszystko się da. Skoro starym 5D można fotografowac sport to dlaczego nie nowym 6D gdzie rzekomo AF jest szybszy i dokładniejszy![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Ja wybrałem 6d nie żałuję, ale też miałem dylemat. Wcześniej miałem a właściwe jaszesze mam 50d który dawał radę. Po 2tygodniach zabawy wiem że była to dobra decyzja. Wysokie ISO to wielka wygoda.
A ja mam pytanie do fotografujących sport. Obecnie używam 7d i jedyną jego wadą jest brak FF, robiłem troszkę 5dMkII i nie byłem zadowolony, największym problemem o dziwo nie okazał się ten osławiony już słaby AF ale nieakceptowalny Shutter Lag. Jak wygląda w praktyce sprawa AF, SL i szybkość zdjęć w serii w 6d, którym jestem mocno zainteresowany. Interesują mnie informacje od użytkowników, a nie spekulacje. Głównym miejscem mojej pracy są hale sportowe, ciemne ale oświetlone dosyć równomiernie. Z góry dziękuję za pomoc![]()
Eos 7d : Canon 70-200L f/4 : Tamron 17-50 f/2.8 : Canon 50 f/1.4 : Samyang 8mm f/3.5
Nie wiem czy to jest duży OT, ale zaryzykuję...
Mnie zamiast 5d MKII coraz częściej chodzi po głowie pentax k-5IIs (koniecznie wersja z "s").
IMHO z tego co widziałem w necie i sam analizowałem w ściągniętych raw z obu puszek, matryca+brak filtra AA w pentaxie vs canon 5d MKII to pentax wygrywa jak dla mnie w sposób oczywisty.
Mniejsze szumy dla wysokich ISO, wyciąganie szczegółw z cieni to bajka w porównaniu z canonem.
Puszka jest mniejsza, ma wbudowaną lampę, uszczelnienia i b.dobrze przemyślaną ergonomię. Jeśli komuś nie zależy aż na takiej kontroli GO to myślę, że warto rozważyć tego pentaxa (nowego) zamiast używki 5dMKII.
Z canona obecnie brałbym 6d gdyby cena była trochę niższa. Przy rozważanym budżecie ok. 5000 zł wspomniany pentax przynajmniej dla mnie jest poważną alternatywą do rozważenia.
A szkła?
Za spacer zooma pewnie wziąłbym smc DA 16-45 mm f/4 ED AL lub smc DA 17-70 mm f/4.0 AL [IF] .
Do tego jakieś ze 2 jaśniejsze stałki.
Generalnie w porównaniu do wyboru z Canonem jest gorzej ale IMHO z tego co czytam po forach to nie ma dramatu. Cenna jest możliwość podpięcia czegoś manualnego z pełną kontrolą ostrości i stabilizacją w body.
Na początek myślę, że nawet z kitem dałbym radę (18-135) :-) . Jedyne co mnie tak naprawdę powstrzymuje to posiadane 2 szkła do Canona (C70-200f4 i tamron 28-75) i lampa 550ex, pewnie sprzedałbym to ze sporą stratą.
Ponieważ nie jestem z tych co muszą często zmieniać body... aktualnie jadę na canonie 20d i myślę że z tym pentaxem zostałbym na długo.
Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
Ostatnio edytowane przez mirhon ; 07-02-2013 o 14:07
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner