Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Porada odnośnie szerokiego obiektywu.

Domyślnie Porada odnośnie szerokiego obiektywu.

Witam.
    Jestem na etapie poszukiwań szerokiego obiektywu. Niestety z UWA nie miałem za wiele do tej pory wspólnego.
    Interesują mnie używki w rozsądnej cenie (rozważę ewentualne oferty).
    Prosze o poradzenie, które z poniższych modeli są dobre, a którymi nie warto zaprzątać sobie głowy?
    Sprzęt używany nie jest wysokich lotów, to C 550D. Niebawem przesiadka, ale wciąż na APSC, pewnie jakieś 50, 60, 70D.
    Dzięki za wszelkie porady.

- Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM
    - Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
    - Tamron 10-24 mm f/3.5-f/4.5 Di-II LD Aspherical IF
    - Canon 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
    - Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM
    - może jakiś inny?

PS.
    Ostatnimi czasy dość sporo zajmuję się robieniem zdjęć w bardzo ciężkich warunkach (koncerty).
    Miałem już kupić Canona 10-18 jednak obawiam się, że jest dość ciemny. Jednak bardziej niż na świetle zależy mi na jakości. Stąd proszę o porady.

Domyślnie Odp: Porada odnośnie szerokiego obiektywu.

Bierz Canona 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM dobry obraz i pewny af, przy nowym body wyższe używalne iso zrekompensuje f4.5 na długim końcu.
    EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Ciężkie warunki dla zdjęć to także ciężkie warunki dla AF.
    A może zaszalej z Samyangiem 8/3.5 (wiem, że "rybie oko")? AF nie będzie się mylił, bo go nie ma, a przy tej ogniskowej głębia ostrości jest dość spora.

Bywalec
    Miasto
    Pszczyna

Koncertów nie robiłem ale zawsze byłem zadowolony z tokiny 12-24 może coś z tej stajni.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

dużo zależy od tego, skąd będziesz focił, w jakim miejscu (mały klub, scena?)i przy jakim świetle

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez csbeny Zobacz posta
    Witam.
    Jestem na etapie poszukiwań szerokiego obiektywu. Niestety z UWA nie miałem za wiele do tej pory wspólnego.
    Interesują mnie używki w rozsądnej cenie (rozważę ewentualne oferty).
    Prosze o poradzenie, które z poniższych modeli są dobre, a którymi nie warto zaprzątać sobie głowy?
    Sprzęt używany nie jest wysokich lotów, to C 550D. Niebawem przesiadka, ale wciąż na APSC, pewnie jakieś 50, 60, 70D.
    Dzięki za wszelkie porady.

- Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM
    - Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
    - Tamron 10-24 mm f/3.5-f/4.5 Di-II LD Aspherical IF
    - Canon 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
    - Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM
    - może jakiś inny?

PS.
    Ostatnimi czasy dość sporo zajmuję się robieniem zdjęć w bardzo ciężkich warunkach (koncerty).
    Miałem już kupić Canona 10-18 jednak obawiam się, że jest dość ciemny. Jednak bardziej niż na świetle zależy mi na jakości. Stąd proszę o porady.
    Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Bardzo ciężkie warunki to tajfuny, wybuchy wulkanu, pożary, strefa wojny. A ty masz zrobić zdjęcia na koncercie
    Wszystko co wymieniłeś się nada a jak znasz się na fotografii to i zenitem 12XP z heliosem 44M2 zrobisz dobre zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    dużo zależy od tego, skąd będziesz focił, w jakim miejscu (mały klub, scena?)i przy jakim świetle
    Koncerty w mniejszych klubach, 100-300 osoób gdzie nie ma fosy, ale również na scenie w większych miejscówkach.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Bardzo ciężkie warunki to tajfuny, wybuchy wulkanu, pożary, strefa wojny. A ty masz zrobić zdjęcia na koncercie
    Wszystko co wymieniłeś się nada a jak znasz się na fotografii to i zenitem 12XP z heliosem 44M2 zrobisz dobre zdjęcia
    He he - niby tak. Ale chodzi mi o to, że światła na koncertach jak na lekarstwo. A jak już to i tak ciemne i kolorowe. Bardziej mi chodziło, które UWA mijać z dala, a które warte wydania kilku stów.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Ciężkie warunki dla zdjęć to także ciężkie warunki dla AF.
    A może zaszalej z Samyangiem 8/3.5 (wiem, że "rybie oko")? AF nie będzie się mylił, bo go nie ma, a przy tej ogniskowej głębia ostrości jest dość spora.
    No o rybie nie myślałem w sumie. Choć 10mm pewnie już daje lekką rybkę Poszperam za tym SY, popatrze na zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Bierz Canona 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM dobry obraz i pewny af, przy nowym body wyższe używalne iso zrekompensuje f4.5 na długim końcu.
    Dzięki za radę!
    Ostatnio edytowane przez csbeny ; 01-04-2017 o 21:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

w ciemnych klubach będziesz potrzebował szerokiej jasnej stałki
    szukaj pod tym kątem,
    a na scenę to raczej jakiś uniwersalny zoom ze światłem 2,8
    jednym szkłem nie obskoczysz wszystkiego

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    w ciemnych klubach będziesz potrzebował szerokiej jasnej stałki
    szukaj pod tym kątem,
    a na scenę to raczej jakiś uniwersalny zoom ze światłem 2,8
    jednym szkłem nie obskoczysz wszystkiego
    Tak, to drugie szkło jakie chce obecnie kupić. Z początku planowałem kupić Canona 15-85/3.5-5.6. załatwia mi w miare szerokość i tele. Ale ciemnawe troszke. Obecnie myślę nad UWA + Tamron 18-50/2.8.
    Do tego mam stałkę C50/1.8 oraz tele C55-250/4-5.6
    Ostatnio edytowane przez csbeny ; 01-04-2017 o 23:18

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów