Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Mieszany widok

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

A szkła?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    A szkła?
    Za spacer zooma pewnie wziąłbym smc DA 16-45 mm f/4 ED AL lub smc DA 17-70 mm f/4.0 AL [IF] .
    Do tego jakieś ze 2 jaśniejsze stałki.
    Generalnie w porównaniu do wyboru z Canonem jest gorzej ale IMHO z tego co czytam po forach to nie ma dramatu. Cenna jest możliwość podpięcia czegoś manualnego z pełną kontrolą ostrości i stabilizacją w body.
    Na początek myślę, że nawet z kitem dałbym radę (18-135) :-) . Jedyne co mnie tak naprawdę powstrzymuje to posiadane 2 szkła do Canona (C70-200f4 i tamron 28-75) i lampa 550ex, pewnie sprzedałbym to ze sporą stratą.
    Ponieważ nie jestem z tych co muszą często zmieniać body... aktualnie jadę na canonie 20d i myślę że z tym pentaxem zostałbym na długo.
    Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 07-02-2013 o 14:07
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Z 5dmkII wyleczyłem się skutecznie jako pobawiłem się RAWami z niego i z pentaxa (wersja "s") a 6d w obecnej cenie jest na moją amatorkę za drogi.
    No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII .
    Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
    Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
    Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 07-02-2013 o 14:42

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
    Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
    Wiem, wiem, jam nieświadomy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiem, wiem, jam nieświadomy .
    A ja zboczony bo robię praktycznie wyłącznie w RAW a potem to dopieszczam ;-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar PoulN

W zasadzie każde wyciąganie z cieni jest czymś nazwijmy to "niestandardowym" i każdy świadomy fotograf dla uzyskania najlepszych efektów się w to nie bawi, jest to tylko ratunek przed niemocą-koniecznością - podobnie jak niegdyś silne forsowanie błon, czy wtedy ktoś marudził że ziarno duże wyłazi? nie, wręcz przeciwnie nieraz dodawało to klimatu fotografii ale to juz w erze cyfry brzmi jak sci-fi

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
    Dokładnie klient fotografa Pro jak to dumnie się mówi w 90% przypadków w ogóle nie zna się na fotografii, a jakość postzegaja biernie, wystarczy powiedzieć "że jest dobrze" i w to uwierzy, podobnie jak czytelnicy onetu że zdjęcia NG są najlepsze na świecie, ale nad tym dokałdnie rozpisałem się parę klika stron temu...

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
    Na to jest kilka uzasadnienień:
    - ekstrema, która do tego bezwzględnie zmusza,
    - lenistwo w poprawnym naświetlaniu,
    - masochizm, czyli nie ma wymaganej ekstremy, nie ma lenistwa - ale jest RAW
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 29-03-2013 o 13:22

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Witam, jako, że zamierzam nabyć body jak spora ilość kolegów mam dylemat 5D mkII czy 6D. Wybór dla mnie raczej oczywisty czyli 6D. Nie używam z lampą czasów krótszych jak 1/125, korzystam w 99% z punku AF centralnego, nie używam lamp studyjnych. Robię zdjęcia na weselach oraz zacznę z plenerami. Większość zdjęć w RAWach.
    Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.

Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
    Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
    Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta z 5D wersji pierwszej.

Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku.[...]

[...] Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
    Nie widzisz pewnego dysonansu w swojej wypowiedzi? Dziękujesz teoretykom, ale czysto teoretycznie założyłeś że AF jest nie dwa czy pięć ale 1000 razy lepszy

Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.
    Tu to już pojechałeś, miałem oba i AF jest co najmniej trochę lepszy w 5D2 niż w 5D wbrew mitom w sieci.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 30-03-2013 o 23:06

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów