Strona 45 z 82 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    5D2 dziś trafił w moje ręce. Kilka uwag na gorąco... Obudowa jakościowo zbliżona do 50D. Kółka chodzą pewnie, precyzyjnie, ale mam wrażenie, że mniej płynnie (twardsze odczucie kolejnych pozycji kółka). Widok z matówki = multikino lub inny silverscreen Wgrany soft 2.1.2. Z podpiętym 17-40L środkowy punkt AF trafia w ciemnej łazience, bez żadnego problemu, czy bezwiednego jeżdżenia soczewkami. Punkty skrajne boczne ostrzą też bez problemu. Dźwięk układu migawka/lustro: KONKRETNY Testy trwają i wszystko wskazuje na to, że się zaprzyjaźnimy .
    Pozwole sobie napisać (nie w temacie) że podobne odczucie miałem po przesiadce tyle że z 30D na 5D3, tylne koło w 5tce w porównaniu z 30D chodzi głośniej i nazwijmy to mniej "jednolicie" niż w 30D tzn. raz głośniej, raz ciszej. Nawet w strachu czy wszystko jest w porządku posiadaczy tegoż sprzętu się pytałem czy to norma ... wiem, wiem zakrawa to na psychoze - coś w deseń wątku o odciskach palców na ekranie nowego aparatu

Czas płynie nieubłaganie i w zamian za ogrom nowych funkcji i jakości obrazu, jakby jakość "mechaniczą" trochę w dobie kryzysu zaniedbywali?
    Jak wątku o CSI: NY i odciskach - to zwykłe narzedzie pracy nie "wychuchane" arcydzieło to podziwiania w gablocie za szybą, więc - ot taka luźna dygresja.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 18-05-2013 o 13:33

Zablokowany

Używam 6D od dłuższego czasu zrobiłem nim już kilka zleceń i musiał bym być masochista albo niewidomym żeby wrócić z powrotem do mkii...6D bije mkii pod każdym względem zaczynając od iso po przez trafność AF nie wspominając już o Wifi...nie widzę żadnej rzeczy która by była lepsza i była by na korzyść mkii. Co do mkiii to jest różnica pod względem segmentowym i są znaczne różnice na korzyść mkiii bez dwóch zdań aczkolwiek nie widzę przeplacania i wolał bym kupić 2 6d niż jedno mkiii. Na korzyść mkiii to na pewno af bardzo dobrze rozwiązany ale nie w 100% idealny pod względem celność przynajmniej w modelu któryją miałem ale nadal lepszy niż w 6d i slot na karty pamięci ale mając 2 korpusy nie martwil bym się tym. No i na pewno szybciej u mnie zarobi na siebie i nie tylko 6d niż mkiii.
    Uwielbiam 6d odkąd go kupiłem niczego mi nie brakuje ani nie rozważań na razie zamiany na bić innego bo ma wszystko czego pragnę za bardzo przystępną cenę.

--- Kolejny post ---

Przeciez w6D jest hdr wiec polecam sprawdzić specyfikacje a później pisać *******y ma także nakładanie dwóch klatek na siebie :-)

...minimalizm przebija z większości postów - my polacy wszystko sprowadzamy do ceny
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Zablokowany

Tym bardziej ze roznica paru set zlotych i przy jednym zleceniu sie zwraca:-) ale jak już ktoś zrobił głupotę i kupił mkii to co ma napisać ?bedzie bronił swojego wyboru do samego końca bo co mu pozostało :-)

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Tym bardziej ze roznica paru set zlotych i przy jednym zleceniu sie zwraca:-) ale jak już ktoś zrobił głupotę i kupił mkii to co ma napisać ?bedzie bronił swojego wyboru do samego końca bo co mu pozostało :-)

Już sam fakt, że tak wielu ma dylemat czy kupić 5dm2 czy 6d chyba o czymś świadczy , jeszcze bardziej daje do myślenia fakt,

że nadal wybierają jeszcze 5d2 . Zmasowanej akcji wymiany 5d2 na 6d też raczej nie ma. Każdy ma swoje kryteria i nie mają

one zazwyczaj nic wspólnego z głupotą
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 18-05-2013 o 20:35

Uzależniony Awatar jac+

lysy1980 - Tak - jestem najpewniej masochistą, głupcem, a w dodatku dotknęła mnie ślepota skoro wybrałem 5D2. Dlatego nie zauważę, jego ułomności, a nawet gdy zauważę, to tego nie zrozumiem. I tak samo jak głównym kryterium tego wyboru nie była cena, tak samo nie czuję się w obowiązku tłumaczyć się z takiej decyzji i bronić 5D2 do upadłego. Rozumiem, że uwielbiasz swoją "szóstkę", ale Twoje komentarze pod adresem tych, którzy wybrali 5D2 (czyli m. in. moim) są co najmniej niezbyt grzeczne, żebym nie użył bardziej dosadnego określenia.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 18-05-2013 o 20:55
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Zablokowany

To napisz mi co przemawia za 5dmkii ? Bo na pewno nie iso , sprawy softowe, af itd... wiec co ma lepsze? Miałem oby dwa wiec mam porównanie i nie jestem teoretykiem jak wielu tu :-) i może tu sporo ludzi nie chwali się ale sporo moich znajomych zmieniło oraz kupiło a nie chwali się tym na cb wiec pisanieże nie widać masowo kupna ani zamian też nie ma sensu bo to tylko sprzedawcy odczują a nie użytkownicy forum. ...

Pełne uzależnienie

musiał bym być masochista albo niewidomym żeby wrócić z powrotem do mkii...6D bije mkii pod każdym względem zaczynając od iso po przez trafność AF nie wspominając już o Wifi...nie widzę żadnej rzeczy która by była lepsza i była by na korzyść mkii.
    Używaniem 5D2 czułeś się dręczony i poniżany aż tak, że nie zauważyłeś niczego co byłoby "na jego korzyść" i wszystkich, którzy trwają przy wyborze tej puszki uważasz za ślepych

Co do mkiii to jest różnica pod względem segmentowym i są znaczne różnice na korzyść mkiii bez dwóch zdań aczkolwiek nie widzę przeplacania i wolał bym kupić 2 6d niż jedno mkiii. Na korzyść mkiii to na pewno af bardzo dobrze rozwiązany ale nie w 100% idealny pod względem celność przynajmniej w modelu któryją miałem ale nadal lepszy niż w 6d i slot na karty pamięci ale mając 2 korpusy nie martwil bym się tym. No i na pewno szybciej u mnie zarobi na siebie i nie tylko 6d niż mkiii.
    Czyli kupujący 5D3 to z kolei lekkomyślnie przepłacający aż ponad 4kafle tylko za nie "w 100% idealny" AF i drugie gniazdo kart pamięci, zamiast kupować 2 x 6D

Uwielbiam 6d odkąd go kupiłem niczego mi nie brakuje ani nie rozważań na razie zamiany na bić innego bo ma wszystko czego pragnę za bardzo przystępną cenę.
    Bezgraniczne uwielbienie dla nowego narzędzia pracy spowodowało, że język Ci się plącze a wszystkich którzy kupują co innego uważasz za głupców Ochłoń i wyluzuj

--- Kolejny post ---

To napisz mi co przemawia za 5dmkii ?
    Parę stron wcześniej jac+ podał w tym wątku swoje powody.

Uzależniony Awatar jac+

Pisałem JA, pisali INNI. Poszukaj, poczytaj i OCZYWIŚCIE skrytykuj . Ja mam dość. Praktykiem jestem od 18 lat, a świadomym od powiedzmy 15. Przez tyle lat zdążyłem nauczyć się fotografii i załapać czego mi do tej fotografii potrzeba. I wierz mi nie potrzebuję AŻ 5D2, aby się w tej pasji spełniać. 5D2 jest moim kaprysem. Nie potrzebuję niczego więcej, a 6D mi po prostu nie pasuje, nie podoba się I TYLE. Co oczywiście nie oznacza, że 6D jest złym aparatem i że będę miał polewkę z jego użytkowników. SZACUNEK - przede wszystkim.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 18-05-2013 o 22:30
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

To napisz mi co przemawia za 5dmkii ?
    ERGONOMIA ( guzików )
    Ostatnio edytowane przez Flanel ; 18-05-2013 o 22:33

Strona 45 z 82 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów