Dla mnie jedyny ratunek w skrajnych przypadkach, to serwis z... Japonii.
Ale ciekaw jestem czy takie cos wogole ktos praktykowal na tym forum![]()
Dla mnie jedyny ratunek w skrajnych przypadkach, to serwis z... Japonii.
Ale ciekaw jestem czy takie cos wogole ktos praktykowal na tym forum![]()
Kurier przywiózł kilka godzin temu Mk III. Po chwili testów normalnie zaczynam żałować, że sprzedałem dwójkę. AF zabójczo szybki, ale celność... masakra... Fakt, że strzelałem w domu w dość kijowym świetle, ale bez jaj, 35L i 24L są praktycznie nieużywalne - losowość ogromna, ciężko ustawić jakiś konkretny MA. Mk II aniołem nie był, ale z 35L mu nawet ufałem, z 24LII też lepiej było!
Jedynie 85 1.8 działa powtarzalnie, na poziomie 90%. 135L już nawet nie podpinałem, bo nie chcę za dużo klatek wystrzelać, żeby nie było ze zwrotem problemu. Wszystko na odległościach do max 3-4m (mam małe mieszkanie), aż strach jak to na dalszych będzie wyglądać.
Na plus chyba ciut fajniejsza kolorystyka, świetne wysokie ISO i ergonomia - po 3 minutach czułem się jakbym miał tę puchę od miesięcy.
Body, stałki, zoomik
Nie wierzę...
Ps: u mnie też z 85 nie było problemu.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
No zeby bylo bardziej wiarygodnie, to jesli z 24 lub 35mm z 2-3 m, to 85mm powinno sie zrobic z 5-6m.
Mnie to zbytnio nie dziwi. Ja swoja sztuke wybieralem z pieciu...
Cos namieszali z tym nowym AFem i juz. Z jednej strony niesamowicie szybki, celny, konfigurowalny a z drugiej - jak nie dziala, to na maxa
Ten sam podobno siedzi w jedynkach, wiec jestem bardzo ciekaw co tam sie dzieje![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 05-02-2013 o 09:26
Są dwa wyjścia - albo 1dx jest wolny od problemu albo procentowo definitywnie mniej się tego sprzedaje i narazie nie czytamy o babolach.Jezeli chodzi o marka III to u nas bum na niego zacznie się pewnie dopiero na wiosne jak wielu ślubniaków itp zacznie kupować to body na nowy sezon ( taka moja teoria) i wtedy albo zobaczymy wysyp babola z AF albo tylko jakas partia tych body jest kopnięta.... Ja swojego kupiłem z świeżej dostawy i co z tego.... problem jest.Jeszcze dzisiaj rano posadziłem modelke na fotelu i przestrzelałem 135tke i 100 macro w roznych odleglosciach i na skrajnych i na srodkowych czujnikach... Do 2 metrow mam ideał im dalej tym gorzejczyli jest rewelacja.Chyba ze sie przerzuce i na wszystkich zdjęciach będe robic na przysłonach f16 i w góre.. wtedy jest szansa ze wyrównam tego babola... czekam na kuriera... znajac juz wynik zapewne naprawy... Ciekawe czy w e-csi juz zauwazyli powtarzajace sie reklamacje z AF ? Ilu tutaj na forum osob razem z mna raportuje ten problem? 3-4?
Na razie jestem o tyle dobrej myśli, że sklep nie robi problemów - mają przysłać na jutro nową sztukę, żebym mógł już tym razem stacjonarnie w punkcie oddać stary egzemplarz i zobaczyć nowy.
A tak patrząc raz jeszcze po tych wczorajszych strzałach testowych to mam deja vu, bo znów wydaje mi się, że podobnie jak to było z moim 5D2, w ciemności ostrzy całkiem nieźle, a im więcej światła tym gorzej...
Body, stałki, zoomik
No to i ja dodam coś od siebie. Kupiłem 5D Mark III na początku stycznia. Podpinałem EF 85 1.8 i było nieźle, w punkt, od pełnej dziury, powtarzalność ze statywu prawie 100% (seria zdjęć po 10 w świetle żarowym i słonecznym). Kłopoty zaczęły się po zakupie 24 1.4 L II.... pomimo statywu, radiowyzwalacza losowość punktu, w którym body ustawiało ostrość jest zadziwiająca. Gorzej oczywiście w żarowym. Dodam tylko, że kalibrator zrobiłem sobie wg pomysłu Skibka.
Skutek powyższych testów jest taki, że aparat wraz ze słoiczkiem zawiozłem dzisiaj rano do serwisu Canona pod Dusseldorfem, a dokładnie do Willich. Czas oczekiwania 8-12 dni roboczych. Po odbiorze podzielę się uwagami. Mam nadzieję, że będę bardziej pozytywnie nastawiony niż dzisiaj....
tomdz - gdzie kupowales ?