I ja stałem przed trudnym wyborem co zrobić.
Miałem Canon 5D MKII i zastanawiałem się co zrobić czy jest sens płacić za canona 5D dość wysoką cenę czy brać 6D.
Wybór padł na tego drugiego z racji pozytywnych opinii w internecie ale na zachodnich stronach i forach.
Za mojego Canon 6D dałem 6500zł z 2 letnią gwarancją gdyż koleś sprowadza je z Niemiec jak Nowart.
Dziwię się niektórym opiniom pisanym i już wiem że połowa z nich to bajki wyssane z plca ludzi którzy nie mieli tego body w rękach.
Najpierw porównam do 5D MKII:
Lepszy AF i to dużo lepszy bardziej precyzyjny i wszystkich punktów da się używać bez większych obaw.
Brak Joystika a co za tym idzie inaczej zmienia się AF( tego najbardziej się bałem) ale okazuje się że w menu można sobie zmienić i działa to bardzo podobnie bo używa się krzyżaka na kółku i po jednym dniu się przyzwyczaiłem.
Korpus ciut mniejszy ale to nie przeszkadza - karty SD sam plus bo są bardzo tanie.
Migawka nie myślę o tym przez 2 lata bo mam gwarancję ale z tym bywa różnie.
Iso bajka 6d miażdży MKII więc nie ma co się rozpisywać.
Wifi Bardzo fajna sprawa działa bardzo szybko i obsługa przez tablet czy telefon jest bardzo przyjemna.
Mnóstwo ficzerów z MKIII jak auto iso które radzi sobie świetnie, silnet mod w migawce itp...
Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
Tak naprawdę wczoraj z moim friendem który ma MKIII zastawialiśmy się który z nich i tak naprawdę 6D to powinien być MKIII bo to dużo bardziej usprawniona 5tka.
A mkIII powinien być inną serią, Canon wiedział co robi że wypuszcza tą puszkę rok czasu po premierze MKIII bo Ci co się napalili to kupili już a CI co poczekali i nie chcieli wydawać kasy prawie tyle co 1Ds to kupią teraz 6tkę.
Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama :-) I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII :-)
Co jak co ale widać że ludzie którzy piszą że 6D jest gorszą puszką nie mając niej wychodzi zawiść że niestety ich parametry nie równają się z nową "amatorską" puszką
Fajne jest to że moje szkła działają lepiej i teraz widzę że trafiają idealnie a kiedyś myślałem że jest ok :-)
Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.