Powiem tylko tyle, że ten AF to ogromny skok w przód. Nasuwa mi się jedno zdanie. Tam gdzie jest tak ciemno i mam problem z ręcznym wyostrzeniem ostrości, AF III-ki ustawia go bezbłędnie.
Powiem tylko tyle, że ten AF to ogromny skok w przód. Nasuwa mi się jedno zdanie. Tam gdzie jest tak ciemno i mam problem z ręcznym wyostrzeniem ostrości, AF III-ki ustawia go bezbłędnie.
Nie neguję tego, że tak nie jest. Miałem go tylko raz w rękach co nie zmienia faktu, że dopłacanie 4 klocki do poprawionego AF to trochę przesada![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Nieczytaliśmy natomiast zrobiłem teścik AF w 6D i póki co zarówno 50, jak i 70-300 trafiają 'w punkt' zarówno w nocy na ulicy, jak i przy żarówce 8W. Korzystam tylko z centralnego krzyża; szybko i skutecznie. Obiektywy te nie uchodzą za super ostre, ale teraz chyba je jeszcze zostawię.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
I ja stałem przed trudnym wyborem co zrobić.
Miałem Canon 5D MKII i zastanawiałem się co zrobić czy jest sens płacić za canona 5D dość wysoką cenę czy brać 6D.
Wybór padł na tego drugiego z racji pozytywnych opinii w internecie ale na zachodnich stronach i forach.
Za mojego Canon 6D dałem 6500zł z 2 letnią gwarancją gdyż koleś sprowadza je z Niemiec jak Nowart.
Dziwię się niektórym opiniom pisanym i już wiem że połowa z nich to bajki wyssane z plca ludzi którzy nie mieli tego body w rękach.
Najpierw porównam do 5D MKII:
Lepszy AF i to dużo lepszy bardziej precyzyjny i wszystkich punktów da się używać bez większych obaw.
Brak Joystika a co za tym idzie inaczej zmienia się AF( tego najbardziej się bałem) ale okazuje się że w menu można sobie zmienić i działa to bardzo podobnie bo używa się krzyżaka na kółku i po jednym dniu się przyzwyczaiłem.
Korpus ciut mniejszy ale to nie przeszkadza - karty SD sam plus bo są bardzo tanie.
Migawka nie myślę o tym przez 2 lata bo mam gwarancję ale z tym bywa różnie.
Iso bajka 6d miażdży MKII więc nie ma co się rozpisywać.
Wifi Bardzo fajna sprawa działa bardzo szybko i obsługa przez tablet czy telefon jest bardzo przyjemna.
Mnóstwo ficzerów z MKIII jak auto iso które radzi sobie świetnie, silnet mod w migawce itp...
Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
Tak naprawdę wczoraj z moim friendem który ma MKIII zastawialiśmy się który z nich i tak naprawdę 6D to powinien być MKIII bo to dużo bardziej usprawniona 5tka.
A mkIII powinien być inną serią, Canon wiedział co robi że wypuszcza tą puszkę rok czasu po premierze MKIII bo Ci co się napalili to kupili już a CI co poczekali i nie chcieli wydawać kasy prawie tyle co 1Ds to kupią teraz 6tkę.
Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama :-) I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII :-)
Co jak co ale widać że ludzie którzy piszą że 6D jest gorszą puszką nie mając niej wychodzi zawiść że niestety ich parametry nie równają się z nową "amatorską" puszką
Fajne jest to że moje szkła działają lepiej i teraz widzę że trafiają idealnie a kiedyś myślałem że jest ok :-)
Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Naczytałem się o 6D, poobrabiałem trochę dostępnych RAW-ów i taka opinia jak powyższa jest mi bardzo bliska.
Nie widzę żadnej przewagi 5DII nad 6D i nie miałbym żadnego dylematu przy zakupie zwłaszcza przy przejściu z APS-C lub 5D.
Nigdy nie ustawiłem ręcznie WB i niezwykle sporadycznie używam bocznych punktów AF zawsze wybierając przednim kółkiem.
Osławiony joystick używam przy podglądzie powiększenia na wyświetlaczu, przy wyborze obszaru ostrości w LV i obsłudze menu.
Jeśli to całe kółko w ogóle jakoś działa to mi to wystarczy.
Wizjer 97% to dla mnie żadna wada bo robię wydruki, które nie mają proporcji 3:2 więc i tak trzeba kadrować przy obróbce.
Czuły środkowy punkt AF, funkcjonalne auto ISO, mniejsze szumy, GPS i WiFi, mniejsze body - to dla mnie oczywiste zalety 6D. Aż mnie korci żeby zmienić moje 5DII...
Na razie śledzę sprawy czy nie ma jakiejś grubej miny eksploatacyjnej. Póki co gratuluję użytkownikom 6D.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
zakładam że chodziło Ci - co do MKIII a nie MKII
dochodzi jeszcze czas migawki, synchro z lampami, migawka na 150k, ilość klatek na sekundę i mimo wszystko ergonomia +jeszcze pewnie kilka gadżetów. 5d3 jest z całą pewnością lepszym aparatem tylko czy te różnice uzasadniają wydanie 4500 więcej. Pewnie dla jednych tak, a dla innych nie, zależy kto do czego używa...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 24-01-2013 o 20:55
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200