Strona 31 z 82 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Powiem tylko tyle, że ten AF to ogromny skok w przód. Nasuwa mi się jedno zdanie. Tam gdzie jest tak ciemno i mam problem z ręcznym wyostrzeniem ostrości, AF III-ki ustawia go bezbłędnie.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Nie neguję tego, że tak nie jest. Miałem go tylko raz w rękach co nie zmienia faktu, że dopłacanie 4 klocki do poprawionego AF to trochę przesada
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Jak się ma 5D i pracuje do iso800 bez szybkich akcji - nie warto kupować nic nowego
    Jak się ma 5D II i wystarcza - nie warto kupować nic nowego
    Jak się chce kupić nowe 5D II lub 6D wybrał bym 6D. Jak wystarczy używane to 5D II + szkło
    a jak stara piątka się popsuła? Bo od tego się ten wątek zaczął:-)

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Nieczytaliśmy natomiast zrobiłem teścik AF w 6D i póki co zarówno 50, jak i 70-300 trafiają 'w punkt' zarówno w nocy na ulicy, jak i przy żarówce 8W. Korzystam tylko z centralnego krzyża; szybko i skutecznie. Obiektywy te nie uchodzą za super ostre, ale teraz chyba je jeszcze zostawię.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Zablokowany

I ja stałem przed trudnym wyborem co zrobić.
    Miałem Canon 5D MKII i zastanawiałem się co zrobić czy jest sens płacić za canona 5D dość wysoką cenę czy brać 6D.
    Wybór padł na tego drugiego z racji pozytywnych opinii w internecie ale na zachodnich stronach i forach.
    Za mojego Canon 6D dałem 6500zł z 2 letnią gwarancją gdyż koleś sprowadza je z Niemiec jak Nowart.
    Dziwię się niektórym opiniom pisanym i już wiem że połowa z nich to bajki wyssane z plca ludzi którzy nie mieli tego body w rękach.
    Najpierw porównam do 5D MKII:
    Lepszy AF i to dużo lepszy bardziej precyzyjny i wszystkich punktów da się używać bez większych obaw.
    Brak Joystika a co za tym idzie inaczej zmienia się AF( tego najbardziej się bałem) ale okazuje się że w menu można sobie zmienić i działa to bardzo podobnie bo używa się krzyżaka na kółku i po jednym dniu się przyzwyczaiłem.
    Korpus ciut mniejszy ale to nie przeszkadza - karty SD sam plus bo są bardzo tanie.
    Migawka nie myślę o tym przez 2 lata bo mam gwarancję ale z tym bywa różnie.
    Iso bajka 6d miażdży MKII więc nie ma co się rozpisywać.
    Wifi Bardzo fajna sprawa działa bardzo szybko i obsługa przez tablet czy telefon jest bardzo przyjemna.
    Mnóstwo ficzerów z MKIII jak auto iso które radzi sobie świetnie, silnet mod w migawce itp...
    Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
    Tak naprawdę wczoraj z moim friendem który ma MKIII zastawialiśmy się który z nich i tak naprawdę 6D to powinien być MKIII bo to dużo bardziej usprawniona 5tka.
    A mkIII powinien być inną serią, Canon wiedział co robi że wypuszcza tą puszkę rok czasu po premierze MKIII bo Ci co się napalili to kupili już a CI co poczekali i nie chcieli wydawać kasy prawie tyle co 1Ds to kupią teraz 6tkę.
    Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama :-) I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII :-)
    Co jak co ale widać że ludzie którzy piszą że 6D jest gorszą puszką nie mając niej wychodzi zawiść że niestety ich parametry nie równają się z nową "amatorską" puszką
    Fajne jest to że moje szkła działają lepiej i teraz widzę że trafiają idealnie a kiedyś myślałem że jest ok :-)
    Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...
    Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Nie wiem jakim musiał być masochistą żeby chwalić MKII i doradzać wybór właśnie jej jak każdy jeden parametr jest lepszy niż MKII no może po za czasem migawki ale to nie jest jakaś bolączka.
    ...
    Co do bicia piany że powinna być tańsza to nie uważam tak bo dostajemy fajny produkt z mnóstwem bajerów a cena jest niższa niż MKII kiedy wchodziła na rynek...
    Naczytałem się o 6D, poobrabiałem trochę dostępnych RAW-ów i taka opinia jak powyższa jest mi bardzo bliska.
    Nie widzę żadnej przewagi 5DII nad 6D i nie miałbym żadnego dylematu przy zakupie zwłaszcza przy przejściu z APS-C lub 5D.
    Nigdy nie ustawiłem ręcznie WB i niezwykle sporadycznie używam bocznych punktów AF zawsze wybierając przednim kółkiem.
    Osławiony joystick używam przy podglądzie powiększenia na wyświetlaczu, przy wyborze obszaru ostrości w LV i obsłudze menu.
    Jeśli to całe kółko w ogóle jakoś działa to mi to wystarczy.
    Wizjer 97% to dla mnie żadna wada bo robię wydruki, które nie mają proporcji 3:2 więc i tak trzeba kadrować przy obróbce.
    Czuły środkowy punkt AF, funkcjonalne auto ISO, mniejsze szumy, GPS i WiFi, mniejsze body - to dla mnie oczywiste zalety 6D. Aż mnie korci żeby zmienić moje 5DII...
    Na razie śledzę sprawy czy nie ma jakiejś grubej miny eksploatacyjnej. Póki co gratuluję użytkownikom 6D.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Co do MKII to bez apelacyjnie jest lepszy ale tylko pod względem AF i 2 slotów na kartę reszta w sumie taka sama I wolał bym 2 6D niż jedną MKIII
    zakładam że chodziło Ci - co do MKIII a nie MKII

dochodzi jeszcze czas migawki, synchro z lampami, migawka na 150k, ilość klatek na sekundę i mimo wszystko ergonomia +jeszcze pewnie kilka gadżetów. 5d3 jest z całą pewnością lepszym aparatem tylko czy te różnice uzasadniają wydanie 4500 więcej. Pewnie dla jednych tak, a dla innych nie, zależy kto do czego używa...
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 24-01-2013 o 20:55

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    dochodzi jeszcze czas migawki, synchro z lampami, migawka na 150k, ilość klatek na sekundę i mimo wszystko ergonomia +jeszcze pewnie kilka gadżetów. 5d3 jest z całą pewnością lepszym aparatem tylko czy te różnice uzasadniają wydanie 4500 więcej. Pewnie dla jednych tak, a dla innych nie, zależy kto do czego używa...
    W sumie to się cieszę, że podzielono 5DII na dwa nurty: 6D i 5DIII. Jedno body służy do tracenia pieniędzy drugie do zarabiania. Róznica w cenie musi być ale raczej tylko posiadacze 5DIII mają szansę "wyjść na swoje".
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    W sumie to się cieszę, że podzielono 5DII na dwa nurty: 6D i 5DIII. Jedno body służy do tracenia pieniędzy drugie do zarabiania. Róznica w cenie musi być ale raczej tylko posiadacze 5DIII mają szansę "wyjść na swoje".
    Przyznam, że nie rozumiem wypowiedzi

Strona 31 z 82 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów