No tak ale kupując Full Frame np Canon EOS 5D Mark II Body - ponad 6500 samo body Canon EOS 7D Body pond 5500 zł praktycznie mam jeden aparat z jednym obiektywemIle ludzi tyle opinii, ale powiem Ci, że jakbym miał 9k zł to kupiłbym od razu full-frame (6D lub 5D MKII) i do tego 50mm 1.4
Ale to teraz, kiedy wiem co i jak fotografuję i czego mi potrzeba.
Mi chodziło o to że później mogę nie mieć aż tylu pieniędzy na zakup czegoś innego nie będę zajmował się aż tak profesjonalnie żeby inwestować tak bardzo w sprzęt (dziecko w drodze itd) Tak jak pisałem zakładając ten sprzęt zasada powinna być taka kupić coś pobawić się i zdecydować ale skoro chcę robić zdjęcia "normalne" wycieczka, krajobraz ogólne zastosowanie oraz ewentualnie imprezy wesela, chrzest imieniny itd (przy czym nie jako główny fotograf
albo jedyny ) chcę uzyskać zdjęcia na wysokim poziomie Dysponuje kwotą dużą dlatego pytam o lepsze obiektywy ludzi co na nich pracują myślałem o Canon EF 24-105mm f/4,0 L IS USM i chyba jedna osoba potwierdziła że warto wsiąść inna że trochę ciemna, inna że lepiej 18-135 teraz sam nie wiem czy warto inwestować ponad 3000 zł w 24-105 może ma ktoś z was do czynienia z nim czy rzeczywiście jest ciemnawy i czy jednak brakuje tego szerszego kąta
co do stałek to już wiem dzięki wam że popełniłbym błąd kupując Canon EF 50mm f/1.4 USM byłem w sklepie pobawiłem się bo trochę za wąski i że potrzebuje coś szerszego co do tele to się wstrzymam może macie racje że warto popstrykać i zobaczyć czy w ogóle się przyda zamiast nosić przy sobie albo odłożyć na półkę
Co do stałki albo stałek![]()
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM
albo Canon EF 35mm f/2.0
lub Canon EF 24mm f/2.8 IS USM
najlepszym rozwiązaniem było by Canon EF 35mm f/1.4 L USM ale koszt ponad 6000 zł PRZERAŻA
i ostatnie pytanie może zamiast tych stałem Canon EF 17-40mm f/4L USM ???
Obiecuje że nie bedę już was więcej męczym i się powtarzał (chociaż forum jest po to żeby pytac nawet bez sensuProszę o ustosunkowanie się do tego postu
Jak już wspomniałem od 2-ch decyzji żeście mnie odwlekli więc może jeszcze coś nowego "wyjdzie"