Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Pomoc w zakupie

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Pomoc w zakupie

Witam,

A myślałeś może o czymś mniejszym, bardziej kompaktowym? ; ) Skoro zamierzasz robić zdjęcia normalne, na wycieczki, krajobrazy a również jakieś imprezki to może jakiś bezlusterkowiec, aby był poręczny. Noszenie na wycieczkach dużego lustra z jeszcze większymi obiektywami po pewnym czasie może się znudzić poprzez tachanie ze sobą kilogramów obiektywów i innych pierdół. Moim zdaniem chodzenie na spacery z lustrem Canona z jakąkolwiek L-ką ew. dwoma wiąże się już z nie małą wagą : P Skoro budżet mały nie jest, zależy Ci na dobrej jakości obrazu, a chciałbyś też jakieś dodatkowe szkiełko to może warto rozważyć kupno np. Olympusa OM-D i od razu za złotówkę mieć obiektyw 45 f/1.8 a do tego jakiś krótki zoom. Muszę przyznać, że gdybym miał kasę, to rozważałbym poszerzenie zestawu o taki mały spacerownik, który można by zabrać wszędzie nie martwiąc się o to czy ktoś nie spogląda się na wielką torbę/plecak który dźwigasz wszędzie ze sobą : P A po za tym dużo wygodniejszy dla mnie by był w górach, gdzie mógłbym dzięki nim mocno zredukować masę oraz rozmiar plecaka na długie wycieczki ; )

Witam ponownie Po waszych poradach wstrzymałem się "chwilowo" z zakupem tele i stałek Mieliście racje przyznaje (Stałkę dokupię niedługo ale chcę sprawdzić jaki zakres )
    Odrzuciłem też myśl ... o Canon EF 24-105mm f/4,0 L IS USM b edzie brakowało jednak szerokiego kąta Nie przesiąde się zbyt szybko na pełną klatkę więc odpuściłem mógłbym dokupić np Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
    Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ale póki co za duży wydatek i bezsens
    Co do obiektywu to byłem testowałem Sigma AF 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM moim zdaniem rewelacja (chociaż boję się problemów z kalibracją i ostrością ) po zakupie z body oczywiście ale jednak tą kupie na 99%

Co do BODY
    Mój wybór padł na Canon EOS 650D ale.... byłem w sklepie testując tą Sigmę i podpięta była do Canon EOS 60D też fajny sprzęcik i sam nie wiem co brać

Moje pytania mogą niektórych zdenerwować ale .. niby po to jest forum
    Dzięki wielki jak do tej pory bo dużo pomogliście pomóżcie jeszcze ten jeden raz i doradźcie w wyborze BODY

Coś już napisał
    Miasto
    Krosno

Skoro miałeś w ręce jeden i drugi powinieneś sam sobie udzielić odpowiedzi. Ja stałem kiedyś przed tym dylematem i wybrałem 30D. Nie żałuję wyboru zwłaszcza ze względu na ergonomie.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez gaster83 Zobacz posta
    .... Nie przesiąde się zbyt szybko na pełną klatkę ...
    he he, iluż z nas myślało tak samo

Kup najwyższy model body na jaki Cię stać, bo przecież i tak przez długi czas nie zamierzasz go zmieniać
    Fiu fiu

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Jeżeli nie chcesz FF, 60D jest fajowy, a S17-50/2.8 to bardzo dobre szkiełko. Problemami z ewentualną kalibracją się nie przejmuj, gdyż gdyby nawet się zdarzyły (co wbrew temu, co czytasz na forach, nie zdarza się tak często), wyślesz sprzęt do serwisu, gdzie ustawią Ci obiektyw (nie body, czego się niektórzy panicznie boją) idealnie.
    Później, przekonany już do firmy SIGMA, dokupisz sobie pewnie dobrą i dosyć tania stałkę S30/1.4, ewentualnie firmowe C28/1.8. Jeżeli zapragniesz tele, świetną propozycją jest stabilizowana wersja Tamron 70-300VR lub dwukrotnie droższy, ale kultowy niemalże C70-200/4L.
    Znowu masz mnóstwo opcji ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

60D i 650D obrazują identycznie. Wszystkie najważniejsze funkcje są obecne w obu korpusach. Najważniejsze różnice to wielkość i masa, oraz sterowanie.
    Ja wybrałbym 60D, ale pod warunkiem że nie byłoby to kosztem optyki.

Co do obiektywów to Sigma 17-50 OS HSM to dobry wybór, choć ja wolałbym jako podstawowy zoom coś ciemniejszego, ale o większym zakresie, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i na pewno na początek zoom ze światłem 2.8 to nie jest zły pomysł.

Upierałbym się też przy kupnie lampy 430EXII, daje bardzo fajne możliwości - szczególnie z korpusem 650D czy 60D które potrafią sterować nią zdalnie z zachowaniem pomiaru. W pomieszczeniach często nawet szkło 1.8 jest za ciemne i wtedy postawiona gdzieś z boku lampa ratuje sytuację.

W ogóle w oparciu o Sigmy możesz zbudować ciekawą optykę dedykowaną małym matrycom. 10-20 4-5.6 EX HSM i 50-150 EX 2.8 HSM to fajne szkła, a wersja 50-150 bez stabilizacji jest mała i poręczna.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Co do obiektywów to Sigma 17-50 OS HSM to dobry wybór, choć ja wolałbym jako podstawowy zoom coś ciemniejszego, ale o większym zakresie,
    .
    Co byś zaproponował ???? (chodzi mi o większy zakres ale nie kitowe szkło )

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    W ogóle w oparciu o Sigmy możesz zbudować ciekawą optykę dedykowaną małym matrycom. 10-20 4-5.6 EX HSM i 50-150 EX 2.8 HSM to fajne szkła, a wersja 50-150 bez stabilizacji jest mała i poręczna.
    Myślisz że 50-150 EX 2.8 HSM to fejne szkło ( domyslam się że jest świetne zresztą wersja EX ) ale chodzi mi czy zakres do 150mm jest wystarczający Ja myślałem żeby do tej Sigmy dokupić np: Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS HSM - Canon i jakąś stałkę

Co aparatu to wybrałem 60D

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Canon 60D + 24-105L(używka) + lampa. Na spacer po parku szkło idealne - dziecko, widoczek, wiewiórka. Chrzciny śluby pomieszczenia - lampa i też obiektyw da radę.
    Stwierdzisz że potrzebujesz szerokości - sprzedasz L bez straty i kupisz inne szkło.
    Ostatnio edytowane przez namoamo ; 21-01-2013 o 13:18 Powód: ort

Naczytałem się o obiektywach Sigma i aż się boje ciągle gdzieś info (co prawda starawe sądząc z daty postów) że nie współpracują dobrze z Canonem że trzeba wysyłać do serwisów
    Jak to sprawdzić po zakupie ???
    Chciałem kupic sprzęt (taniej) w sklepie internetowym ale nie wiem czy nie dołożyć (niestety ok 300 - 500 zł ) i nie kupić np w fotojok.... zawsze można zwrócić Mieliście jakieś problemy z Sigmami ???

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

kupując przez internet nasz 10 dni na zwrot bez podawania przyczyny
    możesz sobie kupić kilka sztuk (w miarę możliwości finansowych) i zwrócić te, które Ci nie będą odpowiadały.

Sigmy zdecydowanie lepiej, mniej krytycznych wypowiedzi, współpracują z Nikonem.
    I powiem szczerze, że gdybym miał kupować sigmy wszedłbym w Nikona.

A tak przy okazji, może tak jak już ktoś radził, pomyśl o bezlusterkowcu - Fuji X-E1 wymiata
    Fiu fiu

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów