Witam wszystkich
Postanowiłem zakupić sobie aparacikWybór padł na Canon EOS 650D i mam problem (pewnie jak większość) z doborem obiektywów
Wiem że trzeba sprecyzować co będzie się fotografowało itd wiem (domyślam się) że takich tematów jest sporo ale... Naprawdę proszę o pomoc większość osób kupując swój pierwszy aparat ustanawia limit 3000 zł może 3700 i oczekuje cudów
Ja limit mam spory ok 8000 - 9000 zł Zdaje sobie sprawę że zasada powinna byc taka - kupić pobawić się i dopiero określić czego się oczekuje od sprzętu, ale ja chcę kupić raz a dobrze tym bardziej że później może nie być pieniążków
Szukam obiektywu do ogólnego zastosowania (wycieczka, spacer, dom. zdjęcia rodzinne, zabawa) wybór a w zasadzie dylemat mam między standardowym Canon 18-135 IS STM a lepszym Canon EF 24-105mm f/4,0 L IS USM
Przeglądam różne fora testy itd i jak zwykle ... wiele opinii skusiłbym się na Canon 18-135 IS STM ale jak zobaczyłem m.in jakość wykonania itd to przeraża z drugiej strony za ponad 3000 zł 24-105mm f/4,0 L IS USM obawiam się że może brakować trochę szerokiego kąta, niektórzy mówią że szkoda pieniędzy, inni chwalą
Kolejnym obiektywem którego szukam to jakiegoś jasnego do zdjęć na imprezach wesela, chrzest itd ( do zastosowań domowych - rodzinnych - nie zamierzam otwierać zakłądu fototutaj wybór padł na Canon EF 50mm f/1.4 USM
No i ostatni obiektyw który by się przydał to jakiś w zakresie 70 -200 albo 70-300mm może bardziej do zabawypasowałby jakiś jaśniejszy ale tutaj koszt zakupu Canona od 4000 zł w górę może ma ktoś dośwwiadczenia z Sigmą lub Tamronem
Proszę o doradzenie czy tą stałkę 50mm f/1.4 USM warto kupować do takiego zastosowania oraz pomoc szczególnie w doborze obiektywu uniwersalnego mógłbym np do tego 24-105mm f/4,0 L IS USM dokupić jakiś o szerszym kącie ale nie wiem czy ma to sens poza tym wiąże się to z częstą zmianą obiektywów
Jeżeli ma ktoś się wypowiadać bez sensu krytykując mnie to proszę o wstrzymanie się Nie mam zamiaru się wymądrzać itd chcę tylko poznać opinię kogoś dużo bardziej doświadczonego