Strona 36 z 134 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Nie wiem, czemu Akustyk prowadzi taką krucjatę przeciwko Manfrotto...
    Nie żebym musiał kogoś bronić, ale krucjata nawet jeśli ma miejsce (ja tej krucjaty nie widzę może dlatego że moje statywowe doświadczenia są bardzo zbliżone) jest poparta jakąś logiką i idą za tym rzeczowe argumenty. Można uważać że statywy MF są najlepsiejsze z najlepsiejszych - ale nie można (tzn. na upartego można) podważyć że w cenie budżetowego Manfrotto kupisz dużo lepszy produkt sirui, benro czy triopo. Lepszy od rzeczonego budżetowego MF!
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 03-01-2013 o 22:16 Powód: nieaktualne BTW :)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

Nie wiem, czemu Akustyk prowadzi taką krucjatę przeciwko Manfrotto.
    nie wiem czy krucjate, ale na pewno jestem zdegustowany stosunkiem ceny do jakosci Manfrotto i percepcja tej marki jak, nie przymierzajac, jakiegos cudu techniki. mialem dwie glowice tej firmy i pobiezny kontakt z kilkoma innymi + roznymi nogami. i w zadnym wypadku nie byly to produkty wybijajace sie jakosciowo, a juz na pewno cenowo.

Jak każda inna firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Mam głowicę 496rc2 i nie mam zastrzeżeń do płytki montażowej. Mam również głowicę KJ-1 (Triopo) i bardzo odpowiada mi fakt, że obsługuje ona płytki rc2. To naprawdę wygodny i solidny patent.
    z tym sie o tyle nie zgadzam, ze moje plytki 200PL-14 "wyrobily sie" po nawet nie roku uzytkowania, przez co zestaw 5D+300/4 nie siedzial "ciasno" na glowicy. w zyciu nie mialem czegos takiego na plytkach arkowych Benro, a tych uzywam od okolo 2 lat.

glowice, ktore "zajezdzilem" to 222 i 486(RC2). obie w organoleptycznym porownaniu z Benro czy Sirui, sprawiaja wrazenie produktow "Sdielano w SSSR" - tandetna jakosc wykonania i mierna praca mechaniczna. mozna z tym zyc, bo do pewnego momentu to wystarcza. mozliwe momenty sa dwa: 1. aparat/obiektyw lupnie o cos na niedostatecznie mocno trzymajacej glowicy, 2. uzytkownik zobaczy i wyprobuje uczciwa glowice arkowa. nie musi to byc Markins, RRS czy Arca Swiss, wystarczy ww Benro czy Sirui... po takim doswiadczeniu niechetnie wraca sie do technologii z XX wieku

Trzeba tylko sprawdzić, gdzie rc2 ma przód (od spodu na płytce jest strzałaka), bo założona odwrotnie faktycznie nie trzyma.
    tak, to na pewno bylo to czego nie wiedzialem...

Używam rc2 od lat i nawet najstarsze płytki trzymają solidnie i nic się nie wyrabia a wieszam na niej również SONAR-a 4/300 w wersji zebra.
    byc moze i to jest klucz do zagadki. ja swoje kupowalem okolo 4 lat temu...

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nie żebym musiał kogoś bronić, ale krucjata nawet jeśli ma miejsce (ja tej krucjaty nie widzę może dlatego że moje statywowe doświadczenia są bardzo zbliżone) jest poparta jakąś logiką i idą za tym rzeczowe argumenty. Można uważać że statywy MF są najlepsiejsze z najlepsiejszych - ale nie można (tzn. na upartego można) podważyć że w cenie budżetowego Manfrotto kupisz dużo lepszy produkt sirui, benro czy triopo. Lepszy od rzeczonego budżetowego MF!
    wlasnie o to mi chodzi.

z rownym uporem jak przekonanie o bog wie jakiej jakosci Manfrotto zwalczam na tym forum przekonania, ze bez czerwonego paska nie robi sie zdjec, albo ze Rebelami to sobie moze ciocia na imieninach pstrykac. jak ktos chce to nazywac krucjata, to niech i bedzie... ale jak kogos subiektywna opinia skloni do wycieczki do sklepu i wyprobowania alternatyw (Sirui czy chocby tansze, nie tak wybajerzone Triopo), to przynajmniej w ten sposob swiadomiej wybierze osprzet...

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    - rok 2012 minął, nie czas na nowy wątek?
    ten wydaje sie nie tak wybitnie dlugi. ale moze faktycznie za jakis czas sie odklei...
    www albo tez flickr

Miasto
    Toruń

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

z nowym rokiem nowym krokiem
    poczyałem ten wątek i inne, i nie wiem jaki statyw kupić.
    potrzebny w plener na amatorskie lajtowe focenie, fajnie jaby dzwignął 40D z jakiemś szkłem w stylu 70-200, fajnie jakby był solidny, bo miałem kiedyś jakiś statyw i ledwo radził sobie w kompaktem, co byście polecili?
    40D+BG-2EN+S 17-50 f/2.8+T 28-75 f/2.8+C 70-210 f/4+coś na FD+...searching:-D

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez piciu81 Zobacz posta
    z nowym rokiem nowym krokiem
    poczyałem ten wątek i inne, i nie wiem jaki statyw kupić.
    potrzebny w plener na amatorskie lajtowe focenie, fajnie jaby dzwignął 40D z jakiemś szkłem w stylu 70-200, fajnie jakby był solidny, bo miałem kiedyś jakiś statyw i ledwo radził sobie w kompaktem, co byście polecili?
    money money money, określ kwotę jaką możesz przeznaczyć na statyw

Miasto
    Toruń

kurde nie wiem, mogę pare miedziaków dołożyć na korzyść tego żeby był solidny, 5 stówek powiedzmy, da radę?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez piciu81 Zobacz posta
    kurde nie wiem, mogę pare miedziaków dołożyć na korzyść tego żeby był solidny, 5 stówek powiedzmy, da radę?
    Triopo MX-1327 i głowica B-3? Chociaż głowicę to bym jednak wybrał innej firmy (Sirui?), ale będzie drożej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar tomicher

Czy ktoś ogarnia czym zasadniczo różnią się statywy 190PROB od 190XPROB ?
    "XPROB" to wersja jakkolwiek to brzmi "ulepszona", no właśnie... jak ulepszona ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tomicher Zobacz posta
    Czy ktoś ogarnia czym zasadniczo różnią się statywy 190PROB od 190XPROB ?
    "XPROB" to wersja jakkolwiek to brzmi "ulepszona", no właśnie... jak ulepszona ?
    AFAIK różnica polega na tym, że wersja z "X" ma możliwość poziomego montażu kolumny centralnej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    AFAIK różnica polega na tym, że wersja z "X" ma możliwość poziomego montażu kolumny centralnej.

O ile pamiętam to obie wersje pozwalają na poziomy montaż kolumny., z tą róznica że w wersji x jest to szybkie przechylenie po wciśnięciu zacisku , a w PROB należy rozkręcić,wysunąć kolumnę i włożyć poziomo w inne gniazdo.
    Ulepszenie polega na uproszczeniu tej operacji i skróceniu jej czasu.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-01-2013 o 23:33

Miasto
    Toruń

statywik i ta głowica wygląda całkiem solidnie, napewno wyposaże się w niego.
    Dzięki kolego za radę.

Strona 36 z 134 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów