całość, bez przesady
Co do Twojej propozycji, mocowanie płytki, na to pokrętło hmmm wydaje mi się mało praktyczne, na dźwigienkę chyba jest lepiej?
całość, bez przesady
Co do Twojej propozycji, mocowanie płytki, na to pokrętło hmmm wydaje mi się mało praktyczne, na dźwigienkę chyba jest lepiej?
- FB -
Canon + szkła
Jeżeli chcesz mieć na prawdę stabilnie to jednak polecam płytkę arka z pokrętłem w sirui kx20 jest to rewelacyjnie dopracowane (mam tę głowicę) i praktyczne, z kolei płytka(np.410PL_14) z dźwigienką do bardzo częstych zmian jest bardziej praktyczna (mam w MN 410) ale posiada mniejszy udźwig i jest mniej stabilna od płytki z pokrętłem.
Przy zestawie 5d+135L cytowana płytka spokojnie wystarczy.
Skoro mówicie, że tak jest
Tylko podliczając wychodzi więcej niż zakładałem :/ A jakiś statyw od Sirui może by też zakupić byłby komplet?
- FB -
Canon + szkła
'wysokość maksymalna (z kolumną): 165 cm
maksymalna wysokość robocza: 139 cm'
Wysokość robocza 139cm nie za mało ? w sumie mam wzrostu 177cm, ale przyjdzie głowica 10cm + aparat z gripem to będzie dobrze
- FB -
Canon + szkła
Dobra nie mam już pytańTo chyba mam zestaw złożony
Dziękuje za pomoc
![]()
- FB -
Canon + szkła
Wy sie dobrze czujecie... Sylwester jest... Bawic sie a nie o statywach rozmyslac...:-)
Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
Sylwester minął można rozmyślać dalej...
Z uwagi na postanowienie noworoczne postanowiłem nabyć swój własny statyw. Po przejrzeniu wielu możliwych testów i porównań, po przebrnięciu przez kilka wątków "tasiemców" byłem zdecydowany na:
- nogi Manfrotto 055prob
- głowica Manfrotto 496
byłem... O ile dla mnie statyw na razie nie jest elementem potrzebnym na długie wycieczki (często potrzebuję wykonywać zdjęcia w domu, sporadycznie w terenie) waga schodziła na drugi plan (znaczy się waga do noszenia, ponieważ dodatkowa waga dla stabilności ma znaczenie). Jednak wracając do mojego dylematu. Co by było gdybym zamienił nogi Manfrotto np. na Triopo GE-3232X8C? Czy zwiększenie liczby sekcji wpłynie na drastyczny spadek stabilności? Czy ten produkt będzie równie dobrze wykonany jak Manfrotto? Może jednak warto obniżyć wagę całości, aby móc używać statywu na dalszych wyprawach?
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
dodatkowa waga niekoniecznie ma znaczenie dla stabilnosci. tzn. bez watpienia moge powiedziec, ze ciezszy statyw szybciej sie zapada w miekkim podlozu (piasek, bloto), to na pewno
natomiast jesli chodzi o wiejska legende, ze ciezszy statyw jest mniej podatny na drgania... to rowniez niekoniecznie. to glownie kwestia tlumienia drgan przez nozki i lacza segmentow nog, czesciowo samego materialu nog, ale tutaj kwestia amelinum/karbon to na ile mi wiadomo raczej kwestia podatnosci na inny rodzaj drgan - z tym ze to ostatnie to akurat tez moze byc urban legend.
jesli to jakos pociesza, to moge powiedziec, ze czy moj duzy statyw (Velbon CF630) czy maly (Sirui T1004x) sa rownie stabilne pod np. 5D + 24-105 przy spokojnym wiaterku, natomiast przy solidnym wietrze (10m/s z porywami do 15m/s) i na tych duzych nogach nie ma pewnosci, ze zestaw nie drzy...
majac dwa analogiczne statywy w wersji 3- i 4-segmentowej wybieralbym ta pierwsza pod katem robienia zdjec, ta druga pod katem pakowania sprzetu na wyjazdrozne zastosowania - rozne priorytety.
na pewno analogiczna konstrukcja (tzn. zaczynajaca sie tej samej srednicy rurka zewnetrzna) bedzie solidniejsza przy 3 segmentach niz przy 4 segmentach.
natomiast w szczegolnym przypadku roznych statywow, to nie da sie tak jednoznacznie powiedziec...
niewykluczone, ze lepiej.
Triopo to nie jest jakis cud jakosciowy, sa lepsze produkty Made in China (Benro, Feisol, Sirui...) ale pod wzgledem zaawansowania technicznego nieodmiennie te statywy i glowice sa lata swietlne przed MF.
z jakoscia produkcji moze byc gorzej niz ww. Benro czy Sirui, wiec polecalbym jednak te drugie... ale podejrzewam, ze dla przecietnego uzytkownika (3-4 razy w miesiacu w plenerze) to nadal bedzie zupelnie wystarczajace...
[/quote]
na pytanie o priorytety to juz sam sobie musisz odpowiedziec. i to w tym wszystkim niestety jest najtrudniejsze...