Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: Zmiana kitu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Zmiana kitu

że się tak zapytam, jak DLO ma zrobić L z obiektywu?
    caniggia
    Flickr

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez caniggia Zobacz posta
    że się tak zapytam, jak DLO ma zrobić L z obiektywu?
    digitalnie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    nie porównywałbym kita z 17-85, to szkła z innych bajek

ktorego kita? ten stary bez IS (z czasow 300D) mial zasluzona opinie mydlanego sloika.
    ale te nowe IS-y, ktore Canon daje do Rebeli i xxD od czasow 450D? mozna sie czepiac mechaniki, ale optycznie to sa zupelnie przyzwoite obiektywy. ja na 450D widzialem moze drobna roznice w szczegolowosci miedzy 18-55 IS a 24-105 czy Sigmofonem 50. z punktu widzenia amatora, kupujacego zestaw z podstawowym obiektywem, to zastrzezenia co do optyki 18-55 IS uwazam za zboczenie...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

A ja porównałem... Nie ma różnicy...A na dole (18) KIT był ostrzejszy...
    Chcesz zobaczyć różnicę? kup 15-85 albo jak starczy kasy to 17-55.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to widocznie testy (i sample), ktore mozna w sieci znalezc, tez slyszaly te urban legends i sie "zastosowaly"...
    Bardzo możliwe Przepraszam ale nie jestem zbyt biegły w testach, sampli też staram się unikać (wiem jak wygląda skrzynka na listy i pole rzepaku) ośmieliłem się jedynie przytoczyć legendy. Co do obiektywów 18-55IS vs. 17-85IS w 20 sytuacjach na 20 wolałbym mieć przypiętego 17-85...no ale najlepszy obiektyw to ten który mam pod ręką gdy jest potrzebny.

Zadanie domowe:
    Proszę przeczytać co to jest legenda (nie ta na mapie tylko ta druga).

:grin:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Podepnę się pod temat...
    zastanawiam się nad kupnem nowego obiektywu ( nie koniecznie musi być nówka sztuka ).
    Myślę o Tamronie 17-50 z racji na jego światło 2.8, tylko zastanawiam się jak w praktyce wygląd zysk takiego światła w porównaniu z kitem i jego światłem gdy jest na szerokim kącie powiedzmy f3.5 -> f4? Co prawda przeglądałem trochę zdjęć w internecie ale jakoś tak jednoznacznie nie widzę różnicy bo nie znalazłem zdjęć robionych przy złym oświetleniu w zamkniętych miejscach. Ostatnio kupiłem lampę Nissin di622mk2 ale wiadomo że nie zawsze robiąc zdjęcia np. w kościele podczas zwiedzania wypada jej używać. Fundusze ograniczone stąd taki wybór. Ciekawi mnie tylko czy dla takiej różnicy światła warto kupić ten obiektyw?
    Kolejnym zakupem będzie jakiś zoom ale na razie myślę nad taką zamianą. (następny to taki typowo na spacery, wycieczki w góry itd... np. Sigma 18-200 mm 3.5-6.3 DC albo jakiś tamron o podobnym zakresie). Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup obiektywów za 1,5 czy 2k a chciałbym zyskać coś na jakości zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez moro ; 02-01-2013 o 18:51

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Taaa, kupiłem go jeszcze jak miałem KITa z 350D, czyli tego niby gorszego. Wiesz czym się róznił od 18-55? Ceną, która wtedy wynosiła prawie 1700pln, niewiele zakresem, ISem z kórego nie korzystałem i tym, ze przy 18mm ustępował prawie 10 razy teńszemu KITowi. Innych róznic nie zobaczyłem, tak samo beznadziejnie mydlany w całym zakresie. Teraz jak kosztuje poniżej 1k pln jest trochę lepiej, ale mając KITa w postaci 18-55IS za nic nie wpadłbym na to, żeby go kupić . Jak go zamieniłem na tamrona 17-50 byłem prawie wniebowzięty postępem w jakości obrazka. Tamron bije tu mocno 18-55 i 17-85, ustępuje jedynie AFem, ale można z tym spokojnie żyć.

Cytat Zamieszczone przez moro Zobacz posta
    Kolejnym zakupem będzie jakiś zoom ale na razie myślę nad taką zamianą. (następny to taki typowo na spacery, wycieczki w góry itd... np. Sigma 18-200 mm 3.5-6.3 DC albo jakiś tamron o podobnym zakresie). Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup obiektywów za 1,5 czy 2k a chciałbym zyskać coś na jakości zdjęć.
    Miałem sigmę w tym zakresie i jej przewaga nad canonem, to jedynie niższa cena. Poza tym canon 18-200 jak na ten zakres to rewelacyjne szkło. Pomimo braku USMa, AF działa szybko, cicho i pewnie. Idealny na wyjazd jako jeden obiektyw do cropa.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 02-01-2013 o 21:02
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

mojego 17-85 kupiłem za 600 zł., i z tej "perspektywy" go oceniam
    miałem Tamrona, af regularnie nie trafiał, wiele zdjęć lądowało w koszu; dzięki LV mogłoby być lepiej, ale o tym się już nie przekonam
    bawiłem się kitem kolegi...
    jako kit jest git i... tyle
    na 18mm - obleci, na 50mm - bezużyteczny
    tak naprawdę, nie ma dobrego/niedrogiego zamiennika kita: albo tani 17-85, albo drogi 15-85 i b. drogi 17-55/2.8

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

wyrwałem dzisiaj za 152zł nówkę 18-55 IS i dokupuje 85mm f/1.8
    To plus moja 50mm f/1.8 i powinno mi spokojnie wystarczyć
    18-135 STM poszedł w kilka godzin po wystawieniu

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Witam,
    Posiadam canona 600d wraz z kitem 18 - 55mm IS II. NIe znalazłem nigdzie w internecie testu tego kita, była tylko dla wersji I.
    jedna uwaga - jest test nowszego kita i to od półtora roku:P
    Test Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl

a nawet już był link w tej dyskusji do testu kita II bez stabilizacji (testowany 7lat temu):
    Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    BTW też się przymierzam do zamiennika kita i zanim uskładam na c15-85 pewnie sie skusze na c18-135 IS zwłaszcza że chyba potaniały odkąd jest STM
    20D|kitIS
    poszukuje jasnej szerokiej stałki

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów