Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: Zmiana kitu

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie Odp: Zmiana kitu

A ja trochę przekornie bo nie bardzo rozumiem powód zmiany kita (wszak brak testów to jeszcze nie jest moim zdaniem powód). Tak naprawdę sam musisz uporządkować Twoje priorytety i dobrać obiektyw do potrzeb i ....zasobności kieszeni.
    Odpowiedz sobie co najbardziej Cię drażni w obiektywie i dopiero potem szukaj konkretów.
    Jeśli kit ostrzy za wolno - szukaj USM (choć tutaj body ma również ogromny wpływ)
    Jeśli brak Ci ogniskowej po któreś ze stron - szukaj obiektywu z większym zakresem ogniskowych
    Jeśli drażni Cię zmienne światło - kup coś ze stałym światłem
    Jeśli kit jest mało atrakcyjny - wybierz coś kultowego
    itd...
    Nie licz jednak na to, że znajdziesz rozwiązanie idealne, a już w ogóle, ze ktoś podejmie decyzję za Ciebie i będziesz zadowolony z takiej pomocy.
    Z tymi ostrymi zdjęciami to nie do końca jest tak proste jak się wydaje. Wspomniałeś o testach - jeśli się nimi przejmować to warto zerknąć nie tylko na charakterystyki rozdzielczości, ale na celność obiektywu i body oraz całego zestawu. Większość nieostrych zdjęć to wina celności zespołu AF a nie rozdzielczości optyki jako takiej.
    Do tego dochodzi jeszcze temat panowania nad punktami AF, a to trzeba wytrenować.
    Mam 350 z Tamronem 17-50 i poza istotnie słyszalną pracą AF i nieco wolniejszym ostrzeniem zestaw taki niewiele ustępuje zestawowi mojego kolegi mającego 60 kę z trzy razy droższym wzorcowym obiektywem Canona do APC. Robiliśmy próby i efekt był zaskakujący dla obydwu (nie mówię tutaj o jakości obrazka związanej z matrycą, a tylko z pracą AF). Zaskakujące jest to, że w testach 60D miał najlepszy wynik z tym obiektywem! Nie reklamuję Tamrona, bo pod niektórymi względami wyraźnie ustępuje Canonowi (choćby CA, odwzorowanie perspektywy na szerokim kącie, wyraźnie wolniejszy i słyszalny AF), ale pod względem ostrości na pełnej dziurze nie ustępuje wzorcowemu Canonowi, a winieta jest dużo mniejsza.
    Po co ten wywód - ano po to byś nie oczekiwał na proste rozwiązanie i szukał zgodnie z własnymi potrzebami.
    I jeszcze jedno. Wspomniany kolega (fotografował wtedy srebrną papierośnicą z obiektywem wielkości guzika u koszuli) długo zarzucał mi, że moje zdjęcia są nieostre, a jego ostre. Długo nie mogłem pojąć o co chodzi, a błąd tkwił w różnym pojmowaniu terminu ostrość i głębia ostrości.
    Tak więc spokojnie w tym temacie - chyba, że masz zasoby na 1D z odpowiednim zestawem L-ek;-)
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 07-10-2012 o 20:38

Dopiero zaczyna

Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM Lens Image Quality

15-85 wychodzi jako jeden z lepszych obiektywów w tym zakresie, powyżej porównanie do kita, można sobie wybrać dowolny. Polecicie koledze tamrona, to się przerazi, skoro 15-85 to nie ostry...

Dopiero zaczyna

Przepraszam najmocniej, gdyż nie wiem jakim cudem wpadło mi do głowy, że chodzi o 15-85, a faktycznie kolega napisał o 17-85

17-85 faktycznie nie zrobi ostrzejszych zdjęć niż kit.

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    A co sądzicie o obiektywie CANON 28 - 135 USM 3,5 - 5,6? Czy kupując go dostane coś wiecej niż może zaoferować mi kit?
    A to jest gorsze niż 18-135, więc do do 1000 to 18-135 canona i będzie Pan zadowolony jak nie potrzeba 2.8.
    Z tym, że za 1200 (to tak jakby funduszy wystarczyło) można kupić 18-200 które jest jeszcze lepsze.
    Ostatnio edytowane przez caniggia ; 07-10-2012 o 21:57

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

i jeszcze:
    17-85 i 18-135 mają profile w DLO (wtyczka w DPP), po przeoraniu RAWa wspomnianym softem, fotki nabierają życia

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To ja żeby nie zakładać nowego wątku się podepnę ze swoim pytaniem. Szukam czegoś szeroko-standardowo-tele czyli najlepiej 3w1. Wiem, że świat nie wygląda tak pięknie i pewnie gdybym coś takiego nawet znalazł to byłoby to tak ciemne, że aż nieopłacalne ale do rzeczy. Pozbywam się obiektywu C 35-80mm i o ile będę mógł zatrzymać pieniądze za niego zarobione to fundusze mi się nieco poszerzą. Chciałbym na początek czegoś o szerszym kącie + coś uniwersalnego, upatrzyłem sobie C 20-35mm ale oscyluje w granicach 800zł no i do tego radzono mi tamrona 17-50mm ale też w tych granicach mnie wyniesie - sumując 1600zł - słowem, temat na kolejne Boże Narodzenie. Jako iż zostaję bez obiektywu to chcę sobie choć na teraz coś kupić, zależy mi też na w miarę rozsądnej rozpiętości ogniskowej. Kwoty nawet nie podaję bo zostanę wyśmiany ale myślałem o C 18-55mm IS (a może lepiej bez IS?) bo tata ma go i w porównaniu do tego 35-80mm kąty na krótkim końcu są o niebo lepsze. Teraz pytanie czy zamiast tego 18-55 jestem w stanie kupić coś o podobnej jakości z większą rozpiętością ogniskowych? Ewentualnie czy kupić tego 18-55mm i potem uzupełnić czymś 70+mm a w przyszłości uzupełnić to o szerokie szkło.
    Puszka: 40D
    Przeznaczenie:
    1) szeroki - wycieczkowe pstrykanie panoram
    2) uniwersalny - coś do codziennego użytkowania, może jakiś portret
    3) tele - żeby z ziemi ściągnąć Dzięcioła

Uwagi: na moje oko to ten 35-80 robił przyzwoite jakościowo fotki więc chciałbym uniknąć tylko gorszego jakościowo wyboru.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ja właśnie czekam na 18-135 IS STM jeden z forumowiczów prosił o jakąś małą recenzję więc na weekendzie takowa powinna się pojawić z mojej strony oczywiście jeśli mnie ktoś dobrze poinstruuje bo nigdy nic takiego nie robiłem i nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać Jedno jest pewne - będą jakieś sample

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ja właśnie czekam na 18-135 IS STM jeden z forumowiczów prosił o jakąś małą recenzję więc na weekendzie takowa powinna się pojawić z mojej strony oczywiście jeśli mnie ktoś dobrze poinstruuje bo nigdy nic takiego nie robiłem i nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać Jedno jest pewne - będą jakieś sample
    pamiętaj tylko aby trzymać porządek na forum i wrazenia jak i sample zapodać w dziale "testy sprzętu" lub w wątku o 18-135 STM w dziale "Obiektywy" na początek możesz zapodać parę sampli na skrajnych ogniskowych (18 i 135) na max otwartej przysłonie i powiedzmy na F8.0 (możesz także go porównać z 50 ktorą posiadasz) a potem Cię dalej poinstruujemy
    Ostatnio edytowane przez centur ; 18-12-2012 o 22:03
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Teraz pytanie czy zamiast tego 18-55 jestem w stanie kupić coś o podobnej jakości z większą rozpiętością ogniskowych?
    Polecam rozejrzeć się za używanym Canon EF-S 17-85 f4-5.6 IS USM - można kupić już od 450zł a szkło jest dużo lepsze od kita.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Polecam rozejrzeć się za używanym Canon EF-S 17-85 f4-5.6 IS USM - można kupić już od 450zł a szkło jest dużo lepsze od kita.
    a orientujesz się może jak się ma do tamrona 17-50 f2.8 ?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jak kupisz trafionego tamrona to imo wypada lepiej od tego canona
    Ten canon ogólnie ma słabe opinie i nawet cena to potwierdza

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów