Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: [Mateusz.] Pierwszy koncert - Boys

Domyślnie Odp: [Mateusz.] Pierwszy koncert - Boys

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Są dwa zdjęcia ,które bym zostawił , no może nawet trzy.
    Czy ewentualnie mógłbym usłyszeć które? Hmm w sumie usłyszeć pewnie nie, ale przeczytać :P

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    należało wziąć także kita (i podbić iso), mógłbyś strzelać szerze plany
    kadry nie oddają klimatu koncertu, ale jak na pierwszy raz, to i tak nieźle
    Z tego stresu zostawiłem go w domu, ale był przygotowany. Dziękuje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Z tego stresu zostawiłem go w domu, ale był przygotowany. Dziękuje
    Szkoda. Nauczka aby sprzęt przygotować i spakować odpowiednie wcześniej (o ile to możliwe) tzn. razem wszystko z aparatem - wtedy raczej nie zapomnisz
    Niepotrzebnie takie wysokie ISO dawałeś - 800; 400 przy czasach nie spadających poniżej 1/200 a najczęściej dużo krótszych. Niepotrzebna strata jakości, a zakres tonalny wg. optycznych spada o 1 EV pomiędzy iso 800 a 400
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Niepotrzebna strata jakości, a zakres tonalny wg. optycznych spada o 1 EV pomiędzy iso 800 a 400
    Zakres tonalny ma znaczenie tylko wtedy, kiedy zdjęcie jest słabe, albo średnie. Od poziomu dobre wzwyż, przestaje to kompletnie mieć znaczenie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Szkoda. Nauczka aby sprzęt przygotować i spakować odpowiednie wcześniej (o ile to możliwe) tzn. razem wszystko z aparatem - wtedy raczej nie zapomnisz
    Niepotrzebnie takie wysokie ISO dawałeś - 800; 400 przy czasach nie spadających poniżej 1/200 a najczęściej dużo krótszych. Niepotrzebna strata jakości, a zakres tonalny wg. optycznych spada o 1 EV pomiędzy iso 800 a 400
    Wokalista tak szybko poruszał się po scenie że wolałem dać większe iso - krótszy czas - trochę mogłem przystopować ale robiłem z różnymi ustawieniami Z początku ISO 800 później zniżyłem do 400 i przy tym zostałem - później musiałbym użyć czasu 1/80 a to byłoby niemożliwe
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 20-11-2012 o 21:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zakres tonalny ma znaczenie tylko wtedy, kiedy zdjęcie jest słabe, albo średnie. Od poziomu dobre wzwyż, przestaje to kompletnie mieć znaczenie.
    Nie rozumiem Robiąc zdjęcia dobrzy byłoby zarejestrować jak najwięcej szczegółów zarówno w światłach jak i w cieniach. To dlaczego wszyscy narzekają na niski DR w Canonach?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Wokalista tak szybko poruszał się po scenie że wolałem dać większe iso - krótszy czas - trochę mogłem przystopować ale robiłem z różnymi ustawieniami Z początku ISO 800 później zniżyłem do 400 i przy tym zostałem - później musiałbym użyć czasu 1/80 a to byłoby niemożliwe
    Może i racja choć większość ma bardzo krótkie czasy nawet 1/2000 (chodziło mi głównie o to iso 800).
    Może się mylę, ale wydaje mi się, że krótsze czasy nadały by niektórym zdjęciom trochę dynamiki.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 20-11-2012 o 22:50
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

na koncertach, jak robię bliskie plany, zawsze używam pomiaru punktowego, jak szersze - matrycowego i zjeżdżam działkę w dół
    to działa, gdy są duże kontrasty (zwykle są)
    nie wiem, jak Ty sobie radziłeś, chyba manualem; to się nie zawsze sprawdza, bo światło szybko się zmienia
    gdybyś ustawił na punktowy, jasne twarze lepiej odcinałyby się od ciemniejszego tła

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Nie rozumiem Robiąc zdjęcia dobrzy byłoby zarejestrować jak najwięcej szczegółów zarówno w światłach jak i w cieniach. To dlaczego wszyscy narzekają na niski DR w Canonach?
    Od szczegółów w światłach i cieniach istotniejsze jest to, o czym jest zdjęcie. Fotografia, ogólnie, nie polega na rejestracji maksymalnej ilości szczegółów. Fotografia polega na kreowaniu obrazu.
    Problemy z brakiem szczegółów, tudzież niskim DR, mają przede wszystkim osoby, które nie opanowały trudnej sztuki kreowania obrazu.
    Oczywiście, od jakości sprzętu zależy komfort pracy i jakość materiału, w sensie technicznym. Jednak, kiedy zdjęcie jest dobre, przestaje mieć znaczenie szum, brak szczegółów w cieniach, czy wszelkiego rodzaju zafarby.
    Co komu po perfekcyjnym technicznie zdjęciu, z masa szczegółów, na którym nie ma nic ciekawego?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    na koncertach, jak robię bliskie plany, zawsze używam pomiaru punktowego, jak szersze - matrycowego i zjeżdżam działkę w dół
    to działa, gdy są duże kontrasty (zwykle są)
    nie wiem, jak Ty sobie radziłeś, chyba manualem; to się nie zawsze sprawdza, bo światło szybko się zmienia
    gdybyś ustawił na punktowy, jasne twarze lepiej odcinałyby się od ciemniejszego tła
    A ja tylko na punktowym, bez względu na szerokość planu. Często również w manualu, pomimo zmieniających sie warunków A często właśnie dlatego
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zdjęcia tylko w trybie manualnym Zawsze używam punktowego pomiaru światła. Obojętnie czy wąski, czy szeroki kadr...

Może się mylę, ale wydaje mi się, że krótsze czasy nadały by niektórym zdjęciom trochę dynamiki.
    Hmm, faktycznie Pomyśle o tym następnym razem
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 20-11-2012 o 23:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Od szczegółów w światłach i cieniach istotniejsze jest to, o czym jest zdjęcie. ... ... Jednak, kiedy zdjęcie jest dobre, przestaje mieć znaczenie szum, brak szczegółów w cieniach, czy wszelkiego rodzaju zafarby.
    Co komu po perfekcyjnym technicznie zdjęciu, z masa szczegółów, na którym nie ma nic ciekawego?
    Może i masz rację, ale ja wychodzę z założenia, że "lepiej na zimne dmuchać" bo czasem zdjęcie nie ma okazji stać się dobrym, bo zamiast twarzy jest np. biała plama, staram się więc używać jak najniższego rozsądnego ISO. I tak też doradzam innym, gdyż uważam to za słuszne. A w 500D między 400 a 800 jest duża różnica, zwłaszcza jeśli coś lekko przepalimy
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 20-11-2012 o 23:51
    Moje fotki Moje fotki II

A w 500D między 400 a 800 jest duża różnica, zwłaszcza jeśli coś przepalimy
    ISO 400 również było użyte

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów