Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Skoro ubawiłem to się cieszę Grunt to troszkę wyluzować, cieszę się że pomogłem. Ale żeby zaraz herezji - nie sądziłem że zahaczam o sprawy o wadze religijnej - przepraszam jeśli kogoś uraziłem... Ale z tym co napisałem w pełni się zgadzam - 1100D daje większe, wszechstronne możliwości na początek. Wiecie w ogóle jaką kopalnią możliwości jest ML samo w sobie, nawet nie dla filmowca a dla zwykłego pstrykacza?

Zaraz, zaraz.. bo chyba mówimy o lustrzance "na początek" prawda?
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 16-11-2012 o 20:29
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Ale z tym co napisałem w pełni się zgadzam - 1100D daje większe, wszechstronne możliwości na początek. Zaraz, zaraz.. bo chyba mówimy o lustrzance "na początek" prawda?
    Najważniejsze, że sam ze sobą się zgadzasz
    A w czym niby 1100D daje większe możliwości, niż 40D? Przypominam, że rozmawiamy o aparacie fotograficznym (lustrzanka to jednak przede wszystkim aparat), nie o kamerze.
    To, że jest plastikowy i miały, to duża wada, jeśli ktoś chce częściej trzymać taki aparat w dłoni. To, że ma dużo gorszy AF, mniej klatek na sekundę, gorsze parametry migawki, mniejszy i ciemniejszy wizjer, to wszystko ma wpływać na to, ze zrobi lepsze zdjęcia?
    Powtórzę jeszcze raz: 1100D to może być niezły sprzęt na początek, ale nie wmawiajmy ludziom, że Trabant jest lepszy od Toyoty!
    Ostatnio edytowane przez solti ; 16-11-2012 o 20:36
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Poznań

To że jest mały, lekki i plastikowy - bywa wadą lub zaletą w zależności od oczekiwań. Dla Ciebie jest to wadą, dla mnie - zaletą - w wielu sytuacjach wolę użyć 450tki niż 5dmk2 właśnie z tego powodu. A aparat który wybieram częściej i chętniej bywa w takich sytuacjach lepszy od tego którego nie wybrałem Ale ja piszę o sobie, daję rady oparte na swoim doświadczeniu. Naukę jazdy należy czasami zacząć od Trabanta by potem umieć docenić Toyotę.
    600D | X-M1

Uzależniony Awatar jac+

Pisząc o herezji nie chciałem nawiązywać do zagadnień teologicznych. Chciałem tylko w możliwie łagodny sposób ominąć bardzo niecenzuralne słowa, które mi przyszły do głowy po przeczytaniu Twoich wersów, które pozwoliłem sobie wcześniej zacytować .

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    To, ze jest plastikowy i mały, to duża wada
    @solti... Dla mnie, czy dla Ciebie to może być wada, czy dyskomfort. Jednak np. moja żonka wymieniła swego czasu 40D (odziedziczone po mnie) na Nikona D3100 akurat ze względu na to, że 40D był dla niej za ciężki i za wielki, a przewaga techniczna canona była jej kompletnie zbyteczna. Przekładając to na język motoryzacyjny: maybach jest wygodniejszy i lepszy, ale smarta łatwiej zaparkować .
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 16-11-2012 o 20:52
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Pewnej przewagi technicznej temu małemu aparacikowi nad 40D nie sposób odmówić. Wynika ona najzwyczajniej z tego że jest nowszy a ładnych parę lat (4 lata w fotografii cyfrowej to jest niemal epoka). Nowszy Digic, lepszy pomiar (z 7D), szerszy zakres ISO, więcej choćby tutaj: Side by Side Comparison: Digital Photography Review

A to co liczy się na końcu, czyli jakość uzyskanego obrazka... jesteście tacy pewni że 40D da lepszą? Bo ja myślę że to jest akurat dość dyskusyjne...
    600D | X-M1

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Pewnej przewagi technicznej temu małemu aparacikowi nad 40D nie sposób odmówić. Wynika ona najzwyczajniej z tego że jest nowszy a ładnych parę lat (4 lata w fotografii cyfrowej to jest niemal epoka). Nowszy Digic, lepszy pomiar (z 7D), szerszy zakres ISO, więcej choćby tutaj: Side by Side Comparison: Digital Photography Review

A to co liczy się na końcu, czyli jakość uzyskanego obrazka... jesteście tacy pewni że 40D da lepszą? Bo ja myślę że to jest akurat dość dyskusyjne...
    Sorry ale kompromitujesz się teraz...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Naukę jazdy należy czasami zacząć od Trabanta by potem umieć docenić Toyotę.
    I z tym się zgodzę! Jak trabanta rozbijesz, to nie będzie żal, lub nawet jeśli trochę będzie, to znacznie mniej Mogę się też zgodzić, że na początek, jeśli ktoś dopiero sprawdza, czy wciągnie się w fotografię, nie warto kupować zbyt drogiego sprzętu, bo szkoda wyrzucać pieniądze w błoto. Ale to by było na tyle zalet najniższej serii EOS'ów. A jeśli szukałbym dla siebie czegoś małego i poręcznego, to również byłoby coś innego.

Dalej nie będę się rozpisywał, bo nie mam w zwyczaju kopać leżącego

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    @solti... Dla mnie, czy dla Ciebie to może być wada, czy dyskomfort. Jednak np. moja żonka wymieniła swego czasu 40D (odziedziczone po mnie) na Nikona D3100 akurat ze względu na to, że 40D był dla niej za ciężki i za wielki, a przewaga techniczna canona była jej kompletnie zbyteczna. Przekładając to na język motoryzacyjny: maybach jest wygodniejszy i lepszy, ale smarta łatwiej zaparkować .
    jac+ nie sposób odmówić Ci pewnej racji, ale jeśli ktoś szuka małego body, to nawet wtedy można wybrać lepiej. Poza tym mogę zrozumieć twoja żonkę, bo - przekładając to na język motoryzacyjny - sam wolę jeździć autami segmentu B lub C, niż jakimiś landarami
    Ostatnio edytowane przez solti ; 16-11-2012 o 21:12
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    4 lata w fotografii cyfrowej to jest niemal epoka
    Hasło wymyślone przez marketingowców, żeby nakręcić lud do kolejnych zakupów. Tyle razy to czytałem w różnych miejscach, że PRAWIE uwierzyłem. Na całe szczęście - tylko PRAWIE.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Hasło wymyślone przez marketingowców, żeby nakręcić lud do kolejnych zakupów. Tyle razy to czytałem w różnych miejscach, że PRAWIE uwierzyłem. Na całe szczęście - tylko PRAWIE.
    Kto nie chce to tego postępu nie zobaczy. A wystarczy sobie porównać jakość obrazu na wyższych iso jaką dawały puchy entry-level 4 lata temu a jaką dają teraz (edit: dla wyrazistości najlepiej sprawdzić to u Nikona czy Sonego, albo w PENach). Takie rzeczy jak ergonomia, szybkość migawki, ilość klatek na sekundę czy układ AF nie mają wpływu na samą jakość obrazu za którą odpowiedzialna jest matryca i jej software. Próbuję tutaj nawiązać jakiś dialog by pomóc koledze wybrać odpowiedni sprzęt na początek ale za dużo tu oburzalstwa na każdym kroku... ludzie straszliwie nerwowi ostatnio

Jeśli kompromituję się stwierdzeniem że nowszy aparat jest nowszy od starszego, lub tym że osobie początkującej polecam łatwiejszy w użyciu nowy aparat entry-level zamiast paroletniej lustrzanki semi-pro, to ok. chciałbym się tak kompromitować codziennie Z moim zdaniem przecież możecie się nie zgadzać ale po co mnie za to od razu atakować?
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 16-11-2012 o 21:36
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Kto nie chce to tego postępu nie zobaczy. A wystarczy sobie porównać jakość obrazu na wyższych iso jaką dawały puchy entry-level 4 lata temu a jaką dają teraz
    Niestety 40D nie ma Studio shot comparison: Digital Photography Review
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów