Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Michał Cz.

Question Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Dzień dobry!

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przywitać )) a więc - Witam! ))

Nie będę owijał w bawełnę i od razu przejdę do rzeczy - otóż zamierzam kupić moje pierwsze "lustro", a wybór padł na 1100D. Tak, zgadza się, jest to aparat budżetowy, ale niestety nie mogę wydać więcej na kit niż do 1500PLN... Do tej pory "pstrykałem" Canonem S3 IS (od prawie 7 lat...) i byłem/jestem z niego bardzo zadowolony (czara goryczy się przechyliła jak poleciał 3 raz do naprawy... 2x błąd E40 a teraz notoryczne "zawiechy" i "restarty")

Zakres fotografii - zróżnicowany - od pejzaży/plenerów poprzez makro, fotografię sportową (sporty drużynowe, motocyklowe) a skończywszy na zdjęciach nocnych...

I tu pytanie do Was: Czy warto? Czy ten model przy standardowym "kicie" 18-55 da radę? Jak wygląda w niem sprawa AF przy zdjęciach w trybie sport (bez lampy). Jak wygląda odwzorowywanie kolorów (w porównaniu do S3) i jak jest z jego funkcjonalnością/niezawodnością?

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne odpowiedzi

Pozdrawiam,
    Michał.
    Cogito ergo sum!

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie Odp: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Aparat jak aparat, przy odrobinie umiejętności i dobrej optyce można nim zrobic super zdjęcia więc tutaj nie powinno być problemu.
    Gorzej z obiektywem, kit to padaka. Ciemny, wolny, mydli... skutecznie potrafi zepsuć zdjęcia
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: Canon 1100D na pierwsze "lustro" - czy warto, czy się opłaca, itp. ...

Sam musisz podjąć decyzję czy bierzesz nowy budżetowy sprzęt, czy używany z "wyższej półki". Mam na myśli używane 30/40d. Do tego dołączysz kita ze stabilizacją plus tele 55-250 i na początek masz uniwersalny zestaw. Jednak to trochę więcej niż możesz wydać, ale "zabawa" w fotografię naprawdę sporo kosztuje. Nie da się mieć "tanio i dobrze". Sam zaczynałem od przechodzonego 20d. Poza tym lepiej kupić raz a dobrze, niż co jakiś czas pozbywać się tego co się ma, gdyż wiąże się to z wymierną stratą finansową. A co do różnic pomiędzy tymi korpusami. Na pewno solidniejsze wykonanie, ergonomia, obsługa, funkcjonalność ( przynajmniej dla mnie ). Jakość obrazka? Przy amatorskich zastosowaniach i odbitkach 10-15 chyba taka sama. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Popieram przedmówcę (KUBAwo). Zamieniałem Panasonic FZ-50 na C 500D. Dopiero zmiana kita na Tamron 17-50 poprawiła sytuację. Nie mówię, że kit był zły do szpiku kości (porównują do poprzedniego aparatu i tak miałem wyższe użyteczne ISO, szybszy AF) Jednak... Po ostatnim wypadzie na zawody motocross marzy mi się jeszcze coś w stylu 70-200 - ehh te wydatki Na szczęście mogę jeszcze takie obiektywy pożyczać od znajomych.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Dzięki piękne za odpowiedzi

Odnośnie "używek" z wyższej półki to się trochę boję, bo zawsze jest ryzyko, że kupi się "wypstrykane" body i na dniach trzeba będzie grzebać przy naciągach lustra...
    Jeśli chodzi o standardowy kit zdaję sobie sprawę, że to "padaka", ale czy patrząc przez pryzmat przyszłości to -

Czy jest szansa rozbudować ten zestaw? Nie wiem, jakiś lepszy obiektyw (oczywiście z cenie nie przekraczającej body ), jakiś zestaw filtrów itp. docelowo może jakieś "tele" itd. Taki kit znalazłem w sieciowym sklepie z elektroniką za 1462,60PLN z (DCIII, 18-55 + torba + SD 4GB, + jakieś DVD )

Pozdrawiam,
    M.
    Cogito ergo sum!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Pozwolę sobie jeszcze wtrącic 0,03 PLN.
    Aparat ma gorszą ergonomię niż lustrzanki wyższej klasy, ale z używkami bywa różnie. Raz się trafi sprzęt OK, raz nie, czasem możesz kupić od kolegi - zawsze to pewniej. Sam musisz zdecydować, czy ryzykujesz, czy nie. Zwłaszcza że z ergonomią to jest tak, że gdy się przesiądzesz z kompaktu na 1100D, to będziesz raczej zadowolny. Braki się dostrzega, gdy się bierze w dłon model niższy/gorszy od używanego na codzień. Raczej dopiero po pewnym czasie zauwazysz, że ta czy inna funkcja/funkcjonalność jest schowana głebiej w menu.... i będziesz musiał się zastanowić, ile dla Ciebie jest warte wyciągniecie jej na korpus.
    Poszukiwacz 2006 pisze "Poza tym lepiej kupić raz a dobrze, niż co jakiś czas pozbywać się tego co się ma, gdyż wiąże się to z wymierną stratą finansową." Oczywiście, jeżeli po dwóch miesiącach bedziesz chciał zmienić sprzęt, to poniesiesz stratę. A jeżeli aparat będzie Ci słyżył przez 6 lat, a potem kupisz coś innego? Cóż, to, też można nazwać stratą, jeżeli nie zarabiasz na fotografowaniu, to każdy zakup nie jest inwestycją i w saldzie domowych wydatków figuruje pod "winien".

Kit-raczej mało trwały, jeżeli się intensywnie używa, ale może dac duzo radość i ma korzystny stosunek jakości do ceny. Jakość? To znów troche indywidualne. Zobacz na te zdjęcia: http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30159/ i zastanów się, czy wystarczy Ci, że będziesz robił/miał techniczną możliwość zrobienia takich obrazkow.

Cytat Zamieszczone przez Flotsam Zobacz posta
    (...) A jeżeli aparat będzie Ci słyżył przez 6 lat, a potem kupisz coś innego? Cóż, to, też można nazwać stratą, jeżeli nie zarabiasz na fotografowaniu, to każdy zakup nie jest inwestycją i w saldzie domowych wydatków figuruje pod "winien".
    Ujęte idealnie - Tak to będzie raczej zakup na parę ładnych lat, więc raczej nie planuję go odsprzedawać (zostanie "zajechany" jak obecny S3IS ) Poza tym wydatek zaksięgowany w kolumnie "winny" - popłakałem się ze śmiechu lepiej bym tego nie ujął ))

Cytat Zamieszczone przez Flotsam Zobacz posta
    Kit-raczej mało trwały, jeżeli się intensywnie używa, ale może dac duzo radość i ma korzystny stosunek jakości do ceny. Jakość? To znów troche indywidualne. Zobacz na te zdjęcia: http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30159/ i zastanów się, czy wystarczy Ci, że będziesz robił/miał techniczną możliwość zrobienia takich obrazkow.
    Przeglądnąłem te zdjęcia i na prawdę widzę różnicę - obecny S3 by trochę gorszym świetle strasznie się gubił. Odnośnie "rozwijania" tego zestawu to za miesiąc lub dwa planuję rozbudować ten zestaw o jakieś oko co "łapie" dużo więcej światła niż 18-55 lub może jakieś tele...

Cytat Zamieszczone przez tlustyx
    Co do samego KIT-a 18-55is to jeśli nie fotografowałeś lepszymi obiektywami, nie posmakowałeś czegoś z wyższej półki to będziesz na pewno zadowolony, to będzie jak przesiadka z malucha do mercedesa
    Już mi się podoba to porównanie

Dzięki piękne za odpowiedzi - teraz przynajmniej wszystko zaczyna mi się powoli klarować

A i jeszcze jedno pytanie mi przychodzi do głowy: Jak radzi sobie AF w tym modelu? Jaki jest czas reakcji AF w trybie ciągłym lub mieszanym w odniesieniu do S3IS? Dużo szybciej "łapie"? Jakie są wasze doświadczenia w tej działce? (zdjęcia choćby z meczu koszykówki )

P.S jak sprawuje się w niem tryb Macro? Wiem wiem, mam "rozjechany" wachlarz zainteresowań, ale cóż na to poradzić Bardzo lubię fotografię sportową i makro

P.S 2 Czy jest (a jak jest) to jak się sprawuje tryb "B" w tym Canonie? I czy trzeba "trzymać spust" czy jest np opcja ponownego wciśnięcia spustu (dajmy na to po np.: 5 minutach...) ?

Pozdrawiam,
    Michał Cz.
    Ostatnio edytowane przez Michał Cz. ; 16-11-2012 o 14:16
    Cogito ergo sum!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Michał Cz. Zobacz posta
    P.S jak sprawuje się w niem tryb Macro? Wiem wiem, mam "rozjechany" wachlarz zainteresowań, ale cóż na to poradzić Bardzo lubię fotografię sportową i makro
    To nie kompakt, tu makro zależy od podpiętego obiektywu. Każdy obiektyw w specyfikacji ma podaną minimalną odległość ostrzenia i maksymalną wielkość odwzorowania.

A i jeszcze jedno pytanie mi przychodzi do głowy: Jak radzi sobie AF w tym modelu? Jaki jest czas reakcji AF w trybie ciągłym lub mieszanym w odniesieniu do S3IS? Dużo szybciej "łapie"? Jakie są wasze doświadczenia w tej działce? (zdjęcia choćby z meczu koszykówki )
    Inaczej niż w kompakcie. Można włączyć AI Servo wtedy po wciśnięciu spustu do połowy aparat ustawia w trybie ciągłym ostrość w wybranym punkcie, jednak do w miarę sprawnego działania musi być szybki obiektyw USM.
    W trybie LV przy detekcji kontrastu, można powiedzieć, że w ogóle nie działa, a nawet nie wiem, czy jest taka możliwość.

P.S 2 Czy jest (a jak jest) to jak się sprawuje tryb "B" w tym Canonie? I czy trzeba "trzymać spust" czy jest np opcja ponownego wciśnięcia spustu (dajmy na to po np.: 5 minutach...) ?
    Do 30s lub B i trzeba trzymać wciśnięty.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 16-11-2012 o 14:58
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Poza tym wydatek zaksięgowany w kolumnie "winny"
    Nie winny tylko winien. Widać że kolega nie księgowy

A co do dylematu to ja kiedyś też miałem podobny i wybrałem nowy 1100D zamiast używanego. Jestem zadowolony. Choć jest to sprzęt który rozbudza apetyt (takie jest też chyba jego przesłanie marketingowe).
    Założenie z jakiego wyszedłem było takie że przy tego typu produktach których starzenie moralne postępuje dość szybko, dzisiejsza klasa niższa ma możliwości takie jak wczorajsza klasa średnia. Tak jak koledzy napisali w swoich propozycjach, jakość obrazka będzie porównywalna, wykonanie nieco gorsze (choć wg mnie całkiem przyzwoite, wg innych nieakceptowalne) i trochę gorsza funkcjonalność.
    Entry level pozwoli Ci określić swoje wymagania.
    Dziś mogę powiedzieć, że niektóre cechy które wydawały mi się istotne gdy rozglądałem się za sprzętem są dla mnie nieważne (np x kl/s) a inne których w ogóle nie rozpatrywałem przeszkadzają mi (brak punktowego pomiaru światła).

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

kup tamrona 17-50, w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz w takim zakresie...
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów