Strona 38 z 143 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

No i z kolejnym obserwacji mam następujące doświadczenia: 50 1.4 na 4,0 trafia niezłe bocznym czujnikiem, środkowym nie, i bocznym po drugiej stronie-na pół gwizdka. Tak właśnie serwis mi połatał sprzęt.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

no cóż, trzeba się nauczyć trochę inaczej przekadrowywać i będzie git... choć to tylko f/4
    Ludzie listy noszą...

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bucefal14 Zobacz posta
    no cóż, trzeba się nauczyć trochę inaczej przekadrowywać i będzie git... choć to tylko f/4

zaix - ciągle nie działa.
    habakuk - chwilowo się poddał.
    ripek - B.D.
    --------------------------------
    Podsumowując : Ciągle nie działa.

Początki nałogu

Czasami się bierze korpus do ręki cyka parę zdjęć i wie, że nie ma co dalej sprawdzać, testować...po prostu jest norma i można zaufać. A tu AF wszech czasów i mimo masy bajerów śledzenia, punktów- to nie to czego oczekiwałem za te pieniądze. Mam wrażenie, że brakuje mu dobrych fundamentów, precyzji. Ja wiem, że może jestem już nudny z tym nikonem w kółko i tak... wiem-masa ludzi w tamtym obozie ma problemy-ale osobiście co biorę korpus nikona od kogoś i podczepiam byle co od przodu-nie widzę problemu-czy to w dzień, czy w nocy czy pod żarowym czy w ostrym słońcu. A tu...13K+ optyka za wiele więcej i jakoś satysfakcji brak. Sprawdzanie z duszą na ramieniu, testy..chory klimat. Nie wiem, co ten serwis i jak u mnie połatał-niby jest lepiej, ale kto miał bezawaryjny AF to zrozumie, że nie na tym bajka polega. Pewnie co bym nowego do niego nie podczepił to już nie zadziała-takie mam wrażenia po testach 50 1.4, Szkoda, że nie mam drugiego korpusu, bo chętnie bym to sprawdził. Może też i wyjątkowo przyczepiłem się tego 50mm ale bardzo lubię i lubiłem ten kąt i ciężko mi z niego zrezygnować a widać nie mam wyjścia.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Pewnie co bym nowego do niego nie podczepił to już nie zadziała-takie mam wrażenia po testach 50 1.4, Szkoda, że nie mam drugiego korpusu, bo chętnie bym to sprawdził. Może też i wyjątkowo przyczepiłem się tego 50mm ale bardzo lubię i lubiłem ten kąt i ciężko mi z niego zrezygnować a widać nie mam wyjścia.
    Kup sigmę 50/1,4, pomyłki af zwalisz na szkło i będzie cacy

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Pokażę jutro kilka zdjęć z serii ok.15,obiektyw 50/1.4,oświetlenie żarowe.Zdjęcia robiłem przy przysłonie 3.2 jak też 1.4.Ostrzyłem zarówno bocznymi jak i środkowym z przekadrowaniem.Z całej serii nie ma żadnego ostrego zdjęcia.Wszystkie "front focus".Canon 5D MK III.Obiektyw wymieniłem już w sklepie na inny egzemplarz ale czuję że to nic nie da.
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Początki nałogu

@Jerzy

Widzisz a ja mam BF na 4 egzemplarzach czyli zapewne na korpusie, który ledwo co wrócił z regulacji...REFERENCYJNIE jednym słowem. (nie ma szans żeby 4 obiektywy miały taką wadę). A na jaką odległość ostrzyłeś?
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 18-10-2012 o 23:12

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Policzyłem zdjęcia,zrobiłem 32...Nie ma ani jednego ostrego,co prawda oświetlenie to tylko żarówka 100W ale chociaż jedno powinno wyjść ostre.Wiem, że Canon nie gwarantuje prawidłowego działania AF jeżeli w polu widzenia obiektywu znajdzie się silne źródło światła ale robiłem dużo zdjęć pod słońce i wszystko było OK.Przypuszczam więc że tutaj temperatura światła ma znaczenie chyba.Mam inny egzemplarz tego obiektywu,jutro porobię testy.Co jeszcze dziwniejsze to tylko z tym obiektywem mam kłopoty-50/1.4 EF.Dla porównania w świetle dziennym jest wszystko OK

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe1.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/dzienne.jpg
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Początki nałogu

niezłe jaja. Faktycznie FF u Ciebie jak nic. Ja ogólnie mam parę wniosków co do Canona i jego wrażliwości na wszystko. AF u mnie rzadziej trafia na czerwonych obiektach. W dobrym dziennym świetle próbowałem mierzyć na zielony bluszcz na przeciwległym domu-klapa, zawsze się mylił (bardzo dobre oświetlenie) wystarczyła najechać na krawędź z murem i łapie. Zieleń??? nie wiem natomiast poszczególne liście były tak oświetlone, że kontrast był spory, nie powinno być problemu. Jeżeli powierzchnia jest choćby lekko błyszcząca (nawet naklejka) będzie pudło. Jeżeli od czegoś odbija się światło będzie pudło. Co do Canona 50 1.4 to z zasadzie u mnie odnoszę wrażenie, że żarowe nie ma wpływu (sprawdzałem na domowym ringflashu) i nie widzę przesunięcia FF. I tak mam BF. Generalnie AF według mnie jest daleko za konkurencją bo wpływa na niego ma masę czynników. Co do 50 1.4 to nie mam pojęcia czy to szkło w ogóle da się ustawić bo głębia pływa w nim w zasadzie inaczej na każdym ustawieniu. Więc zasada-przymknij a będzie ostrzej się raczej nie sprawdza. Chyba, że powyżej 2 czy 3 metrów wtedy-faktycznie jest norma.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 19-10-2012 o 08:22

Strona 38 z 143 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów