Strona 37 z 143 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    W D80 robiłem jedno zdjęcie obiektu i było git, w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety))
    Dlatego canon daje gwarancję na 100k/150k dla xxd, 5d i reszty. A nikon? No właśnie. Statystycznie strzela 30% tego co canon w podobnych warunkach, więc musiałby dać gwarancję na 300k/450k

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Nie chcę siać zamętu ale tak, Canon tak ma.
    Wybacz ale czy używałeś 5dmk3 lub którejkolwiek z puszek z serii 1d/1ds? Bo tego typu stwierdzenia wydaja mi si w stosunku do tych puszek sporym nietaktem. Ja na 1dmk2 nie mam problemów z powtarzalnością AF a układ ten do nowych nie należy...

Ja wciąż czekam na rozwój sytuacji i relacje uczestników tego cyrku z serwisem :]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety).
    Na tym koniec offtopa
    Masz jakąś walniętą puszkę. Ja zrobiłem wiele tysięcy klatek 40D i nigdy nie musiałem niczego poprawiać - nawet z sigmiokiem kolegi nie było problemów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar roofman

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Masz jakąś walniętą puszkę. Ja zrobiłem wiele tysięcy klatek 40D i nigdy nie musiałem niczego poprawiać - nawet z sigmiokiem kolegi nie było problemów.
    Nie sądzę aby był uszkodzony, bo dokładnie w taki sam sposób pracują i inne puszki Canona do których miałem/mam dostęp.
    Strzelałeś tuż przed swoim 40D jakimś Nikonem? (dłużej niż miesiąc aby inne nawyki nabyć?)
    Obejmij całościowo moją wypowiedź a nie kontekst
    Teraz po 4 latach to się nauczyłem bardziej przykładać i kilka razy przeostrzać zanim wduszę spust do końca.
    Canon zmusza do poświęcenia większej uwagi. I jest tak jak pisałem: przyzwyczaiłem się już do tego i teraz jest to dla mnie normalne.
    Ale... tak jak pisałem to offtop więc nie ciągnijmy tego w tym wątku.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Wybacz ale czy używałeś 5dmk3 lub którejkolwiek z puszek z serii 1d/1ds?
    Nie, nawiązuję jedynie do wypowiedzi zaix-a i dzielę się własnymi wrażeniami z użytkowania puszek amatorskiej klasy.
    I do puszek tej klasy zamieszczam swoje przemyślenia.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Ja wciąż czekam na rozwój sytuacji i relacje uczestników tego cyrku z serwisem :]
    Mam podobnie. ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie sądzę aby był uszkodzony, bo dokładnie w taki sam sposób pracują i inne puszki Canona do których miałem/mam dostęp.
    Strzelałeś tuż przed swoim 40D jakimś Nikonem? (dłużej niż miesiąc aby inne nawyki nabyć?)
    Obejmij całościowo moją wypowiedź a nie kontekst
    Teraz po 4 latach to się nauczyłem bardziej przykładać i kilka razy przeostrzać zanim wduszę spust do końca.
    Canon zmusza do poświęcenia większej uwagi. I jest tak jak pisałem: przyzwyczaiłem się już do tego i teraz jest to dla mnie normalne.
    Ale... tak jak pisałem to offtop więc nie ciągnijmy tego w tym wątku.
    Ja przez pewien czas miałem Nikony.
    Co do reszty opowiadasz jakieś baśnie z mchu i paproci . Miałem wiele puszek Canona i jedne były lepsze inne gorsze pod względem AF ale zwyczajnie nie ma reguły o której piszesz. Z tego co piszesz masz coś ewidentnie zepsute. W 40D Af powinien działać bez żadnych "ale" - szczególnie na środkowym.
    Co do tematu to po prostu zdarzają się walnięte puszki i nie ma co tworzyć ogólnych teorii wyjaśniających wszystko.
    A postawa serwisu jest dla mnie najdelikatniej mówiąc dziwna. No ale może oni najzwyczajniej w świecie tego nie umieją naprawić i się wstydzą przyznać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

postawa serwisu jest dla mnie najdelikatniej mówiąc dziwna. No ale może oni najzwyczajniej w świecie tego nie umieją naprawić i się wstydzą przyznać .
    Ciekawe ile czasu potrzebują na naukę Zdążą przed końcem sezonu u habakuka :-)

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    nic dobrze nie działa, ale do konca sezonu wstrzymałem sie z wysylka, gdyby 5d2 padło, zostałbym na lodzie
    I stąd moje pytanie - habakuk, kiedy u Ciebie kończy się sezon :-)
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 18-10-2012 o 13:04

W D80 robiłem jedno zdjęcie obiektu i było git, w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety).
    Na tym koniec offtopa
    Tu jest jeszcze kwestia jakim obiektywem na jakiej przysłonie, ogniskowej bo np na f4, f5 można nie zauważyć tego co wyjdzie na f1.4-f1.8.
    Miałem m.in D80, a teraz mam 5D i w nikonie były sprawniejsze boczne punkty tak samo jak tylko środkowy w 5-tce. Boczne w Nikonie były szybsze, a w 5D środkowy jest bardzo dokładny. Ponadto mając z D80 szkło na śrubokręt np 85 f1.8 też czasami nie trafiało, a to dlatego że przy minimalnej zmianie kadru tym samym zmianie odległości od obiektu śrubokręt nie doostrza, a tym samym nie trafia zawsze jak trzeba.

Początki nałogu

Zaskoczę Cię-d80 się obecnie sprawdzałem ze starym śrubokrętem sigmy 70-300 4.5-5.6. Głębia ostrości na bliską odl. jest na prawdę maleńka-wszytko w punkt. Na większą odl. to samo. Testowane na SpyderLensCal. Sprawdzałem 4 szkła 50mm 1.4 Canona na 5d3 i każde miało dokładnie tą samą tendecję do BF na mniejszych odległościach, jak przymykam do 4.0 to w zasadzie dostaję obraz bardziej mydlany niż na 1.4 bo tak leci do tyłu. Pytanie szkło czy korpus? Szkła mają wszystkie tą samą tendencję więc wykluczam, a korpusu innego nie mam jak sprawdzić.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu Awatar roofman

Co do reszty opowiadasz jakieś baśnie z mchu i paproci . Miałem wiele puszek Canona i jedne były lepsze inne gorsze pod względem AF ale zwyczajnie nie ma reguły o której piszesz. Z tego co piszesz masz coś ewidentnie zepsute. W 40D Af powinien działać bez żadnych "ale" - szczególnie na środkowym.
    Ta... i popsute są wszystkie Canony które macałem
    Mnie się po prostu wydaje że mamy inne preferencje/przyzwyczajenia co do focenia (a o tym się nie dyskutuje), część osób zauważa te niuanse miedzy firmami, dla innych nie ma różnic. Podkreślam, że teraz to już mi to zwisa i powiewa... przyzwyczaiłem się i jest dobrze.
    Gdzieś w zasobach tego forum są nawet moje zapiski z równoległych testów puszek z podpiętymi 50/1.8 i jako obiektem biegnącym psem. (Oraz pierwsze rozczarowania po zmianie... które z czasem po prostu przeszły )
    Możemy już nie śmiecić? (chyba że amputujesz część rzeczy, bo to nie jest istotą głównego tematu).
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 18-10-2012 o 14:11

Strona 37 z 143 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów