widzę, że nareszcie dotarłem do forum na którym są wartościowe informacje![]()
widzę, że nareszcie dotarłem do forum na którym są wartościowe informacje![]()
Zapraszam na
http://jjarcz.blogspot.com/
a ja na pierwszy ślub poszedłem z 350D + C 24-70 + 480EX i generalnie wystarczało ale to były czasy kiedy człowiek nie zarabiał kasy a zbierał doświadczenie![]()
(ale na sali weselnej twardo statyw rozstawilem i robilem zdjecia na zoomie siedzacym gosciom na zastanym swietle - oczywiscie pozniej same ochy i achy)![]()
![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 16-07-2012 o 12:35
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
@liquidsound powinieneś w trybie natychmiastowym nabyć 50mm i sprzedać 35L (najlepiej mi)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ej, a czemu w takiej ciszy rozmawiamy o sprzecie do foto slubnego?
prosze bardzo, troche slubnego folkloru:
http://www.youtube.com/watch?v=Ueq-m...eature=related
no, a teraz - a jak juz jest klimat - to mam pytanie, co wybrac? Canon 5DII czy Nikon D700 ?![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Co prawda strideer nie napisał ile lat temu to było, jednak pragnę zauważyć, że były takie lata gdzie 10D + elka + jasna stałka (nawet nie L) TO BYŁ MEGA HIT SPRZĘT. Jak ja robiłem te 5lat temu to 30D był szczytem marzeń. O czymś takim jak 5D i FF nie słyszałem, a najlepszym aparatem z jakim miałem styczność był 1D(classic mkI) i to było wtedy cudo technologii (dla mnie). A jego właściciel, który był moim absolutnym autorytetem bardzo marzył o kupnie mkII N. Ja byłem wtedy 17-18letnim gnojkiem i poziom 1D to była astronomia.
Zdjęć, które wtedy zrobiłem teraz bym się wstydził. Wtedy nie musiałem bo na tamte lata były ok. (w końcu zatrudniał mnie profesjonalista jako drugiego foto, nie dlatego, że byłem ładny) i klienci mu za to płacili.
Ale według mnie Czacha jednak przesadza. Na obecnym poziomie technologii oraz JEŻELI KTOŚ "MA OKO" to da radę z aparatem pokroju 550D (40D) + jakiś tamron czy sigma w zakresie 17-50(70) ze światłem maks 4 + jakaś stałka 50-85-100mm i lampa minimum 430EX. Mieścimy się w 10% (przy używkach) tych 50tys. A jeżeli ktoś ma wiedzę, wie co robi i ma oko, talent - jak zwał tak zwał to IMHO zrobi to na akceptowalnym poziomie aby zawołać jakiekolwiek pieniądze i w ciągu 2-4lat rozwinąć się na tyle aby dobić to sprzętu za ~30-50k brać normalne, średnie stawki, robić to uczciwie (ZUS, podatek) i na poziomie iż nie musiałby się wstydzić nawet na tym forum
P.S. Ja mniej więcej taką drogę przeszedłem i uważam, że można. Ale trzeba chcieć i coś umieć na początku oraz na pewno być ogarniętym i nie stać cały czas w miejscu.
A no i wypada zacząć wcześnie - bo jak bym miał "w międzyczasie" rodzinę na wyżywieniu to jestem w 90% pewien, że bym tego nie pisał![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
To było w 2005 roku - w tamtym czasie już chyba był 20D, ale dla mnie to był aparat mimo wszystko o pół gorszej klasy - z racji braku dodatkowych przycisków pod kciukiem. Z 10D korzystałem później jeszcze aż do nadejścia 40D i jeszcze kawałek dalej, z powodzeniem fotografując na koncertach szkłem 70-200/4 bez stabilizacji (wtedy nie było jeszcze wersji IS). Dlatego czasem się po cichu śmieję ze wstawek, że bez gładkiego 6400 ISO i szkła f/1,4 to się nie da. :-)