Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 121

Wątek: Komplet szkieł "podróżnych" pod FF ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Zależy co mam focić w pomieszczeniu i jakiej jest wielkości.
    np takie

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez becek.pl Zobacz posta
    np takie
    Szczerze, nie przekonują mnie takie foty. Za duże przerysowania perspektywy, wolałbym zdecydowanie dwa-trzy osobne zdjęcia z szerokim planem i detalami, przynajmniej byłoby cokolwiek widać, a uniknęlibyśmy zawalonych ścian i jajek w ramach dekoracji :-D
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

co komu potrzebne...
    robione na 11mm ale oczywiście tez można w trzech ujęciach
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 08-07-2012 o 16:54

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez becek.pl Zobacz posta
    co komu potrzebne...
    robione na 11mm ale oczywiście tez można w trzech ujęciach
    IMO lepsze od trzech ujęć byłoby jedno z obiektywu TS-E

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    IMO lepsze od trzech ujęć byłoby jedno z obiektywu TS-E
    Pragnąłbym jedynie nadmienić, że TS-E zmieni tylko sposób obrazowania, natomiast nie naprawi perspektywy, która na ostatnim pokazanym przykładzie jest wybitnie zwalona.

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Pragnąłbym jedynie nadmienić, że TS-E zmieni tylko sposób obrazowania, natomiast nie naprawi perspektywy, która na ostatnim pokazanym przykładzie jest wybitnie zwalona.
    Jesteś pewien?
    Tilt chyba wlasnie koryguje perspektywę.
    pozdrawiam

Przemek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_k Zobacz posta
    Jesteś pewien?
    Z tą korekcją perspektywy jest w sumie podobne uogólnienie jak z małą głębią wśród teleobiektywów, czy rozciąganiem perspektywy przez obiektywy szerokokątne.

TS-E pozwala korygować brzydkie efekty jakie daje perspektywa z dwoma punktami zbiegu (tzw. żaba czy ptak). horyzont zostaje tam gdzie był, to samo skala (znowu, generalizując).
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    Wg mnie fajny, lekki, uniwersalny i tani zestaw to 17-40/4 i 70-200/4. Zwłaszcza do landszaftów, kiedy sporo ich robiłem. Teraz jeżdzę tylko z 35L i 135L - nie jest uniwersalny ale mi nigdy nie brakowało - moze jestem leniwy a moze 16-600 to wszystko.
    Pozdrawiam.
    pytanie czy 16-35 jest duzo lepszy od 17-40??
    czy światlosila to wszystko co sie liczy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Z tą korekcją perspektywy jest w sumie podobne uogólnienie jak z małą głębią wśród teleobiektywów, czy rozciąganiem perspektywy przez obiektywy szerokokątne.

TS-E pozwala korygować brzydkie efekty jakie daje perspektywa z dwoma punktami zbiegu (tzw. żaba czy ptak). horyzont zostaje tam gdzie był, to samo skala (znowu, generalizując).
    no horyzont zostanie, ale walące sie sciany trochę postawisz do pionu,
    to lepsze niż 2KC
    Ostatnio edytowane przez przemo_k ; 09-07-2012 o 00:24 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam

Przemek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_k Zobacz posta
    Jesteś pewien?
    Jestem pewien. Perspektywa zależy wyłącznie od punktu, w którym obserwator znajduje się względem obserwowanego obiektu. Żadne pokrętła na obiektywie nie mają na perspektywe najmniejszego wpływu.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 09-07-2012 o 00:29

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jestem pewien. Perspektywa zależy wyłącznie od punktu, w którym obserwator znajduje się względem obserwowanego obiektu. Żadne pokrętła na obiektywie nie mają na perspektywe najmniejszego wpływu.
    Historycznie perspektywa jest to sposób przedstawienia trzeciego wymiaru (głębi) na dwuwymiarowej płaszczyźnie, sposób stwarzania wzrokowego wrażenia trójwymiarowości oglądanej sceny.
    Pierwsi zmagali się z tym malarze, w fotografii dzieli się na linearną, powietrzną, kulisową, malejąca skala i wybiórcza ostrość.

Stojąc w jednym miejscu, zmieniając ogniskową uzyskujemy różne wrażenia głebi.
    http://www.dfv.pl/gallery/members/ja...itemId=3407277
    Na zdjęciu przy 14mm alejka sprawia wrażenie znacznie dłuższej niż przy 105mm prawda ?

jp
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Jestem na etapie kompletowania szkieł do 5d mkI. W zasadzie chciałbym zapełnić ogniskowe od 24-28 do 200. Wiem, wiem przedział niemały .

Z obiektów wartych uwagi posiadam: C50/1.4 i Zenitara 16/2.8

Jestem fotoamatorem ze sporymi ambicjami i ze względu na fakt, że nie zajmuje się zawodowo fotografią nie chciałbym ładować w sprzęt nie wiem jak dużej kasy. Druga sprawa, dobrze żeby zestaw był dość mobilny, tzn będzie ze mną podróżował, wiec obiektywy po 1,5-2 kilo raczej nie wchodzą w grę.

Od kilkunastu dni intensywnie czytam forum, opinie, testy oglądam sample i z dnia na dzień mam coraz większy mętlik.

Na początku poszukiwań byłem napalony na C24/1.4L lub C24-70/2,8L i C70-200/2.8L. Jednak taki zestaw przerasta mnie finansowo i gabarytowo.

Obecnie jestem najbliżej zakupu C28/1.8 i Tamrona 70-200/2.8. Myślę, że te dwa budżetowe szkła spełniają moje wymagania.

Proszę o informacje czy ewentualnie jeszcze jakieś szkła warto brać pod uwagę ?
    Nie bardzo rozumiem walkę o światło w zestawie podróżnym, zamrażanie ruchu w słabym oświetleniu na ogół nie zdaża się
    Ja dorobiłem się 14/2.8, 24-105/4 IS oraz 70-200/4 IS.
    Zależy ma na szczególach więc staram się "pilnować" przesłony 6 - 8, korzystam często z dobodziejstwa stabilizacji.
    No i targam statyw do zdjęć nocnych.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-07-2012 o 02:48 Powód: Automerged Doublepost

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów