Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: Komplet szkieł "podróżnych" pod FF ?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Wg mnie fajny, lekki, uniwersalny i tani zestaw to 17-40/4 i 70-200/4. Zwłaszcza do landszaftów, kiedy sporo ich robiłem. Teraz jeżdzę tylko z 35L i 135L - nie jest uniwersalny ale mi nigdy nie brakowało - moze jestem leniwy a moze 16-600 to wszystko.
    Pozdrawiam.
    Piątka, eLki, portfolio w toku.

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    Wg mnie fajny, lekki, uniwersalny i tani zestaw to 17-40/4 i 70-200/4. Zwłaszcza do landszaftów, kiedy sporo ich robiłem. Teraz jeżdzę tylko z 35L i 135L - nie jest uniwersalny ale mi nigdy nie brakowało - moze jestem leniwy a moze 16-600 to wszystko.
    Pozdrawiam.
    pytanie czy 16-35 jest duzo lepszy od 17-40??
    czy światlosila to wszystko co sie liczy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Z tą korekcją perspektywy jest w sumie podobne uogólnienie jak z małą głębią wśród teleobiektywów, czy rozciąganiem perspektywy przez obiektywy szerokokątne.

TS-E pozwala korygować brzydkie efekty jakie daje perspektywa z dwoma punktami zbiegu (tzw. żaba czy ptak). horyzont zostaje tam gdzie był, to samo skala (znowu, generalizując).
    no horyzont zostanie, ale walące sie sciany trochę postawisz do pionu,
    to lepsze niż 2KC
    Ostatnio edytowane przez przemo_k ; 09-07-2012 o 00:24 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam

Przemek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_k Zobacz posta
    pytanie czy 16-35 jest duzo lepszy od 17-40??
    czy światlosila to wszystko co sie liczy?
    optycznie różnica jest niewielka, jasność również, różnicę można zniwelować lekko podbijając ISO a cena dwa razy większa i różnica w wielkości filtra z np. 24-105. Różnicę w cenie lepiej dopłacić do 24L 1,4 (to jest jasny obiektyw, 2,8 niby jasny a i tak ciemny) - i to jest mój plan :-)
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

streeder

Chodziło mi tylko o wyjaśnienie że jest cos takiego jak perspektywa np. teleobiektywu, spłaszczanie perspektywy teleobiektywu itd.
    Wiem, "spór" jest długi i przewija sie w wielu ksiązkach, artykułach, .... czy ogniskowa jest czy też nie jest elementem tworzącym różne perspektywy,
    czy jest coś takiego jak np. perspektywa powietrzna itp

jp

Uprawnienia umieszczania postów