Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Pierwsze testy już są: http://www.lensrentals.com/blog/2012...d-they-do-that
Zapowiadają się naprawdę smakowite optycznie obiektywy o, niestety, kontrowersyjnych nieco cenach.
te obiektywy jak na stałki z takim światłem w tej cenie nie są warte uwagi, nie wiem po co w takim obiektywie do 28 mm stabilizacja, która kosztuje połowe tego obiektywu a po drugie optycznie to wypada gorzej niz canon 28 f/1.8 usm przymknięty do 2.8 tak jak podałeś w tym linku, który kosztuje 1800 zł niecałe, więc po co przepłacać za stabilizacje. U nas będą po ponad 3 tyś zł te obiektywy na cyfrowe.pl już jest jeden jak i drugi tylko jeszcze nie dostępne ale u nich są ceny wyższe niż w innych sklepach. Canon powinien odnowić konstrukcje starszych obiektywów, które są ponad 10 lat na rynku i ze światłem 1.8 bo to w końcu stałka a nie zoom, więc powinna być jasna mogli chociaż dać przysłone 2.0. Stabilizacją ruchu się nie zatrzyma bo światło jest najważniejsze.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 30-06-2012 o 01:01
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
A dla mnie właśnie dobry kompromis dla takich ogniskowych to ostre f/2,8 i kompaktowe rozmiary. Pamiętam w dawnych czasach jak zazdrościłem kuzynowi Nikona F4 z maluśkim obiektywem 28mm f/2,8. Teraz mam szansę na podobny zestaw z 5D i tą nową 28-ką. Każdemu według potrzeb, na szczęście.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Korzyść pewnie będzie po podpięciu do nowych korpusów z nowymi algorytmami ostrzenia przy filmowaniu. No ale to wiadomo że przy fotografii średnie pocieszenie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner