Goomis, dlaczego twierdzisz, że 24 TS-E to nie jest allrounder? jak to dokładnie tak używam. Jego ostrość powala i nie chcę żadnej innej 24-ki, bo ten bije wszystkie na łeb. Gdyby nie światło to 24/1.4 możnaby sobie ws....
Goomis, dlaczego twierdzisz, że 24 TS-E to nie jest allrounder? jak to dokładnie tak używam. Jego ostrość powala i nie chcę żadnej innej 24-ki, bo ten bije wszystkie na łeb. Gdyby nie światło to 24/1.4 możnaby sobie ws....
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Tak, ja w maju nawet robiłem znajomym na ślubie tańce przy użyciu TS-E. Niemniej ten obiektyw to ciągle wielka kobyła - rozmiarami przypomina pierwszą wersję 24-70mm, ustawioną na najdłuższą ogniskową (czyli "złożoną"). Z kolei mały 28mm to taki przyjemny klasyczny obiektyw do fotoreportażu, streeta, portretu środowiskowego. W narożnikach obraz jest mniej rozciągnięty, niż w 24mm, jasność jest dla mnie wystarczająca (bo jak TS-E 24mm daję radę robić zdjęcia na eventach, to tym tym bardziej), ostrość wygląda że będzie wspaniała. No i najważniejsze, że po przykręceniu do 5D taki zestaw zmieści się w TTP Skin Body Bag. Jak dla mnie - ideał (poza ceną oczywiście).
Swoją drogą liczę na to, że Canon pójdzie za ciosem i wypuści obiektywy w rodzaju 35/2, 50/2 i 85/2 - wszystkie z pełnym USM i stabilizacją. To byłaby wspaniała oferta dla takich ludków jak ja - którzy przeszli już przez etap 1,4 i teraz chcą mieć dość jasne, małe i ostre szkiełka stałoogniskowe :-)
Po wyjściu naleśnika 40/2.8 nie liczyłbym zbytnio na 35 i 50 mmStabilizowana 85/1.8 lub 2.0? Why not? Myślę, że sporo ludków by kupiła takową (nawet 2.8). Wystarczy zarządać od canona czegoś takiego i oni to zrobią?
![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ale ja nadal nie rozumiem potrzeby posiadania tego szkła w fotografii? Nie jest dużo mniejsze od 28/1.8 ale za to 1 i 1/3EV ciemniejsze. Nie jest wcale ostrzejsze niż 28/1.8 przymknięte do 2.8 (wg. słów z testu na lensrentals)
Pozostaje jedynie IS. Ale po co w takiej ogniskowej? na FF 1/30 teoretycznie do utrzymania. Jak ktoś nie ma parkinsona i potrafi dobrze trzymać aparat to bez ISa utrzyma i 1/4, 1/10 spokojnie. Więc po co? To szkło wg. mnie ma sens dla filmowców, ale nie dla fotografów, tym bardziej za taką cenę (ze 3,5k w PL - no come on!)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Eee, tyle to na pewno nie będzie kosztować :-)
o tym to ja już we wcześniejszych postach pisałem co goomis teraz pisze. I zgadzam się z tym w 100% bo nie są warte tej ceny. Cena w PL za te szkła to około 3100 zł. Są na cyfrowe.pl oba szkła tylko niedostępne a już powinny być bo w czerwcu miały być w sprzedaży.Ale wiadomo wszystko się opóźnia tak jak i szkło canon 24-70 f/2.8 ii l usm, które również miało być w czerwcu
Faktycznie z tymi nowościami Canona to jakaś wirtualna rzeczywistość. Niby są a ich nie ma tak jak z nową 1.