Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pomoc przy zakupie body.

Mieszany widok

Domyślnie

Myśle że nie muszę odpowiadać na to pytanie. Zapewniam że nie chodzi mi o to, że lustrzanka jest trendy i będę super wyglądał na mieście jak ją będę miał. Nie mam też nadmiaru pieniędzy których chce się pozbyć. NIe będe robił sweet foci na fejsa. Chce zająć się fotografią na wyższym poziomie niż dotychczas. Obecny aparat stawia mi ograniczenia, których nie da się usunąć. Nie próbujmy udowadniać, że pewnie nie mam pojęcia o fotografi a chce tylko wpisać się w trend Pewnie faktycznie moje pojęcie jest nikłe ale z dnia na dzień je uzupełniam i rozbudowuje. Skupmy się na pytaniu postawionym w pierwszym moim poście.

Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zdjęciofil Zobacz posta
    ...Zastanawiam się czy jest sens wydawać kase na 450d czy 550d czy na początek nie wystarczył by np. 350d lub 400d? A może 40d?...
    Ta opcja z 40D jest IMHO najbardziej rozsądna w świetle
    wszelkich przedstawionych przez Ciebie argumentów.

...Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza...
    Nieprawda. Poza tym, rzecz gustu IMHO.

Ja tam bardzo lubię zoomy za ich uniwersalność/funkcjonalność,
    natomiast jakoś do stałek nie mogę się przekonać

Jak na razie, to Peleng 8mm jest jedyną stałką jaka przypadła mi do gustu

A druga, która "chodzi mi po głowie", to Sigma 30mm f/1.4.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 29-06-2012 o 20:07
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł
    Tamron 17-50mm f/2.8 bez stabilizacji, używkę pewnie da się wyrwać za jakieś niskie pieniądze.

Co do 30mm - tylko Sigma 30mm f/1.4, używki są za ~1500 zł. Świetne kolory, świetna plastyka.
    Ostatnio edytowane przez panmateusz ; 29-06-2012 o 20:21
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Co do 30mm - tylko Sigma 30mm f/1.8...
    Hmmm... Sigma 30mm f/1.4 zapewne miałeś na myśli

Pozdrówka
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Hmmm... Sigma 30mm f/1.4 zapewne miałeś na myśli

Pozdrówka
    Tak, oczywiście, takie skutki pisania na szybko bez sprawdzania co człowiek głupiego naskrobał
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Myśle że nie muszę odpowiadać na to pytanie. Zapewniam że nie chodzi mi o to, że lustrzanka jest trendy i będę super wyglądał na mieście jak ją będę miał. Nie mam też nadmiaru pieniędzy których chce się pozbyć. NIe będe robił sweet foci na fejsa.
    Nieco wymyślasz, nie sądzisz? Lepiej zapytać zanim ktoś umoczy. Jak doprecyzujesz jeszcze dokładniej, to lepiej będzie ci dobrać korpus do potrzeb. Nikt nie podał żadnej z przyczyn, które wymieniłeś. No i z drugiej strony patrząc na to w jaki sposób jesteś w stanie opisywać swoje zażenowanie i zazdrość odnośnie innych, można wysnuć wniosek, że sam nie znasz powodów zmiany.

W przypadku ludzi robiących sobie zdjęcia lustrzankami jedno mi bardzo przypada do gustu. Takim ludziom się pomysły nie kończą, bo po tych setnych sweet fociach znają i swoją osobę i to co będą w stanie wyprodukować. Pomijając, że nie każda sweet focia, to retusz + plastik

Chce zająć się fotografią na wyższym poziomie niż dotychczas
    Coś konkretniej?

Nie próbujmy udowadniać, że pewnie nie mam pojęcia o fotografi a chce tylko wpisać się w trend
    Puki, co jesteś jedyną osobą, która o tym wspomina

Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza.
    Ciekawi mnie, skąd się takie bzdury biorą? Stałki, to konkretny rodzaj obiektywu służący w opcjach:

Kilka stałek + zoom uzupełniający albo kilka zoomów + stałka uzupełniająca. W większości przypadków tak właśnie jest. Jeśli już coś fajnego, to:

Tamron 17-50/2.8 (masz jasno)
    Canon 18-55 IS (masz stabilizację, kit)
    Canon 18-135 IS (masz stabilizację, kit oraz zakres)

Nie dam za obiektyw 4999zł
    Kiedyś będziesz musiał
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uprawnienia umieszczania postów