Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pomoc przy zakupie body.

Domyślnie Pomoc przy zakupie body.

Witam. Na samym początku się przywitam. Witajcie.

Im więcej czytam tym głupszy jestem. Chciałbym zakupić body do 1200zł.
    Przeznaczenie:
    - miało by współpracować z czymś takim: Soligor 100-400 mm f 1:4,5-6,7
    tu link do obiektywu http://www.optyczne.pl/519-Vivitar_S...obiektywu.html

Wiem ze obiektyw nie jest specjalnie wypasiony ale dostałem go "w spadku".
    Chciałbym robić zdjęcia różnym zwierzakom oraz samolotom na lotnisku.
    Jestem początkującym fanem fotografii. Zastanawiam się czy jest sens wydawać kase na 450d czy 550d czy na początek nie wystarczył by np. 350d lub 400d? A może 40d? Dodatkowo chciałbym z czsem dokupić jakiś fajny zoom na spacery po mieście. Rozumiem że szkło jest ciemne i dlatego chciałbym dobrac body które nie będzie szumiec jakoś masakrycznie z tym obiektywem. Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem, więc prosze nie pisac opini żeby je lepiej do kosza wrzucił. Jestem początkujący więc nie chce inwestować w teleobiektyw canona za 5000zł bo na to przyjdzie czas jak już osiagnę jakiś poziom umiejętności. Potrzebuje porządnego body dla amatora z aspiracjami Liczba pixeli nie robi na mnie wrażenia nie musi ich być 12 czy 14. Ważne żeby była dobra odwzorowanie kolorów i możliwie niskie szumy.
    Naprawde przeczytałem sporo postów i coraz mniej wiem. Chciałbym zebrac konkretne odpowiedzi w jednym wątku. Jeśli ktoś uważa, że zaśmiecam forum proszę o informację najwyżej zamknę temat lub niech sam to zrobi.

Dziękuje za wszelkie przejawy człowieczeństwa i chęci pomocy.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zdjęciofil Zobacz posta
    Rozumiem że szkło jest ciemne i dlatego chciałbym dobrac body które nie będzie szumiec jakoś masakrycznie z tym obiektywem.
    Chciałbym zakupić body do 1200zł.
    Cudów nie ma. Najtaniej, to 1000D, ale jego plastik-fantastik cię nie urzeknie. 20D bądź 30D, ale używalne iso, to też nie za wysoko. Natomiast 40D, to wydatek powyżej 1600 złotych.

Chciałbym robić zdjęcia różnym zwierzakom oraz samolotom na lotnisku.
    Jeśli masz zamiar fotografować bardzo szybkie sceny, to soligor, ani starsze aparaty (poniżej 500D) się do tego nie nadadzą.

Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem, więc prosze nie pisac opini żeby je lepiej do kosza wrzucił.
    Robić zdjęcia, to potrafi każdy głupi. Nawet małpy potrafią*, ale wykonać TAKIE zdjęcia, to już naprawdę trzeba się znać. To nie będzie przypominało jazdy na rowerze. To będzie bardzo długi proces uczenia się, podglądania i kolejnego wczytywania się w podręcznik. Pomijam już fakt, że ten obiektyw do mistrzów szybkości się nie zalicza...

Dziękuje za wszelkie przejawy człowieczeństwa i chęci pomocy.
    W sumie jak ktoś po tobie "pojedzie" to też będzie objaw społeczeństwa

Najlepiej z mojej strony poszukać używanego 20-30D bądź 500D. Następnie pozbyć się za te grosze tego szkła, dozbierać i zakupić 55-250IS. Może i będzie krócej, ale jakościowo będzie o niebo lepiej.

Jakiś czas temu fotografowałem ptaki, samoloty i nieco sarenek używając 500/8 samyanga, fakt Manualnie, ale na 300D dawał radę
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 28-06-2012 o 00:26
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Szkło mam jakie mam i chciałbym nim troszke zdjec zrobic. Myśle, że na poczatek nie jest aż takie złe. Zdjecia nim wykonane które widziałem były naprawdę ładne. Problem mam tylko z doborem puszki. Zastanawiam sie czy inwestowac cała kase w body czy kupic cos starszego? Wiem że liczba pixeli to nie wszystko.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W tym budżecie brałbym 30D albo polował na tańsze 40D, z naciskiem na ten drugi (LV w manualnym ostrzeniu może się przydać).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

450 d wystarczy jak nadto a jak się zapal skończy to puścisz na allegro

Domyślnie

Zapał jest od dawna. Kilka lat temu Miałem sony alfa 200 niestety został skradziony. Teraz mam kompakta i robie dużo zdjęć niestety ograniczenia jakie stawia taki typ aparatu sa irytujące.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Zapał jest od dawna. Kilka lat temu Miałem sony alfa 200 niestety został skradziony. Teraz mam kompakta i robie dużo zdjęć niestety ograniczenia jakie stawia taki typ aparatu sa irytujące.
    Te ograniczenia, to?

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Myśle że nie muszę odpowiadać na to pytanie. Zapewniam że nie chodzi mi o to, że lustrzanka jest trendy i będę super wyglądał na mieście jak ją będę miał. Nie mam też nadmiaru pieniędzy których chce się pozbyć. NIe będe robił sweet foci na fejsa. Chce zająć się fotografią na wyższym poziomie niż dotychczas. Obecny aparat stawia mi ograniczenia, których nie da się usunąć. Nie próbujmy udowadniać, że pewnie nie mam pojęcia o fotografi a chce tylko wpisać się w trend Pewnie faktycznie moje pojęcie jest nikłe ale z dnia na dzień je uzupełniam i rozbudowuje. Skupmy się na pytaniu postawionym w pierwszym moim poście.

Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

...Zastanawiam się czy jest sens wydawać kase na 450d czy 550d czy na początek nie wystarczył by np. 350d lub 400d? A może 40d?...
    Ta opcja z 40D jest IMHO najbardziej rozsądna w świetle
    wszelkich przedstawionych przez Ciebie argumentów.

...Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza...
    Nieprawda. Poza tym, rzecz gustu IMHO.

Ja tam bardzo lubię zoomy za ich uniwersalność/funkcjonalność,
    natomiast jakoś do stałek nie mogę się przekonać

Jak na razie, to Peleng 8mm jest jedyną stałką jaka przypadła mi do gustu

A druga, która "chodzi mi po głowie", to Sigma 30mm f/1.4.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 29-06-2012 o 20:07
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Dodatkowo mam pytanie jaki kupić pierwszy obiektyw do zdjęć mieszanych. Chodzi mi o wyjście na miasto i trzoszkę budynków troszkę ludzi. Ponoć ogniskowa 50mm najbliżej odpowiada ludzkiemu oku. Dowiedziałem się iż lepiej na początek kupić stałkę do nauki gdyż zoom rozprasza. Myślałem nad zakupem obiektywu 30mm lub 35mm. Mnożnik 1.6 więc daje nam to około 50mm. Czy sa jakieś godne polecenia obiektywy za przystępna cene?? Nie dam za obiektyw 4999zł
    Tamron 17-50mm f/2.8 bez stabilizacji, używkę pewnie da się wyrwać za jakieś niskie pieniądze.

Co do 30mm - tylko Sigma 30mm f/1.4, używki są za ~1500 zł. Świetne kolory, świetna plastyka.
    Ostatnio edytowane przez panmateusz ; 29-06-2012 o 20:21
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów