Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Makrofotografia i co do tego ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hensu Zobacz posta
    Wejdź sobie tutaj
    http://www.makropasja.pl/
    lektura na kilka dni
    Nie widziałam wcześniej tego forum. Dzięki za linka.
    50D T17-50/2.8VC C28/1.8 C50/1.4 C85/1.8 C100/2.8 580EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Spróbuj też do podpiętej 85ki przyłożyć jedną z innych stalek. Gwint do gwintu, przysłona otwarta i odległość na nieskończoność. Sterowanie /odległość i przysłona/ odbywa się w 85ce Możesz je połączyć taśmą klejącą. Jak Ci podpasuje, to dokupisz pierścienie odwrotnego mocowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaqkaba Zobacz posta
    ... Można ostrzyć na f2 i domykać przed zrobieniem zdjęcia.
    Tylko i wyłącznie mając statyw i sanki do makro. A to wcale tanim rozwiązaniem nie jest.

... zmiana skali odwzorowania tylko po rozkręceniu zestawu pierścieni i największa wada: zdjęcia w skali odwzorowania 1:1 wymagają niemal przytknięcia obiektywu do fotografowanego obiektu.
    1. Pisałem na pierwszej stronie tematu o mieszku. Nic nie "rozkręcasz" tylko "pokręcasz". :-D
    2. Wszystko zależy od obiektywu. I "niemal" jest pojęciem względnym. Taki Vivitar 55/f2.8 Macro ma skalę 1:1 przy minimalnej odległości 5cm.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 18-06-2012 o 16:13

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierścienie pośrednie + obiektyw M42. (pierścienie M42 lub EF - bez przeniesienia styków to jakieś 20-40 pln, Heliosa można kupić za góra 50 PLN do tego najtańsza przejściówka EF-M42.
    Odpada w tym wypadku problem przymykania szkła bo w obiektywie jest manualny pierścień.
    nie polecam szkieł z m42 w makro - mają znacznie gorszy kontrast, jaką abberację sferyczną czy inną mgiełkę i ostrość słabszą od EF

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Czy podane przez Ciebie pierścienie makro (bez AF) dobrze współpracują z Canonem 55-250? Mam takie o grubości 65mm. Jak taki układ optyczny ma wpływ (dla f=250mm) na światło, powiększenie i pozostałe parametry.
    65mm to naprawdę spora odległość
    aż specjalnie podłączyłem 14mm do 70-210 i na najkrótszej ogniskowej dawał na oko skalę 1:3, na 210 ostrość wypadała w środku obiektywu
    odległość ok. 20cm od soczewki
    myślę, że jeden pierścień zabiera mniej więcej jedną przysłonę, 2 - dwa, a 3 - 4

zwykle używam z 50/1,4

update: 210mm+14mm pierścień daje na oko 1:3 ale z odległości 50cm!
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nie polecam szkieł z m42 w makro - mają znacznie gorszy kontrast, jaką abberację sferyczną czy inną mgiełkę i ostrość słabszą od EF...
    Pytanie, które szkła porównujemy? Bo jeśli można zakupić indutara 50-2 czy heliosa wraz z mieszkami, przejściówkami za ok200zł to uważam, że nie jest to spora inwestycja a jakość nie jest na tyle zła, aby dyskwalifikować te szkła. Jest kilka wydmuszek EF z dopiskiem "macro", które mówiąc kolokwialnie, wymiękają przy szkłach m42.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlaczego upierdliwa? Często ludzie stosują i o wiele lepsza niż zabawa z nastawianiem przysłony w korpusie za pomocą przycisku głębi ostrości itd.
    W makro i tak raczej większość czyności wykonuje się ręcznie.
    A robiłeś kiedyś makro żywego latającego owada? :P Spróbuj nadążyć za nim z ręcznym nastawianiem ostrości hehehehe

Początki nałogu

Domyślnie

Przy odwzorowaniu 1:1 a przy takim IMHO jest mowa o prawdziwym makro głębia ostrości jest taka...że każde zdjęcie latającego owada jest mistrzowskie .
    A nie_mistrzom pozostają rozważania jak domykać przysłonę.
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 19-06-2012 o 09:43

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Pytanie, które szkła porównujemy? Bo jeśli można zakupić indutara 50-2 czy heliosa wraz z mieszkami, przejściówkami za ok200zł to uważam, że nie jest to spora inwestycja a jakość nie jest na tyle zła, aby dyskwalifikować te szkła. Jest kilka wydmuszek EF z dopiskiem "macro", które mówiąc kolokwialnie, wymiękają przy szkłach m42.
    no ja próbowałem z Heliosem 58/2 i Jupiterem 135/3,5 i absolutnie nie nadawały się
    ale masz rację, szkieł zachodnich ani japońskich nie sprawdzałem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Jeśli mamy porównywać heliosa do szkieł typu Canon EF 100mm f/2.8, Canon EF-S 60mm f/2.8 SIGMA 50mm to wynik chyba będzie oczywisty. Ale porównując do Sigmy 70-300mm f/4-5.6 DG (bez APO) to już bym polemizował.
    A ustrzelenie czymkolwiek fruwającego owada, to mistrzostwo/szczęście (niepotrzebne skreślić).

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta

Jeśli mamy porównywać heliosa do szkieł typu Canon EF 100mm f/2.8, Canon EF-S 60mm f/2.8 SIGMA 50mm to wynik chyba będzie oczywisty. Ale porównując do Sigmy 70-300mm f/4-5.6 DG (bez APO) to już bym polemizował.
    A ustrzelenie czymkolwiek fruwającego owada, to mistrzostwo/szczęście (niepotrzebne skreślić).
    Popieram szkłami macro idzie ciekawy efekty uzyskać zwłaszcza, że szybkiego Af nie potrzebujesz do tego typu fotografii, Siadasz przed obiektywem i zaczynasz "chorobę sierocą" odbębniać i pstryk.

Ja bym nic nie skreślał bo oba czynniki się w takim wypadku zazębiają
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów