Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Makrofotografia i co do tego ?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Jest jeszcze jedna tania opcja. Upierdliwa w stosowaniu ale jest.
    Pierścienie pośrednie + obiektyw M42. (pierścienie M42 lub EF - bez przeniesienia styków to jakieś 20-40 pln, Heliosa można kupić za góra 50 PLN do tego najtańsza przejściówka EF-M42.
    Odpada w tym wypadku problem przymykania szkła bo w obiektywie jest manualny pierścień.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaqkaba Zobacz posta
    Pierścienie pośrednie + obiektyw M42. (pierścienie M42 lub EF - bez przeniesienia styków to jakieś 20-40 pln, Heliosa można kupić za góra 50 PLN do tego najtańsza przejściówka EF-M42.
    Odpada w tym wypadku problem przymykania szkła bo w obiektywie jest manualny pierścień.
    nie polecam szkieł z m42 w makro - mają znacznie gorszy kontrast, jaką abberację sferyczną czy inną mgiełkę i ostrość słabszą od EF

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Czy podane przez Ciebie pierścienie makro (bez AF) dobrze współpracują z Canonem 55-250? Mam takie o grubości 65mm. Jak taki układ optyczny ma wpływ (dla f=250mm) na światło, powiększenie i pozostałe parametry.
    65mm to naprawdę spora odległość
    aż specjalnie podłączyłem 14mm do 70-210 i na najkrótszej ogniskowej dawał na oko skalę 1:3, na 210 ostrość wypadała w środku obiektywu
    odległość ok. 20cm od soczewki
    myślę, że jeden pierścień zabiera mniej więcej jedną przysłonę, 2 - dwa, a 3 - 4

zwykle używam z 50/1,4

update: 210mm+14mm pierścień daje na oko 1:3 ale z odległości 50cm!
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nie polecam szkieł z m42 w makro - mają znacznie gorszy kontrast, jaką abberację sferyczną czy inną mgiełkę i ostrość słabszą od EF...
    Pytanie, które szkła porównujemy? Bo jeśli można zakupić indutara 50-2 czy heliosa wraz z mieszkami, przejściówkami za ok200zł to uważam, że nie jest to spora inwestycja a jakość nie jest na tyle zła, aby dyskwalifikować te szkła. Jest kilka wydmuszek EF z dopiskiem "macro", które mówiąc kolokwialnie, wymiękają przy szkłach m42.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlaczego upierdliwa? Często ludzie stosują i o wiele lepsza niż zabawa z nastawianiem przysłony w korpusie za pomocą przycisku głębi ostrości itd.
    W makro i tak raczej większość czyności wykonuje się ręcznie.
    A robiłeś kiedyś makro żywego latającego owada? :P Spróbuj nadążyć za nim z ręcznym nastawianiem ostrości hehehehe

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Pytanie, które szkła porównujemy? Bo jeśli można zakupić indutara 50-2 czy heliosa wraz z mieszkami, przejściówkami za ok200zł to uważam, że nie jest to spora inwestycja a jakość nie jest na tyle zła, aby dyskwalifikować te szkła. Jest kilka wydmuszek EF z dopiskiem "macro", które mówiąc kolokwialnie, wymiękają przy szkłach m42.
    no ja próbowałem z Heliosem 58/2 i Jupiterem 135/3,5 i absolutnie nie nadawały się
    ale masz rację, szkieł zachodnich ani japońskich nie sprawdzałem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów