Strona 247 z 254 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 461 do 2 470 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Domyślnie

Heh, Poznań to chyba nie jest małe miasto Tym bardziej z jedynym profesjonalnym torem wyścigowym w Polsce A po rozmowie z Panem dowiedziałem się, że on nie ma zamiaru nas zatrudniać, i teraz uwaga: pozwoli nam sprzedawać nasze zdjęcia uczestnikom imprezy! Shock! Co myślicie o takiej wspaniałomyślności?

A tak serio to aż się czasem nóż w kieszeni otwiera. Nie uważam się broń mnie panie Boże za wielce ********ego fotografa, ale skoro zdjęcia były brane do materiałów prasowych, plakatów itd. to znaczy że się podobają tak? Co za tym idzie, skoro się podobają, to chyba do jasnej cholery powinienem spodziewać się wynagrodzenia?

Początki nałogu

Domyślnie

#jakubkrys
    Taka u nas mentalność, to samo z modelkami, też wszystkie chcą za darmo aka TFP, napiszesz że chcesz śmieszne pieniądze 50-100zł to ledwo która odpisze :].
    Co do tptd sam robiłem tam zdjęcia, ale po 2 wypadach zrezygnowałem z tych samych powodów co Ty
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    napiszesz że chcesz śmieszne pieniądze 50-100zł to ledwo która odpisze :].
    Ja raz chciałem 20 zł na dobre piwo (musiałem jeszcze dojechać autem) i odpisała, ale z wielkim oburzeniem, że strasznie drogo

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sami jesteśmy temu winni, ponieważ przyzwyczajamy naszych klientów do darmowych zdjęć, w zamian za publikację lub zaprezentowanie zdjęć w portfolio lub robimy je za symboliczną złotówkę. Jeżeli klient ma możliwość otrzymania zdjęć za darmo w jakości, która go zadowala, to chyba nie będzie płacił komuś 1000 zł. Zmieńmy naszą politykę, to i zmieni się podejście klientów - nie będą mieli wyboru To tylko teoretyzowanie, w praktyce i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi za darmo.

Bywalec

Domyślnie

To ja może z innej beczki ...
    Gazeta Krakowska zamieściła zdjęcie mojego autorstwa bez mojej zgody nie informując mnie o tym. Zdjęcie zostało "obcięte" dołem tak aby nie był widoczny znak wodny lecz było opisane moim imieniem i nazwiskiem.
    Czy gazeta ma prawo "zassać" z netu zdjęcie, wstawić u siebie opisując jedynie autora?
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    Czy gazeta ma prawo "zassać" z netu zdjęcie, wstawić u siebie opisując jedynie autora?
    Nie ma, jak i nie ma prawa edytować tego zdjęcia.
    Zabezpiecz dowody i żądaj odszkodowania.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Masz prawo zażądać wynagrodzenia za publikacje (najczęściej jest to najniższa stawka z rozdzielnika ZPAFu).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec

Domyślnie

Dowód mam, gazeta.
    Tyle tylko ze to było kilka miesięcy temu dopiero teraz do tego doszedłem tzn. znajomy mnie poinformował.
    Czyli musztarda po obiedzie.
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...Czyli musztarda po obiedzie.
    Dolicz odsetki :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dowód mam, gazeta.
    Tyle tylko ze to było kilka miesięcy temu dopiero teraz do tego doszedłem tzn. znajomy mnie poinformował.
    Czyli musztarda po obiedzie.
    Nie. Te sprawy przedawniaja się po kilku latach.
    Masz prawo zarządać również odszkodowanie za bezprawną publikację. Przyjmuje się 3-krotną stawkę ZPAF.
    Napisz pisemko, podaj nr konta i czekaj na reakcję.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 247 z 254 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów